Pijnlijke, brandende eikel: oorzaken en behandeling van pijn

Pijnlijke, brandende eikel: oorzaken en behandeling van pijn Een pijnlijke of brandende eikel of glanspenis, dus aan het uiteinde van de mannelijke penis, kan continu aanwezig zijn of in bepaalde situaties optreden. Sommige mannen ervaren een brandend gevoel in de eikel in bepaalde situaties gedurende lange periodes, maar in de meeste gevallen treedt dit symptoom slechts tijdelijk op. Brandende pijn in de eikel wordt meestal erger tijdens het urineren of ejaculatie en stopt dan weer.

Oorzaken van een pijnlijke, brandende eikel

De eikel is het ronde uiteinde van de menselijke penis en staat ook bekend als glanspenis. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een onaangename pijnlijke en/of brandende eikel.

Geïrriteerde plasbuis

Vaak is de oorzaak van een pijnlijke of brandende eikel de urethra of plasbuis, die uitkomt in het puntje van de eikel. De plasbuis kan zonder duidelijke oorzaken worden geïrriteerd en pijn doen bij aanraking. Zowel tijdens het urineren als de ejaculatie van de man stromen de vloeistoffen door de urethra en bij een geïrriteerde urethra kan dit een onaangenaam gevoel veroorzaken. Als de pijn meerdere dagen aanhoudt tijdens het urineren, is het raadzaam dat je huisarts de oorzaak opheldert.

Ontstoken eikel

Een ontsteking van de eikel of balanitis kan ook pijn veroorzaken. In geval van ontsteking raakt het getroffen gebied besmet met een bacterie of een andere ziekteverwekker. Typische tekenen van ontsteking zijn roodheid, zwelling en pijn. Bij pijn in het gebied van de eikel, kan de urineleider of de eikel zelf ontstoken zijn. Daarom maakt men onderscheid tussen een urethritis (plasbuisontsteking) en een balanitis (eikelontsteking).

Oorzaken van ontsteking met ziekteverwekkers zijn vooral onvoldoende hygiëne, wat ook te wijten kan zijn aan een vernauwing van de voorhuid (fimosis). Ook geslachtsziekten of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen een ontsteking van het mannelijke lid veroorzaken. De meest voorkomende ziekten zijn chlamydia, gonorroe, schimmelinfectie, de ziekte van Reiter (een vorm van reactieve artritis die zich ontwikkelt na een geslachtsziekte) en, meer zelden, syfilis.

Condooms, ernstige wrijving op de penis, gemakkelijk bloedende wondjes en diabetes mellitus kunnen ontsteking van de eikel en plasbuis bevorderen.

Overmatige hygiëne

In zeldzamere gevallen kan overmatige hygiëne van de penis ook een infectie veroorzaken. Omdat door te vaak wassen de natuurlijke huidflora wordt aangetast en de huid wordt ontvet en beschadigd, kunnen ziekteverwekkende bacteriën zich in het gebied vestigen.

Brandende eikel tijdens het plassen

Brandende pijn in de eikel die vooral optreedt bij het plassen, kan verschillende oorzaken hebben. Pijn bij het plassen staat bekend als algurie. De oorzaken van brandende pijn bij het plassen kunnen bij de eikel zelf zijn, maar pijn aan de penis of blaaspijn kan ook verkeerd worden waargenomen als pijn in de eikel. Een typisch gevoel van een branderig gevoel tijdens het plassen met een donkere urinekleur kan wijzen op infectie van de lagere urinewegen.

Een urineweginfectie of blaasontsteking wordt veroorzaakt door een kolonisatie van bacteriën in de normaal grotendeels steriele omgeving van de urinewegen. Verschillende bacteriën veroorzaken verschillende ziekten. Bij urineweginfecties kunnen verschillende pathogenen de boosdoener zijn, naast naast bacteriën en virussen zijn ook schimmels of parasieten mogelijk.

