Chelatietherapie bij aderverkalking, nuttig of kwakzalverij?

Chelatietherapie bij aderverkalking, nuttig of kwakzalverij? Chelatietherapie is een relatief onbekende methode om dichtgeslibte aderen weer schoon te krijgen. Wereldwijd zijn er meer dan 1300 artsen gespecialiseerd in chelatie. Een aantal Nederlandse klinieken past al meer dan 25 jaar deze therapie succesvol toe. Het lijkt een effectieve en (mits medisch correct uitgevoerd) ook een veilige aanvulling op reguliere medische behandelingen van vaatvernauwingsproblemen en daarmee samenhangende ziektebeelden. Overigens is nooit bewezen dat het een effectieve therapie is bij deze klachten en daarom wordt chelatietherapie bij vaatvernauwing door menigeen als kwakzalverij gezien.

Vaatvernauwing

Aderverkalking begint al in de jeugd en resulteert in het nauwer worden van de slagaderen. Het kenmerk is plaque, een lokale ophoping van vetrijke cellen, kalk en dode cellen. De aanslibbing is in feite een normaal verouderingsproces dat verergerd wordt door de bekende risicofactoren als roken, te hoog cholesterol, drinken, stress etc. Klachten als duizeligheid, ademnood en pijn komen pas naar voren indien de vernauwing 75% of meer is. Op middelbare leeftijd zijn de vaten gemiddeld 50 procent of meer vernauwd vanwege de aderverkalking, maar dat is niet alarmerend. Maar op sommige plaatsen kan de vernauwing ernstiger zijn: 75% bijvoorbeeld, en dat geeft klachten en risico’s.

Wat kun je doen tegen dichtgeslibte aderen

Het probleem is het opheffen van het lokale zuurstof tekort. Het kan met harde en zachte middelen. De eerste categorie: een by-pass operatie of dotteren. Tot de laatste behoren vaatverwijdende middelen zoals boedverdunners en diëet. Een andere zachte optie is de chelatietherapie, ontwikkeld door de Amerikaanse cardioloog professor N.E. Clarke.

Wat is dotteren

Bij angioplastiek –dotteren- wordt een ballonnetje via de lies de ader ingeschoven, opgeblazen en verwijderd. Hierdoor wordt de vernauwing in het bloedvat opgerekt en wordt de plaque platgedrukt. Vaak wordt in de ader een verend buisje, een stent, geplaatst voor een duurzamer resultaat

Wat is chelatietherapie

Chelatietherapie is het per infuus toedienen van de stof EDTA, deze bevat overwegend azijnzuur. De werking van chelatietherapie bij aderverkalking is verwant aan het verwijderen van kalk met azijnzuur in bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. In feite worden met deze techniek de aderen schoongemaakt. Het succespercentage van deze therapie bij vaatvernauwing is volgens klinisch onderzoek 90 procent of hoger. De methode is veilig, pijnloos en pakt de onderliggende oorzaak van de hartproblemen aan, namelijk de aderverkalking. Doorgaans zijn tegenwoordig 20 tot 30 infuusbehandelingen van ca 1,5 uur voldoende.

Combinatie therapie

Zowel chelatietherapie als dotteren kunnen desgewenst beiden in combinatie toegepast worden

Wanneer Chelatietherapie

Preventief, bij signalen van vaatvernauwing en bij hoge bloeddruk. Klachten die op vaatvernauwing kunnen wijzen zijn:
  • Pijn op de borst (angina pectoris), met name bij inspanning.
  • Kramp in de benen en vooral kuiten ( claudicatio intermittens).
  • Koude of witte voeten of eventueel ernstiger.
  • Brokkelige teennagels.
  • Slecht genezende been- of voetwonden.
  • Achteruitgang van geheugen.
  • Chronische duizeligheid.
  • Beroerte of TIA (transient ischaemic attack).

Wat kost het

  • Een eenmalig vooronderzoekin in een kliniek kost bijvoorbeeld € 275,-
  • De prijs per chelatie-infuus Nieuwe Formule is € 85,-
  • Een ziektekostenverzekering met aanvullend pakket kan recht geven op (gedeeltelijke) vergoeding.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartaandoening angina pectorisBij angina pectoris krijgt een deel van de kransslagader die naar het hart toeloopt onvoldoende zuurstof doordat door ee…
Angina pectoris: aderverstoppingAngina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hierv…
Angina pectoris: een drukkende pijn op de borstAngina pectoris: een drukkende pijn op de borstAngina pectoris is een drukkende pijn midden op de borst. De pijn neemt toe bij inspanning en neemt weer af als er rust…
Wat is een hartaanvalWat is een hartaanvalEen hartaanval/hartinfarct is een veel voorkomende, dan wel de meest voorkomende hartziekte. Wat gebeurt er tijdens een…

Duivekervel, verleden en hedenDuivekervel is een sierlijk tuinonkruid dat steeds zeldzamer wordt , tot dat je het zelf in je tuin invoert en dan wil h…
Haaruitval bij vrouwen dikwijls te verhelpenHaaruitval bij vrouwen dikwijls te verhelpenHaarproblemen, zoals een dunner wordende haardos vanwege haarverlies of afbrekende haren, komen vaak voor en menige man…
Bronnen en referenties
  • MediaPlanet,
  • Wikipedia
Reacties

W. M. Gorter, 30-12-2018
Chelatietherapie zou ieder jaar herhaalt moeten worden? Reactie infoteur, 02-01-2019
Kijk hier svp voor meer info.
https://www.preventiefmedischcentrum.nl/geneeswijzentherapieen/chelatietherapie
gr.

Marielle, 14-06-2016
Ik zou graag willen weten of dat het bij iemand geholpen heeft. Reactie infoteur, 15-06-2016
Misschien heeft u hier iets aan:


http://www.preventiefmedischcentrum.nl/patientervaringen/chelatie

Th Cazemier, 14-12-2014
Als klinisch bewijsbaar is dat chelatie therapie angina pectoris kan opheffen dan zou dat veel omslachtig handelen kunnen uitsluiten. Welke klinieken hier ten lande werken met die therapie/ Zijn er getuigenissen van patienten en artsen?
Is er formeel erkenning?
Wat zijn gemiddeld de totale kosten? Worden die geheel of gedeeltelijk vergoed door verzekering. Is zo, n behandeling niet gevaarlijk ivm mogelijk los latende deeltjes?
Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Th Cazemier. Reactie infoteur, 15-12-2014
Ik heb wat meer info voor u gevonden via Google. Hoop dat u hier wat aan heeft;
Succes en vriendelijke groet.

http://www.amsterdamkliniek.nl/treatments/chelate/Chelatietherapie_voor_aderverkalking.html

http://www.preventiefmedischcentrum.nl/patientervaringen/chelatie

http://www.degezondheidswinkel.be/blog/tip-38-chelatietherapie-behandeling-klinieken

http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/12-11-2012/anti-kalktherapie/

http://www.preventiefmedischcentrum.nl/nieuws/Reactie+op+TROS+Radar+uitzending+Chelatietherapie

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.