Borstimplantatie

Borstimplantatie Wie aan siliconen denkt, denkt aan Pamela Anderson, Lolo Ferrari en diverse pornosterren. Niet aan zieke vrouwen die maanden moeten wachten tot hun protheses verwijderd kunnen worden. Weegt het schoonheidsideaal van grote borsten nog wel op tegen de veelvuldig openbaar gemaakte klachten die de silicone protheses (mogelijk) veroorzaken?

Japan 1973

Al in 1982 kwamen de eerste rapporten over auto-immuun klachten na het inbrengen van siliconen protheses. Eerder al waren het de Japanse vrouwen van lichte zeden die in de jaren’ 40 de siliconen direct ingespoten kregen onder de huid en daar zelfs aan overleden. Hierna waren het de Japanners die al in 1973 aantoonden dat siliconen immuunziekten veroorzaken (In Japan zijn siliconen implantaten nog altijd verboden!).

Nadat de implantaten van het Franse bedrijf PIP in 2011 in de media kwamen, kwamen er ook steeds meer meldingen over de nog wel te verkrijgen siliconen binnen, ook bij het Meldpunt Klachten Siliconen (MKS) – dat onderdeel uitmaakt van het Steunpunt voor vrouwen met Siliconen (SVS), opgericht door Marlou Boots. Zij is zelf overleden aan de gevolgen van siliconen ziekte. Ze heeft zich van 1992 tot haar dood in 2010 ingezet voor vrouwen met silicone implantaten.

Siliconen nemen bezit van het lichaam. Siliconen zweven, ze verspreiden zich door het hele lichaam. Ze zijn te vergelijken met een waas van woestijnzand – pas als je de korrels bij elkaar zou vegen, zou je ze zien. Bij pathologisch onderzoek bij vrouwen zijn er siliconen in elk weefsel en elk orgaan gevonden. Marlou Boots

Voor- en nadelen

Wegen de voordelen van een implantaat nog wel op tegen de nadelen, of deze nu voor het schoonheidsideaal geïmplanteerd wordt of vanwege een medische achtergrond?

De klachten die kunnen ontstaan na een al dan niet mislukte operatie zijn niet zuinig te noemen. Er zijn diverse ziektebeelden die gevolg kunnen zijn van de zogenoemde siliconen ziekte. Een aantal zijn als volgt: autoimmuunziekten, antifosfolipidensyndroom, ASIA, astma, A-typisch borstpijn syndroom, bindweefselziekten, chronisch vermoeidheidssyndroom CVS/ME, fibromyalgie, Human Adjuvant Disease, huidreacties, kanker / ALCL, longziekten, lupus, neurologische ziekten, nierziekten, MCS / Multiple Chemical Sensitivity, MS-achtig syndroom, PMSS, polymyositis/ dermatomyositis, reuma, s, Schildklier ziekten , Silicone Gelbleed Disease,siliconen lymfadenopathie, Siliconosis, Sjögren syndroom, systemische sclerose/scleroderma (ss), vaatontsteking, en de ziekte van Still

Ook zijn de bestanddelen die in siliconen implantaten zitten ronduit verontrustend te noemen. 39 chemicaliën en acht zware metalen. Onder andere tolueen, aceton, benzeen, barium, nikkel en chroom. De link tussen de klachten en bestanddelen van de silicone protheses is nog steeds niet 100% vastgesteld. Maar eenieder die de bovenstaande chemicaliën en zware metalen ziet staan, zou toch op z’n minst een tweede keer ten rade mogen gaan.

Ook de zoutwater implantaten zijn niet veilig te noemen. Jazeker, de inhoud van het implantaat bestaat uit een onschadelijke zoutoplossing. Maar de buitenkant van de prothese bestaat nog altijd uit siliconen. Daarnaast ademt het siliconen jasje waardoor bacteriën vrij bij de oplossing kunnen komen, wat schimmels kan laten ontstaan of zelfs antibiotisch resistente bacteriën.

