Urethradivertikel vrouw: symptomen, oorzaken en behandeling

Urethradivertikel vrouw: symptomen, oorzaken en behandeling Een urethradivertikel duidt op een uitstulping van de urethra of plasbuis in het weefsel rondom de plasbuis. Er zijn twee soorten urethradivertikels, te weten aangeboren en verworven. In de kindertijd is een urethradivertikel meestal aangeboren, maar in zeldzame gevallen kan een verworven urethradivertikel voorkomen in de kindertijd, vooral na traumatische katheterisatie met verwonding van de urethra of plasbuis.

Urethradivertikel bij vrouwen

Een urethradivertikel duidt op een uitstulping van de plasbuis in het weefsel rondom de plasbuis. Als deze zich bij een vrouw voordoet, dan is er soms een knobbeltje zichtbaar of te voelen aan de voorzijde van de vagina.

Vóórkomen

Een urethradivertikel komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en naar schatting heeft 1-6% van de vrouwen er op een gegeven ogenblik last van (gehad). Gewoonlijk treft het vrouwen tussen de 30-50 jaar, maar alle leeftijdsgroepen kunnen het krijgen.

Oorzaken

Verworven urethradivertikel

Een urethradivertikel komt meestal voort uit een ontsteking van de para-urethrale klieren of klieren van Skene. Dit zijn klieren bij de vrouw rond de uitgang van de urinebuis. Als de kliertjes rond de urinebuis zijn verstopt ontstaat er een verhoogde druk binnen de urinebuis. Door die verstopping hopen er zich afscheidingsproducten op, de druk in de urinebuis kan dientengevolge toenemen waardoor divertikels kunnen ontstaan.

Een urethradivertikel kan soms komen door andere oorzaken:

De grootte van het divertikel varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Aangeboren urethradivertikel

Een storing in de ontwikkeling van de urinebuis kan ook de oorzaak zijn. Spontane remissies werden zelden gerapporteerd bij aangeboren divertikels.

Symptomen van een urethradivertikel

Een urethradivertikel zijn vaak asymptomatisch, dat wil zeggen dat je geen klachten hebt. Eventuele aanwezige symptomen zijn meestal niet-specifiek, en kunnen bestaan uit:

Onderzoek en diagnose

Diagnostisch onderzoek

De diagnose 'urethradivertikel' wordt gesteld op basis van:
 • vraaggesprek met de arts
 • inwendig onderzoek van de blaas en urinewegen (urethrocystoscopie)
 • het volgen van de urinelozing met een röntgencamera nadat er een contrastvloeistof in de blaas is ingespoten (mictie-cystografie)
 • vaginaal onderzoek
 • (eventueel) MRI-scan: kan de omvang van het divertikel nauwkeurig afbakenen

Differentiële diagnose

De volgende aandoeningen moeten uitgesloten worden:

Behandeling van een urethradivertikel

De behandeling van een urethradivertikel bestaat uit het operatief verwijderen van de uitstulping. Deze ingreep staat bekend als 'diverticulectomie'. Hierbij wordt de divertikel weggesneden en de opening gesloten. Marsupialisatie is ook mogelijk. Hierbij wordt de divertikel chirurgisch geopend en vervolgens zodanig gehecht dat deze open blijft en permanent kan afvloeien. Marsupialisatie wordt echter zelden gebruikt vanwege slechtere resultaten in vergelijking met urethraplicatie.

Complicaties

Complicaties van een urethradivertikel zijn:
 • vatbaarheid voor herhaaldelijk optredende urineweginfecties
 • infectie als gevolg van de stilstaande urine in de divertikel
 • een verhoogd risico op steenvorming
 • soms kan een divertikel evolueren tot een kwaadaardig gezwel

Prognose

De prognose na een diverticulectomie is over het algemeen gunstig.
© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Postnatale depressie: symptomen, oorzaken & behandelingEen postnatale depressie is een depressie die optreedt bij vrouwen na een zwangerschap. Wat zijn de symptomen? Hoe ontst…
Cyste op eierstok (eierstokcyste): symptomen en behandelingCyste op eierstok (eierstokcyste): symptomen en behandelingEen eierstokcyste is een cyste op de eierstok. Een eierstokcyste hoeft niet gepaard te gaan met symptomen. Een ovariumcy…
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandelingPijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bes…
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…

Candida auris: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieCandida auris: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieNiemand weet anno 2024 waar de schimmel candida auris vandaan komt. De schimmel werd voor het eerst ontdekt en geïdentif…
Nierkneuzing: symptomen & behandeling van een gekneusde nierNierkneuzing: symptomen & behandeling van een gekneusde nierIn vergelijking met veel andere nieraandoeningen, die soms levensbedreigende vormen kunnen aannemen, betekent een nierkn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Syda Productions/Shutterstock.com
 • https://www.mariamiddelares.be/nl/zorgaanbod/aandoeningen-en-ziekten/urethradivertikel
 • https://www.ntvg.nl/system/files/publications/1926205590002a.pdf
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Urethral_diverticulum
 • https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/urethral-diverticulum
 • https://www.washington.edu/urology/urethral-diverticulum/
 • https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/urethradivertikel-bij-een-vrouw/wat-is-een-urethradivertikel
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Para-urethrale_klieren
 • https://radiopaedia.org/articles/urethral-diverticulum
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Marsupialisatie
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.