Botontkalking stoppen met twee Prolia injecties per jaar
Botontkalking is een aandoening aan het geraamte. De grootste bevolkingsgroep die lijdt aan osteoporose wordt gevormd door vrouwen. Vooral vrouwen in de overgang vormen een risicogroep. De prognose van de toename van botontkalking is 33%. De meest gevreesde letsels zijn het breken van de heup of ruggenwervels. In ons land worden jaarlijks ongeveer 30.000 heupoperaties verricht, waarvan de helft veroorzaakt door botontkalking. Sinds 2010 is er een nieuw medicijn op de markt tegen Osteoporose met de namen Prolia en Xgeva. Het medicijn bevat de stof denosumab, een eiwit dat de botafbrekende cellen tegengaat en botonkalking stopt. Denosumab remt de cellen die het bot aantasten, waardoor andere cellen het botweefsel weer kunnen aanmaken. Het vloeibare middel wordt met 2 keer per jaar met een injectie ingebracht.
Wat is botontkalking
Botontkalking is een aandoening aan het geraamte. Het belangrijkste kenmerk van deze aandoening is het lage mineraalgehalte in de botten. Door de lage botmineraaldichtheid worden de
botten broos, waardoor deze gemakkelijk kunnen
breken. Een patiënt die lijdt aan botontkalking wordt aangeraden om veel te bewegen, rokers moeten daarmee stoppen en zonlicht is een heilzaam middel. Bovendien zijn er medicijnen die de botafbraak remmen:
kalk- en vitamine D-tabletten.
Vrouwen en osteoporose
De grootste bevolkingsgroep die lijdt aan osteoporose wordt gevormd door vrouwen. Ongeveer 345.000 vrouwen lijden aan deze aandoening tegenover ongeveer 90.000 mannen. Maar daar blijft het niet bij. Onlangs zijn de prognoses van de toename van osteoporose bekend gemaakt. De verwachte toename is 33%.
Risicofactoren voor osteoporose
Factoren die de kans op ontwikkeling van osteoporose vergroten:
- Gevorderde leeftijd
- Een familiegeschiedenis van osteoporose
- Na de menopauze
- Abnormaal lang uitblijven van de menstruatie
- Anorexia of boulimia
- Een dieet met weinig calcium
- Langdurig gebruik van medicijnen zoals corticosteroïden of anti-epileptica
- Gebrek aan lichaamsbeweging
- Roken
- Overmatig gebruik van alcohol
De botten in het menselijk lichaam
Tot ongeveer het dertigste levensjaar van een mens wordt het weefsel in de botten vervangen. Dat gebeurt om de zeven tot tien jaar en is een normaal natuurlijk proces. In die periode worden de botten steeds sterker. Na ongeveer dertig jaar begint de botmassa heel langzaam achteruit te gaan.
Vrouwen in de overgang
Vrouwen die in de overgang zijn of zijn geweest krijgen daar vaak het meeste last van. Door de broosheid van de botten kunnen er vergroeiingen ontstaan of ernstige chronische rugklachten. Maar het meest gevreesde letsel is het breken van de heup. In ons land worden jaarlijks ongeveer 30.000 heupoperaties verricht, waarvan ongeveer de helft in verband kan worden gebracht met botontkalking.
Botontkalking behandelen met twee injecties Prolia of Xgeva per jaar
Het biofarmaceutische bedrijf Amgen Europe BV kwam in 2010 met het nieuwe medicijn onder de namen
Prolia en Xgeva op de markt. Het middel bevat de stof denosumab, een eiwit dat de
botafbrekende cellen tegengaat.
Twee keer per jaar een injectie met de vloeistof denosumab en botontkalking kan worden gestopt. Denosumab stopt namelijk de werking van de cellen die het bot aantasten, de osteoclasten. Doordat deze slechte cellen worden gestopt kunnen de goede cellen, de osteoblasten, ervoor zorgen dat het botweefsel wordt aangemaakt.
Mogelijke bijwerkingen van denosumab
Denosumab injectie kan bijwerkingen veroorzaken.
- rode, droge of jeukende huid
- uitslag
- blaren op de huid
- pijn in de rug
- pijn in armen of benen
- spierpijn
Sommige bijwerkingen van denosumab kunnen ernstig zijn.
- spierstijfheid of spasmen
- tintelingen in de vingers, tenen of rond uw mond
- koorts of rillingen
- overmatig zweten
- vermoeidheid
- roodheid, gevoeligheid, zwelling of warmte van de huid
- vocht in oor of oorpijn
- vaak plassen
- branderig gevoel bij het plassen
- pijn, gevoelloosheid, zwelling in mond, tanden of kaak
- langzame genezing van de mond of de kaak
- pijn in de maag
- misselijkheid
- braken
- snelle hartslag
- moeite met ademhalen
Bovenstaande bijwerkingen vormen geen reden om aan Prolia of Xgeva injecties te twijfelen, Zoals meestal komen bijwerkingen slechts incidenteel voor, maar moeten wettelijk gemeld en vermeld worden.