Tips voor verbetering van geestelijke gezondheid

Tips voor verbetering van geestelijke gezondheid De geestelijke gezondheid is veel meer dan een diagnose. Dit omvat het algehele psychologische welzijn, de manier waarop iemand over zichzelf en anderen denkt, evenals het vermogen om de gevoelens te beheersen en om te gaan met alledaagse problemen. Enkele tips helpen de mentale gezondheid te verbeteren. Het aanbrengen van deze veranderingen zal in alle aspecten van het leven zijn vruchten afwerpen. Hierdoor verbetert het humeur, ontstaat veerkracht en genieten mensen meer van het leven.

Wat is geestelijke gezondheid?

Geestelijke gezondheid verwijst naar de toestand van het emotionele, psychologische en sociale welzijn. De mentale gezondheid heeft invloed op hoe mensen zich voelen en hoe ze denken, en hoe ze in bepaalde situaties handelen. Wanneer mensen denken aan het psychologisch welzijn, denken ze vaak aan aandoeningen die mensen zouden kunnen hebben. Dit betreft bijvoorbeeld een bipolaire stoornis, angst of eenzaamheid. Maar een goede geestelijke gezondheid hebben, betekent dat mensen in staat zijn om het dagelijkse leven (en de mogelijke problemen en wegblokkades) te leiden op een kwaliteitsvolle manier.

Waarom is het psychisch welzijn belangrijk?

De impact van lichamelijke aandoeningen (zoals kanker, suikerziekte of een hoge bloeddruk) op de gezondheid is duidelijk. Mensen doen er alles aan om fysieke aandoeningen te verbeteren door middel van voeding, lichaamsbeweging, medicatie en doktersbezoeken. Vaak wordt het mentaal welzijn echter achterwege gelaten en wordt dit niet zo belangrijk beschouwd als de lichamelijke gezondheid. De zorg voor de geestelijke gezondheid is echter net zo cruciaal is als de zorg voor de lichamelijke gezondheid. Het psychologische welzijn heeft invloed op ons “zijn”, en wanneer mensen hier niet voor zorgen, leidt dit tot tal van gerelateerde medische problemen. De geestelijke gezondheid heeft invloed op elk onderdeel van het leven, zoals werkprestaties en relaties met de partner, de familieleden en vrienden. Verder is het psychisch welzijn van invloed op het slaapvermogen, maar ook op minder tastbare dingen, zoals de kans op het nemen van risico's, het intellectueel prikkelen van zichzelf en het voelen van emoties zoals dankbaarheid, geluk en voldoening.

Het is belangrijk om alcohol te beperken / Bron: Jarmoluk, PixabayHet is belangrijk om alcohol te beperken / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Alcohol en drugs vermijden

Beperk alcoholgebruik tot een minimum en vermijd ook drugs en stimulerende middelen. Soms gebruiken mensen alcohol en andere stimulerende middelen als ‘zelfmedicatie’, maar in werkelijkheid verergeren alcohol, drugs en andere stimulerende middelen de problemen.

Anderen helpen voor verbeteren van psychologisch welzijn

Het is goed voor de mentale gezondheid om ook tijd en energie aan anderen te geven. Hulp bieden aan iemand die dit nodig heeft, geeft het gevoel dat de persoon iets tastbaar doet voor iemand in nood. Dit is bovendien een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten.

De geest stillen voor verkrijgen van mentale boost

Probeer te bidden, te mediteren en/of mindfulness te beoefenen. Ontspanningsoefeningen en bidden verbeteren namelijk de gemoedstoestand en de kijk op het leven. Deze ontspanningstechnieken verbeteren de gemoedstoestand en de kijk op het leven, helpen om meer van het leven te genieten en tevens is het mogelijk om zichzelf hierdoor beter te begrijpen. Ontspanningstechnieken hebben een positieve invloed op de manier waarop mensen over het leven denken en hoe ze uitdagingen kunnen aangaan.

Eentonigheid doorbreken

Hoewel routine zorgt voor efficiëntie en een veiligheidsgevoel, is een kleine verandering soms nuttig omdat hierdoor een saai schema opfleurt. Verander de looproute bij het joggen, plan een roadtrip, maak een wandeling in een ander park, hang wat nieuwe foto's op of probeer een nieuw restaurant.