De urethra of plasbuis van de man is aanzienlijk langer dan de urethra van de vrouw. Daarom komt dit type infectie bij mannen aanzienlijk minder vaak voor. Een infectie hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden toegeschreven aan een gebrek aan hygiëne. Een typische oorzaak van infectie is de aanwezigheid van een blaaskatheter tijdens een ziekenhuisbehandeling.

Ontstekingen kunnen optreden in de blaas of penis, maar ook op de eikel zelf. In het laatste geval spreekt men van een balanitis of simpelweg een eikelontsteking. De pijnlijke ontsteking veroorzaakt een brandend gevoel telkens wanneer je het aanraakt, vooral van urine die er langs komt.

Zelfs verwondingen aan de urethra zijn denkbaar bij een brandende pijn aan de eikel. Deze kunnen optreden zonder duidelijke oorzaak of door externe mechanische belasting. Vooral tijdens geslachtsgemeenschap kan mechanische wrijving lichte verwondingen aan de urethra veroorzaken. Het ontstane wondje kan pijn doen en ook een brandend gevoel tijdens het plassen geven. In veel gevallen is een lichte rode kleur van de urine te zien als gevolg van bloed. Als de pijn na een paar dagen niet verdwijnt, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

Rode, brandende eikel

Roodheid is een typisch teken van ontsteking. Typische tekenen van ontsteking zijn warmte, roodheid, zwelling en pijn in het ontstoken gebied. Als de eikel van buitenaf gezwollen en rood is, duidt dit op een balanitis of posthitis oftewel een ontstoken voorhuid. Onder de voorhuid kunnen bacteriën en andere ziekteverwekkers zich ophopen. Dit gebied moet dagelijks goed worden schoongemaakt met lauw water, anders kunnen deze pathogenen daar een ontsteking veroorzaken.

Balanitis treft zelden alleen de eikel, maar vaak ook delen van de penis en de voorhuid. De roodheid van de eikel is meestal een eerste teken van beginnende ontsteking, maar kan ook wijzen op alleen irritatie. Dit kan worden veroorzaakt door te strak ondergoed, tijdens of na geslachtsgemeenschap (ook door andere vormen van mechanische irritatie), maar ook door allergieën. Veel mannen hebben een contactallergie voor latexproducten (latexallergie, dus voor condooms), intieme sieraden, parfums of crèmes, die lange tijd onopgemerkt blijven, omdat de allergie zich alleen uit door een roodheid.

Zelfs in het geval van roodheid is het verstandig om je huisarts te raadplegen, omdat het in zeldzame gevallen door een ziekte kan komen die niet vanzelf geneest en een behandeling vereist.

Eikel brandt en schilfert

De buitenste laag van de eikel is enerzijds behoorlijk gevoelig, anderzijds regeneratief. Het feit dat de huid constant wordt vernieuwd, kan zorgen voor schilfering. Verschillende factoren kunnen irritatie en schilfering veroorzaken. Met name mechanische stress kan de eikel irriteren. Tijdens geslachtsgemeenschap kan wrijving door een te droge vagina zorgen voor irritatie van de eikel. Vaak kan het probleem worden opgelost door glijmiddel.

Een eikel met schilfering wordt ook waargenomen bij behandelingen van schimmelziekten van de mannelijke geslachtsorganen (genitale schimmel). Als een dergelijke aandoening wordt vermoed, moet een huisarts worden geraadpleegd. De huisarts kan een antischimmelzalf voorschrijven.

Glanspenis brandt en wordt nat

Een nattende eikel kan verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen zijn dit inflammatoire secreties als gevolg van balanitis of een ontstoken voorhuid. Het komt bijna altijd voor bij roodheid, jeuk, brandend gevoel bij het plassen en een lichte zwelling. De eikel is constant nattend.

Een nattende eikel kan ook voorkomen bij seksueel overdraagbare aandoeningen. Deze omvatten niet alleen bacteriële infecties, maar ook schimmels en zeldzame parasieten. De typische schimmelziekte, die vooral in de vrouwelijke geslachtsorganen voorkomt in de vorm van een vaginale schimmelinfectie, kan ook mannen treffen. Vooral mannen met een voorhuid (dus onbesneden mannen) of mannen met een slechte hygiëne van de penis worden getroffen. Besneden mannen worden bijna nooit getroffen. Om een ​​schimmelziekte te verspreiden, moet de omgeving warm en vochtig zijn, daarom wordt de eikel in dit geval zelden getroffen.