Siliconen in het bloed

Siliconen protheses gaan na verloop van tijd lekken of zweten. Hierdoor komt er al een deel van de siliconen vrij. Wanneer de implantaten ouder worden, kunnen ze ook gaan scheuren. Dat de implantaten levenslang mee zullen gaan, is slechts een fabeltje. Als de buitenkant van de prothese scheurt, hebben de siliconen alle mogelijkheid om via je lymfevaten in je bloedbaan terecht te komen. Met een fase-contrast-microscoop kan worden aangetoond dat siliconen inderdaad in het bloed terecht komen. En bij specialistische bloedonderzoeken zijn er allerhande gifstoffen en voedingstekorten aangetoond.

Siliconen verlaten je lichaam nooit meer; ze kunnen niet afgebroken worden of via de ontlasting je lijf verlaten. Indien de siliconen protheses verwijderd zijn, bestaat de kans dat de klachten nooit meer geheel zullen verdwijnen. De siliconen zorgen voor chronische ontstekingen; het lichaam raakt uitgeput en daardoor kunnen auto-immuun ziekten ontstaan, waardoor het afweersysteem niet enkel nog tegen de siliconen strijd maar ook tegen je eigen lijf.

Gevolgen

Denk ook aan de gevolgen bij bloeddonatie, eventueel organen doneren of zelfs zoiets simpels als borstvoeding geven. Zelfs als de implantaten reeds verwijderd zijn, is de kans zeer groot dat er nog siliconen door het lichaam zwerven die dan via die wijze het lichaam van een ander binnen kunnen dringen. Er is zelfs sprake dat er een relatie zou kunnen bestaan tussen het geven van borstvoeding met siliconen implantaten en abnormale slokdarm motiliteit bij kinderen. Zie bronvermelding

Of je als vrouw nu uitmaakt van de 20% die deze operatie overweegt vanuit een medisch oogpunt of een van de 80% bent die ze vanuit het cosmetische punt willen laten implanteren, er zijn veel redenen om geen implantaten te nemen. Maar lang niet al deze redenen zijn medisch onderbouwd. Ook omdat de onderzoeken voor een deel nog plaats moeten vinden, of bewezen moet worden dat het daadwerkelijk schadelijk voor de gezondheid is - of dat er een link is tussen de klachten en de siliconen. Maar onthoud de volgende dingen; 97 - 99% van de vrouwen met implantaten heeft een of meerdere van de volgende gezondheidsklachten; spier- en gewrichtsklachten, chronische vermoeidheid, concentratie- en geheugenstoornissen. Daarnaast is er nog geen medicatie tegen de zwerfsiliconen in het lichaam.
© 2012 - 2024 Historia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een borstvergroting?Een borstvergroting is tegenwoordig niet meer omstreden. Het is normaal geworden om je borsten te laten vergroten. Toch…
Onderzoek: PIP borstimplantaten weinig klachtenOnderzoek: PIP borstimplantaten weinig klachtenDe zogenaamde PIP-borstimplantaten brachten de wereld in 2012 in rep en roer. De implantaten waren gemaakt van illegale…
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Borstvergroting: risico'sBorstvergroting: risico'sEen borstvergroting is een ingrijpende operatie: de borst wordt vergroot middels het inbrengen van siliconen of watergev…

Siliconen in cosmeticaSiliconen in cosmeticaMensen lijken steeds bewuster te worden van de ingrediënten in de haar- en huidverzorgingsproducten die zij gebruiken. S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.fonteine.com/siliconen_borstimplantaten.html
  • http://www.fonteine.com/svs.doc
  • http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/risico-siliconen-implantaten.html
  • http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/99@16N.PDF
  • https://sites.google.com/site/klachtensiliconen/
  • http://www.cossnederland.eu/historie.html
  • Levine, Jeremiah (MD), Norman, Olowite (MD) Sclerodermalike Esophageal Disease in Children Breast-fed by Mothers With Silicone Breast Implants (1994)
Historia (50 artikelen)
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.