Groeihormoondeficiëntie: Tekort aan groeihormonen
Altijd de kleinste van de klas. Veel van ons kennen dit gevoel. Soms kan het ook extremere vormen aannemen, je lichaam groeit niet omdat het groeihormonen mist. Groeihormoondeficiëntie kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen. Welke factoren zijn van invloed op het tekort aan groeihormonen? Wat zijn de symptomen en de oorzaken?
Groeihormoondeficiëntie
Wanneer iemand een groeihormoondeficiëntie heeft, maakt het lichaam niet genoeg groeihormonen aan. Dit groeihormoon zorgt voor de celproductie en groei van het lichaam. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hersenen, en regelt bijvoorbeeld de groei van de lange pijpbeenderen en van de spieren. Ook regelt dit hormoon de hartfunctie en de hoeveelheid vet in het lichaam.Het is dus duidelijk dat het echt nadelige gevolgen kan hebben voor het lichaam wanneer iemand een tekort van dit hormoon aanmaakt. De aanmaak van groeihormonen is van veel factoren afhankelijk, zoals stress, lichaamsbeweging, voeding en slaap. Een persoon maakt het meeste groeihormonen aan wanneer die zich in een diepe slaap verkeerd. Toch heeft iemand met groeideficiëntie vaak deze factoren niet in de hand.
Volwassen
Één op de tienduizend volwassenen heeft groeihormoondeficiëntie. Groeihormonen zijn niet alleen belangrijk voor kinderen in de groei. Ook volwassen kunnen een tekort aan groeihormonen hebben waardoor organen en weefsels niet normaal kunnen functioneren. Wanneer een volwassen iemand een tekort heeft aan groeihormonen, is er vaak meer aan de hand. Meestal bevindt er zich een tumor in het lichaam of heeft de volwassene behandelingen tegen kanker ondergaan. Dit gezwel of tumor kan goedaardig zijn. Door behandelingen van kanker kan het gedeelte in de hersenkwab welke het groeihormoon aanmaakt, beschadigd raken. Ook hersenletsel, nierziekten of overgewicht kunnen deze gevolgen hebben. Wanneer iemand als kind een tekort aan groeihormonen had, zal dit zich meestal voortzetten wanneer hij of zij volwassen is.
Symptomen
Volwassenen kunnen verschillende symptomen hebben bij groeihormoondeficiëntie. Zo kan de spiermassa, lichaamsvet en botdichtheid afnemen. Ook kan het cholesterol aangetast worden, waardoor er meer kans is op hart- en vaatziekten. De levenskwaliteit kan afnemen, gebrek aan energie en levenslust. Emotioneel kan er ook schade ontstaan. Futloosheid en gebrek aan motivatie en concentratie kunnen voorkomen.
Kinderen
1 op de 3800 kinderen heeft een tekort aan groeihormonen. Bij kinderen is een groeihormoondeficiëntie eerder merkbaar dan bij volwassen. De oorzaken van een tekort aan groeihormonen bij kinderen is meestal genetisch of erfelijk. Ook kan het net als bij volwassenen te wijten zijn aan tumoren of hersenletsel.
Symptomen
Groeihormoondeficiëntie bij kinderen uit zich in een verminderde lichaamsgroei, of dwerggroei. Dit is nog niet merkbaar bij baby’s, omdat de groei bij baby’s afhankelijk is van de voeding in plaats van groeihormonen. Een tekort aan groeihormonen bij de zwangerschap kan echter wel zorgen voor een zogenaamde ‘micropenis’ bij jongetjes. Dit is een zeer kleine penis. Baby’s van het vrouwelijke geslacht kunnen geelzucht of hypoglykemie hebben.
Een tekort aan groeihormonen zorgt voor een normale ontwikkeling van het lichaam, maar dan veel trager. Het kind ligt vaak jaren achter bij zijn leeftijdsgenootjes. Nog enkele symptomen zijn: magerheid of juist gewichtstoename, verlate tandengroei, weinig energie, weinig spiermassa, dunne en droge huid, angst of depressie en een verlate pubertijd.
Vaststellen
Om vast te stellen wanneer iemand groeihormoondeficiëntie heeft, moeten er tests gedaan worden. Bij volwassenen wordt er meestal een bloedtest gedaan. Bij één bepaalde test wordt er insuline in het lichaam ingespoten. Hierdoor gaat het bloedsuikergehalte in het bloed naar beneden. Op deze manier kan vervolgens gemeten wanneer de aanmaak van de groeihormonen zich op de top bevindt. Wanneer de aanmaak bij volwassen minder dan 3 mcg/ml is en minder dan 10 3 mcg/ml bij kinderen, wordt er groeihormoondeficiëntie vastgesteld. Bij kinderen worden er ook röntgenfoto’s van de botten gemaakt, om te kijken naar de groeischijven van het kind. Ook kunnen er CTI - en MRI scans gemaakt worden.
Behandeling
De behandeling van groeihormoondeficiëntie zal besproken worden in een later artikel.
© 2009 - 2024 Papillon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Effecten van groeihormoonKrachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie va…