Wanneer de eikel nat is, is het belangrijk om een ​​droge omgeving te bieden. Dan moet de eikel niet worden behandeld met vochtinbrengende crèmes. Te strakke onderbroeken kunnen warmte en vocht bevorderen. Handdoeken en onderbroeken moeten vaak en grondig worden schoongemaakt. Dit om herbesmetting te voorkomen.

Eikel doet pijn en brandt tijdens ejaculatie

Sommige mannen hebben last van brandende pijn in het gebied van de eikel tijdens of na de ejaculatie. De pijn kan branden tijdens de ejaculatie. In dit geval is de afscheiding soms enigszins bloederig. De reden voor deze pijn is vooral te vinden in de prostaat. Als het ontstoken is, heeft het vooral invloed op de ejaculatie. Dit wordt prostatitis of prostaatontsteking genoemd. Het mannelijke ejaculaat bestaat slechts in zeer kleine mate uit zaadcellen. Ongeveer 30% van de vloeistof wordt geproduceerd in de prostaat. Bij ejaculatie tijdens prostaatontsteking is de prostaatfunctie beperkt en treedt pijn op.

Sommige mannen worden geplaagd door pijn na de ejaculatie, die ongeveer tien minuten later optreedt. De pijn manifesteert zich in een aanhoudend, onaangenaam gevoel in de penis en de eikel, wat gepaard gaat met een gevoel van aandrang. Deze pijn wordt ook vaak beschreven in verband met alcoholgebruik. De oorzaak hiervan is onbekend, maar de pijn zal na enige tijd vanzelf verdwijnen.

Rode stipjes op de eikel

Rode stippen of vlekken op de eikel zijn geen ziekte op zich, maar slechts een verschijning op de huid, die ook uitslag wordt genoemd. Rode stippen kunnen zelfs verschijnen zonder duidelijke oorzaak. Vaak gaan ze gepaard met lichte irritatie van de eikel. Door overmatige wrijving, bijvoorbeeld door de broek of onderbroek maar ook door geslachtsgemeenschap of masturbatie, kan irritatie optreden.

In zeldzamere gevallen zijn rode stippen het eerste teken van een mogelijke seksueel overdraagbare aandoening. In het bijzonder als daarnaast een branderig gevoel of jeuk optreedt. Als er een vermoeden is van een seksueel overdraagbare aandoening, moet een arts worden geraadpleegd, zodat de oorzaak zo snel mogelijk kan worden vastgesteld, de behandeling kan beginnen en je seksuele partner kan worden meebehandeld. Wanneer naast de lokale symptomen tevens koorts, koude rillingen en vermoeidheid optreden, dan is er een dringende behoefte aan behandeling.

Eikel brandt en stinkt

Een aanhoudende stank van de eikel kan wijzen op verschillende ziekten. Vaak ruikt de eikel onaangenaam door afzettingen van zweet en vuil. Als dit het geval is, kan de stank worden verklaard door onvoldoende hygiëne en kan deze snel worden verholpen. Een aanhoudende stank duidt echter vaak op een ontsteking. Als de stank alleen sterker is tijdens het plassen, kan er sprake zijn van een urineweginfectie. Vaak worden de blaas maar ook de urethra getroffen. Als de geur permanent aanwezig is, is de ontsteking meer extern op de geslachtsorganen. Veel bacteriële en virale boosdoeners kunnen geslachtsziekten veroorzaken. Vooral een schimmelinfectie kunnen een stinkende eikel veroorzaken.

