Pukkels en puistjes te lijf in één nacht tijd?

Niemand vindt het leuk om gekweld te worden door pukkels en puistjes. Je wilt ze van je gezicht af hebben en wel nu meteen. Acne permanent en goed bestrijden kost nu eenmaal tijd maar soms heb je geen zin om nog langer te moeten wachten. Het enige wat je dan wilt horen is hoe je je pukkels kunt laten verdwijnen in één nacht tijd. De drogist biedt soms uitkomst maar wat kun je zelf op korte én langere termijn doen om de schade te beperken? Hoe ga je puistjes te lijf in één nacht tijd?

Eerlijk is eerlijk

Als je echt te lijden hebt onder puistjes kom je daar niet in één nacht tijd van af. Een gezonde en mooie huid kweek je door een overkoepelend plan van aanpak, dat zich richt op goed reinigen, gezond eten, stress mijden en op het gebruik van gedegen, niet al te agressieve middelen en crèmes. Ook water drinken is een must, drink daarom altijd minimaal twee liter water per dag. Ook zul je erachter moeten komen wat bij jou specifiek de pukkels veroorzaakt: Heb je last van hormonale storingen? Ben je misschien allergisch voor een crème of een voedingsmiddel?

Zeker is dat alleen een middeltje van de drogist geen uitkomst zal bieden. En hoe verleidelijk ook: de pukkels uitknijpen is echt de oplossing niet. Dit leidt meestal tot ontstekingen, littekens en tranen. Een oplossing, waarbij je ’s morgens pukkelvrij wakker wordt bestaat niet zonder dat je ook echt kiest voor verandering in levensstijl.

Stiekem toch een paar tips voor de snelle aanpak

Een oud huismiddeltje is om ’s avonds voor het slapengaan de pukkels te behandelen met eiwit. Laat het eiwit ongeveer twintig minuten intrekken en waarschijnlijk is de pukkel dan uitgedroogd. Ook tandpasta kan helpen om een bestaand pukkeltje uit te drogen. Besef wel dat dit geen lange termijn anti-pukkel beleid is. Het is een gemakkelijke manier om toch snel iets aan een pukkeltje te doen, dat onverwacht is komen opzetten.

Goede tips voor de lange termijn aanpak

Zorg voor een goede reiniging en verzorging

Ga nooit slapen zonder talg en make-up resten te verwijderen. Kies voor een milde reiniging bijvoorbeeld een zachte reinigingsmelk. Verwijder daarna melkresten met een tonic. Kies liefst voor een tonic zonder alcohol. Alcohol heeft namelijk een uitdrogend effect op de huid. Het klinkt vreemd maar ook appelazijn en citroensap kunnen de huid goed reinigen. Scrubben ééns per week is goed maar doe het ook weer niet te vaak. Te agressief reinigen of je huid prikkelen via een scrub kan een tegendraads effect hebben, doordat je huid te droog wordt.

Gebruik dus niet te agressieve reinigingsmethoden. Hiermee haal je de natuurlijke weerstand van de huid weg. Experimenteer met verschillende middelen en gezichtscrèmes om te kijken wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Er bestaan echt goede cremes, die toch niet te agressief zijn. Informeer je goed en zoek naar informatie over verschillende producten. Kies liever niet voor een middel als Clearasil; dat is een voorbeeld van een te agressief middel, waarmee je op langere termijn een tegengesteld effect zou kunnen bewerkstelligen.

Eet gezond en vermijd vetten en suikers

Een direct verband tussen te vet eten en puistjes is nooit aangetoond. Het is natuurlijk altijd wel raadzaam om uitgebalanceerd en niet te vet te eten en geraffineerde suikers te mijden. Er kan wel een direct verband bestaan tussen voeding en puistjes en dat is met name zo als er sprake is van een allergie zoals bijvoorbeeld voor chocolade. Als je een allergie vermoedt, laat dit dan checken via de huisarts. Die kan hier gericht op testen.

Drink voldoende water

Genoeg drinken is absoluut essentieel om afval- en gifstoffen af te voeren. Water is daarvoor prima geschikt. Drink ook liefst veel groene en brandnetel thee, deze theesoorten hebben een zuiverende werking. Pas met koffie juist op; meer dan drie koppen koffie per dag zijn slecht voor je lichaam maar ook zeker voor je huid.

Vermijd stress en slaap voldoende

Stress is pukkelveroorzaker nummer één op de lijst. Stress verstoort namelijk de natuurlijke balans in je lichaam en vertaalt zich heel vaak één op één in huidproblemen. Zorg ervoor dat je in tijden van stress voldoende rust neemt en mediteer of doe yoga-oefeningen om te kunnen ontspannen. Op tijd naar bed gaan is ook belangrijk, want een tekort aan slaap betekent dat je lichaam 's nachts niet de kans krijgt om adequaat te herstellen van de dag ervoor.

Vitamines en supplementen

Neem een biergist en/ of spirulina supplement in. Biergist werkt zuiverend en de algen in spirulina bevatten veel anti-oxidanten en hebben een reinigende functie. Zorg verder voor een goede multi-vitamine als aanvulling op je voeding; liefst met extra hoge doseringen Vitamine B en C voor een stralende huid.