Roken tast zowel het lichaam als de geest aan / Bron: Geralt, PixabayRoken tast zowel het lichaam als de geest aan / Bron: Geralt, Pixabay

Goed voor het lichaam zorgen

Fysiek voor zichzelf zorgen verbeter mogelijk de mentale gezondheid. Het is belangrijk om:

Hulp zoeken indien nodig

Hulp zoeken is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht om te zorgen voor het mentale welzijn. Dankzij een geschikte behandeling of ondersteuning herstellen mensen bijvoorbeeld van een psychische aandoening en verslaving, waardoor ze in staat zijn om een kwaliteitsvol, lonend leven te leiden.

Sporten verlicht mogelijk stress / Bron: Skeeze, PixabaySporten verlicht mogelijk stress / Bron: Skeeze, Pixabay

Leren omgaan met stress

Stress maakt deel uit van het leven. Door goede copingvaardigheden te beoefenen, is het mogelijk om stress te verlichten: Probeer stressstrategieën van één minuut, doe tai chi, ga sporten, maak een natuurwandeling, speel met het huisdier of probeer een dagboek te schrijven. Vergeet ook niet om te glimlachen en de humor in het leven te zien. Lachen versterkt het immuunsysteem, verlicht pijn, helpt het lichaam te ontspannen en vermindert stress.

Realistische doelen stellen voor verbetering van psychische gezondheid

Het is nuttig om academische, professionele en persoonlijke doelen te bepalen en de stappen te noteren die nodig zijn om deze doelen te realiseren. Zich opwerken is goed, maar mensen moeten wel realistisch blijven en zichzelf niet gaan overschatten of overplannen. Mensen krijgen enorm veel voldoening en veel meer eigenwaarde naarmate ze dichter komen bij hun vooropgestelde doel.

Zichzelf omringen met positieve mensen

Mensen met een sterke familie- of sociale band zijn over het algemeen gezonder dan mensen zonder een ondersteunend netwerk. Maak plannen met ondersteunende familieleden en vrienden, of ga op zoek naar activiteiten waar het mogelijk is om nieuwe mensen te ontmoeten.

Zichzelf waarderen

Vriendelijk zijn en respect tonen voor zichzelf, en zichzelf leren accepteren, zijn mooi en waardevol. Zelfkritiek is met andere woorden nergens voor nodig. Positieve woorden bevorderen bovendien de gevoelens van eigenwaarde en persoonlijke kracht. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks iets dankbaar op. Maak ook tijd vrij voor hobby's en favoriete projecten, of verbreed de eigen horizon. Maak dagelijks een kruiswoordpuzzel, plant een tuin, volg danslessen, leer een instrument bespelen of leer een nieuwe taal aan.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is dierwelzijn?Wat is dierwelzijn?Dierwelzijn - en welzijn in het algeheel - is een containerbegrip waar niemand echt een vinger op kan leggen. We weten a…
Psychiatrische visiesPsychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en s…
Beïnvloedende factoren bij sportprestatiesBeïnvloedende factoren bij sportprestatiesSporten waarbij het doel is om tot prestaties te komen, vergen meer dan alleen maar het op niveau brengen van de lichame…

Buftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomBuftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomCirca 1 op de 30.000 baby’s komt ter wereld met buftalmie. Dit is de medische term voor een vergroting van de oogbol in…
Aardbeientong: symptomen en oorzaken van een frambozentongAardbeientong: symptomen en oorzaken van een frambozentongAardbeientong (ook wel: 'aardbeitong') is een symptoom en geen op zichzelf staande ziekte. De term wordt gebruikt om een…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 4 mei 2020:
 • 31 Tips To Boost Your Mental Health, https://www.mhanational.org/31-tips-boost-your-mental-health
 • 5 steps to mental wellbeing, https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/improve-mental-wellbeing/
 • 8 Ways to Boost Your Mental Health, https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2020/mar/8-ways-to-boost-your-mental-health/
 • 9 Ways You Can Improve Your Mental Health Today, https://www.psychologytoday.com/us/blog/women-s-mental-health-matters/201510/9-ways-you-can-improve-your-mental-health-today
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to look after your mental health, https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-to-mental-health
 • Ten Things You Can Do for Your Mental Health, https://www.uhs.umich.edu/tenthings
 • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Skeeze, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.