Schimmel op de eikel

Een schimmelinfectie van de eikel wordt ook wel Candida balanitis genoemd. De schimmel wordt vaak overgedragen tijdens onbeschermde geslachtsgemeenschap. Zeldzame oorzaken zijn onder meer een voorhuidvernauwing, slechte hygiëne, een zwak immuunsysteem, maar ook medicijnen, zoals antibiotica. De symptomen van een schimmelziekte kunnen variëren. De infectie kan volledig asymptomatisch blijven of jeuk, roodheid, zwelling, onaangename geur of natten veroorzaken.

Behandeling van een pijnlijke eikel

Om een ​​infectie van de eikel of urinewegen te detecteren, zal de huisarts met een wattenstaafje wat slijm van de ontstoken plekjes afnemen voor onderzoek in het laboratorium. Ook kan er urineonderzoek worden gedaan. In dit geval kan de precieze pathogeen van ontsteking worden bepaald en specifiek worden behandeld. Dit wordt gevolgd door een behandeling met antibiotica of antischimmelmiddelen, "antischimmelmiddelen" genoemd.

Soms is het raadzaam om de voorhuid te verwijderen, bijvoorbeeld in geval van een te nauwe voorhuid. Hierdoor kan de eikel beter worden schoongehouden. Als de oorzaak van een brandende pijn van de eikel een irritatie of een niet-infectieuze uitslag is, kunnen cortisonzalven de symptomen verlichten.

Huismiddeltjes tegen een brandende eikel

Voor het voorkomen van infectieuze ontstekingen op de mannelijke geslachtsorganen is het belangrijk om voldoende hygiëne in acht te nemen, vooral onder de voorhuid. Bij onbeschermde geslachtsgemeenschap moet ook rekening worden gehouden met het risico van seksueel overdraagbare aandoeningen. De diagnose en behandeling moeten altijd samen met de seksuele partner worden gedaan.

Als de eikel nat is vanwege een ontsteking, moet ervoor worden gezorgd dat de vloeistof kan wegvloeien en de eikel droog blijft. Een vochtige omgeving bevordert ontstekingen. Door de de arts voorgeschreven crèmes die medicinale ingrediënten bevatten, kunnen de genezing bevorderen.
© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
De besnijdenis: hygiënischer of niet?De besnijdenis: hygiënischer of niet?Fimosis is de medische reden om jongens te besnijden. Als de voorhuid niet zonder weerstand tot achter de eikel getrokke…
Blauwe eikel: oorzaken en behandeling blauw-paarse eikelBlauwe eikel: oorzaken en behandeling blauw-paarse eikelAls er geen besnijdenis heeft plaatsgevonden en de penis zich niet in erectiele toestand bevindt, wordt de eikel bedekt…
Rode eikel: oorzaken en behandeling van roodheid glanspenisRode eikel: oorzaken en behandeling van roodheid glanspenisDe eikel wordt ook wel glanspenis genoemd. Bij een erectie komt de eikel meestal bloot te liggen, omdat de voorhuid zich…

Ductectasie van de borst: Abnormale verbreding melkkanaalDuctectasie van de borst: Abnormale verbreding melkkanaalDuctectasie van de borst is een borstaandoening waarbij een melkkanaal verstopt raakt waarbij vloeistof zich ophoopt. Di…
Ductaal carcinoma in situ: Voorstadium van borstkankerDuctaal carcinoma in situ: Voorstadium van borstkankerEen ductaal carcinoma in situ (DCIS) een voorloper van kanker aan de borst (stadium 0). Bij deze aandoening vertonen pat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Michaeljung/Shutterstock.com
  • https://www.mmc.nl/regionaalreumacentrum/aandoening-en-behandeling/syndroom-van-reiter/
  • https://www.thuisarts.nl/eikelontsteking/ik-heb-eikelontsteking
  • https://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a27316081/sore-burning-sensation-penis/
  • https://www.practo.com/consult/skin-of-glans-penis-burning-penile-burning-and-dull-scrotal-itching-now-m-feeling-these-symptoms-and-befor-10-days/q
  • https://www.healthline.com/health/burning-tip-of-urethra-no-std
  • https://www.medicinenet.com/penile_pain/symptoms.htm
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.