MCS: allergisch voor chemicaliën

MCS: allergisch voor chemicaliën MCS is een allergie voor chemische middelen. Iedereen kent wel iemand in zijn buurt die ergens allergisch voor is. De pollen in het voorjaar, de poezen die in de kamer lopen, sommige medicijnen, melk, kleurstoffen in voedingsmiddelen, garnalen of noten. MCS is echter een bijzondere allergie, omdat je chemische middelen vaak niet ziet. MCS maakt dan ook dat mensen soms geen leven meer hebben door hun allergie voor chemische stoffen.

Chemicaliën

Toch zijn er ook mensen die heel erg ziek worden van dingen die je niet zo goed kunt zien, maar die in onze moderne wereld overal aanwezig zijn, namelijk chemicaliën. Die zitten namelijk overal in, van voedingsstoffen tot zeep en van papier tot de verf op onze muren. Ziek worden zonder in de gaten hebben waardoor dat komt, is het gevolg.

Multiple Chemical Sensitivity

Multiple Chemical Sensitivity is de overgevoeligheid voor chemische stoffen. De aandoening wordt ook wel aangeduid met milieuziekte, omdat hij wordt veroorzaakt door alle vervuilende chemische stoffen waarmee de moderne mens tegenwoordig in aanraking komt. Overigens wordt MCS in Nederland nog steeds niet echt als ziekte gezien. In de Verenigde Staten wordt wel al erkend dat de aandoening bestaat en dat sommige mensen zo gevoelig zijn voor alle toevoegingen in allerlei producten dat ze daar werkelijk doodziek van worden.

De gevolgen verergeren

Sommige mensen reageren op de aanwezigheid van die stoffen veel heftiger dan anderen. Bovendien lijkt het dat de ziekte zaken op elkaar stapelt. Werd iemand eerst bijvoorbeeld alleen maar heel misselijk van een geur, later kan ook de smaak of zelfs het immuunsysteem worden aangetast. Op den duur kan ieder orgaan en ieder systeem van het lichaam daarmee volledig uit balans raken. De persoon in kwestie kan dan helemaal niets meer verdragen en zelfs het aanraken van een onbeschreven wit blaadje (waar ook chemicaliën inzitten) kan dan al voor een heftige reactie zorgen.

Symptomen MCS

De symptomen die mensen met MCS hebben zijn zeer uiteenlopend. Onderstaande zaken kunnen voorkomen:
 • Spier en gewrichtspijnen
 • Moeheid
 • Oogpijn
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Opgezette tong en klieren
 • Huidproblemen
 • Duizeligheid
 • Benauwdheid
 • Darmproblemen
 • Depressies
 • Misselijkheid
 • Trillen
 • Alles vies vinden ruiken of alles veel sterker ruiken en daar dan heel misselijk van worden
 • Voedselallergieën of -intoleranties.
 • Allergieën of overgevoeligheden voor pollen, huisdieren, huisstof, medicijnen, nikkel, wol, leer en heel veel andere stoffen.

Stoffen vermijden en of ontgiften

Wie MCS heeft moet chemische stoffen, geuren, gassen en dampen zoveel mogelijk vermijden. Daaronder valt echter nogal veel en het is zaak om uit te zoeken waar die stoffen allemaal inzitten. Het gaat dus niet alleen maar om chemicaliën in parfums, shampoos, crèmes, haarverf, schoonmaakmiddelen, make-up en dat soort voor de hand liggende zaken, maar zelfs om de verf op de muur, de drukinkt van de krant en de stoffen die in kleding zijn gebruikt. Naast het vermijden van al die stoffen lijkt ook ontgiften een goede remedie te zijn. Daarbij worden de kwalijke stoffen uitgedreven (door sport, ontgiftingskuren, door gebruik van de juist vitamines en mineralen en door puur te eten) en wordt het lichaam als het ware gereinigd.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sensitivity trainingSensitivity trainingEr hangt een waas van mysterie rond sensitivity training. Bedrijven boeken dergelijke trainingen voor hun kaderleden, ma…
Wat te doen tegen misselijkheidWat te doen tegen misselijkheidMisselijkheid is erg vervelend. Als je misselijk bent, is er altijd wel een oorzaak. Je lichaam reageert op een bepaalde…
BorstimplantatieBorstimplantatieWie aan siliconen denkt, denkt aan Pamela Anderson, Lolo Ferrari en diverse pornosterren. Niet aan zieke vrouwen die maa…
Ziekte: Multiple ScleroseZiekte: Multiple ScleroseEr zijn zo'n 16.000 mensen in Nederland die Multiple Sclerose hebben. Het is een ziekte die de zenuwen in je lichaam aan…

Hoge bloeddruk, bewezen erfelijkheidHoge bloeddruk, bewezen erfelijkheidWetenschappers UMCG Groningen hebben de genetische oorzaak voor het ontstaan van hoge bloeddruk gevonden en aangetoond.…
Hoestpoli helpt mensen met chronische hoestHoestpoli helpt mensen met chronische hoestEen droge kriebelhoest of een stevige rochel. Bulderen als een zeehond of een akelig kuchje. De ene hoest is de andere n…
Reactie

Schuttyzer Herman, 02-03-2014
Ik heb een amoniacsmaak in de keel en lopende ogen als ik in de buurt kom van bedrukt papier.
Ik heb meestal geen smaak van mijn eten en moite om te spreken gelijk dit in mijn keel schiet.
Ben al bij Dr neus-keel-oren geweest, cortisonen genomen, antibiotica, maar niets helpt.
Ik ben teneinde raad dit is niet uit te houden. Reactie infoteur, 03-03-2014
Dat is heel lastig. Misschien dat u overgevoelig bent voor bepaalde zaken. Misschien bij een arts aankloppen die verstand heeft van allergie?

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.