Denk erom dat jouw huid uniek is. Wat voor jou werkt, werkt niet persé voor een ander en omgekeerd. Probeer dus verschillende dingen uit. Zorg er ook voor dat je in ernstige gevallen wordt verwezen naar een dermatoloog, die er in gespecialiseerd is om huidziekten goed te diagnosticeren en behandelen. Zowel de huisarts als de dermatoloog hebben kennis van zaken en beschikken over goede cremes en medicijnen.
© 2009 - 2025 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, mee-eters en pukkelsDe verschrikking van elke puber. Puistjes, acne en mee-eters. Je kan door de grond zakken als je voor de spiegel staat e…
Tips tegen pukkelsTips tegen pukkelsPuistjes en pukkeltjes, bijna iedereen heeft ze; jong, oud, man, vrouw. Niet gek dat er dan ook veel over te doen is. Wa…
Jeugdpuistjes weg via fotodynamische lichtbehandelingMet acne (jeugdpuistjes) heb je vaak een lange weg te gaan. Via allerlei zalfjes en smeerseltjes kom je uiteindelijk bij…
Roaccutane: Paardenmiddel tegen puistenmijn kijk opRoaccutane: Paardenmiddel tegen puistenRoaccutane is een geneesmiddel. Een paardenmiddel, zei en dermatoloog ooit terwijl zij het recept ervoor uitschreef. Je…

Maagkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseMaagkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseMaagkanker symptomen zijn er vaak in het begin niet. Maagkanker of maagcarcinoom is na longkanker, wereldwijd de meest v…
Bijwerkingen griepprik: risico's en gevaren griepvaccinatieBijwerkingen griepprik: risico's en gevaren griepvaccinatieDe griepprik beschermt tegen infectie met bepaalde griepvirussen die tijdens de wintermaanden in de bevolking circuleren…
Bronnen en referenties
  • My Acne Skin Treatments
Reacties

Iesie97, 25-06-2010
Hallo, ik ben twaalf jaar en ik heb toch echt een groot probleem. Ik heb erge last van pukkeltjes en ben als het ware er aan verslaafd om ze uit te knijpen. Ik krijg hierdoor vervelende littekens, en het wordt al heel gauw erg rood. Is er misschien een middel om de verslaving tegen te gaan? Reactie infoteur, 26-06-2010
Beste Iesje97,

Ik herken jouw probleem wel van toen ik dezelfde leeftijd had als jij nu, en helaas nog vele jaren daarna… Om te beginnen heb ik altijd van mijn moeder geleerd dat wanneer je veel pukkeltjes hebt je huid ook langer jong blijft. En voor mijn grootmoeder, mijn moeder en nu ook voor mij geldt dat inderdaad. Dus dat allereerst om je een hart onder de riem te steken.

Aan die verslaving moet je toch echt zelf werken door je te realiseren dat het zo zonde is van je huid om hem definitief kapot te maken. Het is het echt niet waard. Ik weet nog dat ik er zelf heel erg mee bezig was, omdat ik me ongelukkig voelde in die tijd. En net als elke andere verslaving dient ook deze het doel om even je negatieve emoties weg te nemen.

Oftewel wat ga je doen met je gevoelens van ongeluk en niet blij zijn met jezelf? Ga desnoods een keer praten met iemand en zeg verplicht één keer per dag in de spiegel tegen jezelf dat je geweldig bent. Probeer het je te herinneren, erin te geloven en ernaar te leven…

Die pukkeltjes gaan wel over, laat ze maar met rust, koop er een goede crème voor en ga een keer lekker naar de schoonheidsspecialiste. En ben happy met jezelf, want je bent absoluut de moeite waard!

Heel veel liefs, Sterretje999

Leon14 (infoteur), 13-07-2009 #2
Ik moet toch zeggen dat wanneer je een puistje hebt, en wanneer hij een wit puntje heeft, uitknijpen ook goed werkt. Alle dingen komen er dan uit en de volgende dag is het een klein korstje wat ook na een dag weer is verdwenen. Ik zou graag willen weten of dit niet slecht is, want bij mij gaan de puistjes er echt van weg. Je ziet er na twee dagen helemaal niets van. Maar ja ik weet dus niet of het gevolgen heeft voor op de langeren duur. Ik heb overigens niet veel last van puistjes, zo 1 keer per maand komt er eentje opzetten en die is dan snel weg op de bovenbeschreven manier.

Groetjes en alvast bedankt voor het antwoord! Reactie infoteur, 14-07-2009
Dag Leon,

Wanneer je een natuurtalent bent in het uitknijpen, gelden er natuurlijk andere regels ;-)

Veel mensen drukken het pukkeltje naar binnen toe in plaats van naar buiten. Hierdoor verspreidt de inhoud binnen de huid over een breder oppervlak en er ontstaat een onderhuidse ontsteking.

Je moet gelijkmatig druk kunnen uitoefenen op de pukkel en de pukkelinhoud in zijn geheel verwijderen. Ook is het belangrijk om tevoren je handen te ontsmetten en liefst met een tissue ertussen te drukken. Ook moet je daarna het wondje ontsmetten met alcohol. Gebruik de alcohol echter niet over je hele gezicht, daar wordt het slechter van. Maar eigenlijk moet je echt naar de schoonheidsspecialiste voor het verwijderen van de pukkeltjes… Hoop dat je hier wat aan hebt!

sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 07-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.