Slijmbeursontsteking in bil: behandeling ischiale bursitis

Slijmbeursontsteking in bil: behandeling ischiale bursitis Een slijmbeursontsteking in de bil, ook bekend als ischiale bursitis, is een ontsteking van de slijmbeurs die tussen de billen en de zitbotten ligt. Te lang zitten kan deze zeldzame vorm van slijmbeursontsteking of bursitis veroorzaken. Symptomen van ischiale slijmbeursontsteking bestaan uit pijn, stijfheid en gevoeligheid in en rond de bil in het gebied van de zitbotten. Behandeling begint met rust, het stoppen van activiteiten die de toestand verergeren en het aanbrengen van icepacks op het gevoelige gebied. NSAID's (ibuprofen, naproxen) helpen ook. Sommige mensen krijgen verlichting van een injectie met corticosteroïden in de slijmbeurs. Zacht uitrekken helpt ook om symptomen te verlichten. Ga op je rug liggen, met je hoofd op een kussen en de knie aan je aangedane zijde naar boven gebogen. Grijp de achterkant van je knie met beide handen vast en trek voorzichtig de knie naar je borst. Houd deze positie 5-10 seconden vast en herhaal 6-10 keer.

Wat is een slijmbeursontsteking in de bil?

Een slijmbeursontsteking in de bil is een zeldzame vorm van bursitis van de bilstreek. Het is voornamelijk te wijten aan chronische en voortdurende irritatie van de slijmbeurs en komt het meest voor bij personen met een zittend bestaan. Ischiale bursitis kan het gevolg zijn van langdurig zitten op een hard oppervlak, van direct trauma aan het gebied, of van letsel aan de hamstrings (spieren aan de achterkant van het bovenbeen) of pees door activiteiten zoals hardlopen of fietsen. De ischiale slijmbeurs bevindt zich in het bovenste gedeelte van de bil en is een diep gelegen slijmbeurs boven het zitbeen (os ischii of ischium) en ligt tussen de musculus gluteus maximus of grote bilspier en de ischiale tuberositas, soms ook wel je zitbeenderen genoemd.

Synoniemen

Slijmbeursontsteking in de bil staat ook bekend als ischiadica bursitis, ischiale bursitis of ischiogluteal bursitis.

Oorzaken van ischiale bursitis

ischiale bursitis wordt veroorzaakt door langdurige en repetitieve activiteiten die stress veroorzaken op de ischiogluteale bursa, de slijmbeurs die ligt tussen de ischiale tuberositas en de pees van een hamstringspier. Een slijmbeursontsteking in de bil wordt vaak veroorzaakt door langdurig zitten, met name op harde oppervlakken en door het uitvoeren van sporten waarbij repetitief springen, schoppen en hardlopen een probleem is waarbij de ischiogluteale bursa door de hamstringspier wordt belast. In sommige gevallen kun je ook een slijmbeursontsteking in de bil ontwikkelen door een trauma (hemorragische bursitis) zoals vallen op een hard oppervlak. Andere oorzaken kunnen zijn:
 • ontsteking (reumatoïde artritis en een spondylarthropathie, een gewrichtsontsteking aan het bekken of de wervelkolom)
 • infectie en kristalafzetting (zoals jicht)
 • ongepaste en overmatige training
 • slechte kernstabiliteit
 • gewrichtsstijfheid, specifiek van de heup
 • spierzwakte, in het bijzonder van de bilspieren en de hamstrings
 • spierspanning met name de bilspieren en hamstrings
 • ontoereikende revalidatie na een eerdere bilblessure.
 • verschil in beenlengte
 • ontoereikende warming-up

Symptomen

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de bil zijn:
 • pijn in de bil die ook naar het onderbeen kan uitstralen
 • pijn wordt verergerd door langdurig zitten
 • gevoeligheid kan optreden over de ischiale tuberositas of zitbeenderen
 • niet kunnen slapen op de aangedane heup
 • plaatselijke spierstoornissen
 • zwelling
 • beperkte mobiliteit

Onderzoek en diagnose

De huisarts zal vragen stellen over je klachten en leefstijl, je medische geschiedenis on ogenschouw nemen en lichamelijk onderzoek doen. Eventueel kan beeldvormingsonderzoek worden verricht, zoals een MRI-scan of röntgenfoto's. Röntgenfoto's kunnen bijvoorbeeld verkalking van de slijmbeurs en bijbehorende structuren aantonen, wat hoort bij een chronische ontsteking.

Behandeling

Medicijnen

Een combinatie van paracetamol of niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en fysiotherapie, kan hepen de klachten te bestrijden. Een corticosteroïd-injectie wordt gegeven aan personen die niet reageren op pijnstillers.

Zelfzorg

De behandeling begint met rust. Rust in de zin van doorgaan met je dagelijkse bezigheden en sporten, maar met een lagere intensiteit. De aanbeveling is om binnen je pijngrens te blijven. Het toepassen van icepacks helpt bij het verminderen van ontsteking en pijn. Vermijd massage.

Fysiotherapie

Fysiotherapie van een slijmbeursontsteking in de bil is belangrijk bij het versnellen van het genezingsproces. Fysiotherapie vermindert ook de kans op terugkeer van de klachten in de toekomst. Fysiotherapie kan bestaan uit:
 • Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS), waarbij met behulp van zwakke elektrische stroompjes de pijn wordt verminderd.
 • Dry needling, waarbij een zeer dun naaldje in de spier direct in een triggerpoint wordt geprikt en snel pijnverlichting geeft.
 • Correctie van abnormale biomechanica zoals het gebruik van orthesen, een orthopedisch hulpmiddel dat een deel van je lichaam ondersteunt door het te corrigeren, stabiliseren, immobiliseren of te beschermen.
 • Oefeningen voor verbetering van de kracht, flexibiliteit en kernstabiliteit.
 • Wijziging van activiteiten.
 • Opbouw van activiteiten.
 • Geschikt plan voor terugkeer naar activiteiten.

Oefeningen

Gluteus-stretch
De gluteus medius is een spier in de heup- en bilgebied. Ga op je rug liggen en buig je aangedane knie naar boven. Grijp de achterkant van je knie met beide handen en trek langzaam de knie naar je borst. Houd deze positie 5 tot 10 seconden vast en herhaal 6 tot 10 keer.

Piriformis-stretch
De m. piriformis is je diepe bilspier. Ga op de vloer liggen, buig je aangedane knie en steek het been over het andere been, waarbij je je voet langs de knie legt. Gebruik je handen om het goede been naar je toe te trekken, waarbij je het been van de vloer tilt. Je moet voelen dat je wat strekt in de aangedane bil en in je buitendij. Houd deze positie 10-30 seconden vast.

Prognose

De meeste mensen met deze aandoening genezen goed met geschikte fysiotherapie en keren in een aantal weken terug naar de normale functie. Af en toe kan revalidatie aanzienlijk langer duren en kan het vele maanden duren bij mensen die er al lange tijd last van hebben. Vroegtijdige fysiotherapeutische behandeling is van vitaal belang om het herstel te versnellen.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SlijmbeursontstekingRegelmatig hoor je van mensen dat ze een slijmbeursontsteking hebben, maar wat is dit eigenlijk voor ontsteking? Hoe ont…
De klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingDe klachten en symptomen van een slijmbeursontstekingEen slijmbeursontsteking is een klacht die regelmatig voorkomt. Deze ontsteking kan veel ongemak en pijn geven. Maar wat…
Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?Hoe wordt schouder slijmbeursontsteking behandeld?De schouder bestaat uit een kop en een kom en draaien dagelijks tijdens het bewegen soepel rond. Om die beweging van de…
Slijmbeursontsteking als oorzaak van schouderpijnEen van de hoofdoorzaken van schouderpijn is een slijmbeursontsteking. Een slijmbeursontsteking wordt ook bursitis genoe…

Smetvrees: Ziekelijke angst voor ziektekiemen (soort fobie)Smetvrees: Ziekelijke angst voor ziektekiemen (soort fobie)Smetvrees is een psychische aandoening waarbij een patiënt een ziekelijke en irrationale angst heeft voor kiemen, bacter…
Harlekijnsyndroom: Niet kunnen zweten en blozen aan één kantHarlekijnsyndroom: Niet kunnen zweten en blozen aan één kantHet harlekijnsyndroom (Harlequin syndrome) is een zeldzame aandoening waarbij een patiënt asymmetrisch zweet en bloost o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zitbeen
 • https://www.physio-pedia.com/Ischial_Bursitis
 • https://www.medicinenet.com/what_are_symptoms_of_ischial_bursitis/ask.htm
 • https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/By_the_way_doctor_What_can_I_do_about_ischial_bursitis
 • https://www.epainassist.com/sports-injuries/pelvic-groin-buttock-pain/ischiogluteal-bursitis
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.