De oren van het menselijke lichaam

De oren van het menselijke lichaam De oren zijn een ingenieus orgaan, want de geluidsgolven die opgevangen worden, worden aan de hersenen doorgegeven en omgezet in geluid. Mensen geven wel eens aan dat horen wellicht nog wel belangrijker is dan zien. Niet iedereen zal het eens zijn met de uitspraak dat kunnen horen nog belangrijker is dan kunnen zien, maar als je dove mensen in je omgeving hebt, realiseer je je pas wat zij moeten missen. De communicatievorm van praten, luisteren en horen moeten ze missen en deze wordt overal toegepast. Toegegeven dat er genoeg doven zijn die goed kunnen liplezen, maar de emotie in de stem, als een dove al kan praten, is er niet. En geluiden die er toe doen zoals muziek of een hulpdienst die onderweg is.

De anatomie van het oor

Het oor bestaat uit 3 onderdelen:
  • de gehoorgang en de scherp vormen het buitenoor
  • de gehoorbeentjes, hamer, aambeeld en stijgbeugel vormen het middenoor
  • het slakkenhuis, gehoor- en evenwichtszenuw vormen het binnenoor

Buitenoor

De oorschelp gaat, als we langzaam naar binnen gaan, over in de gehoorgang. Dit wordt op het einde voorzien van het trommelvlies. Het trommelvlies is de scheiding tussen het buiten- en middenoor. De gehoorschelp heeft een rol in het opvangen van de geluiden van buitenaf en komt uiteindelijk bij het rommelvlies.
Als je normaal kunt horen vang je de frequenties tussen 20 Hz en 20.000 Hz op.

Middenoor

Het middenoor zorgt ervoor dat de luchtdruk in het middenoor gelijk blijft met de atmosfeer. Eigen geluiden en erg harde geluiden van buitenaf worden min of meer gedempt. Verder staat het middenoor in verbinding met de keel middels de buis van eustachius.

Binnenoor

Het slakkenhuis is gevuld met vloeistof en hierin bevinden zich trilhaartjes die het waarnemen van geluid voor rekening nemen. Omdat je 2 oren hebt is het mogelijk om waar te nemen waar het geluid vandaan komt. Immers je vangt het geluid niet in beide oren even hard op en zo kan je bepalen waar het geluid vandaan komt.

Een ander niet onbelangrijk onderdeel van de oren is het evenwichtsgevoel. In het binnenoor zitten zintuigharen en het kalkzout wat in het binnenoor zit rust min of meer op deze haartjes. Deze geven het sein naar de hersenen over je evenwicht.

Doofheid

Doofheid kan door verschillende redenen zijn. Het kan erfelijk zijn, maar ook veroorzaakt door een ziekte of ongeluk en het kan een fout bij de aanleg zijn in de baarmoeder, maar niet per definitie vanuit erfelijkheid. Tenslotte kan de ouderdom ook een rol spelen in het doof worden/zijn.

Ziekte

Een van de meest voorkomende is door hersenvliesontsteking. Maar ook door een zware oorontsteking of door rodehond (tijdens de zwangerschap) kan je doof worden.

Behandeling

De behandeling is afhankelijk van waar de beschadiging zit. Als het slakkenhuis in het binnenoor niet meer werkt, dan is behandeling niet mogelijk.
Ligt het aan het middenoor dan kan een cochleair implantaat uitkomst bieden. Het wordt vaker bij jongere mensen toegepast, maar als je op volwassen leeftijd doof wordt kan het ook met succes toegepast worden.
Men is wel bezig men gentherapie om de haarcellen te laten groeien. Bij enkele kleine zoogdieren is het experimenteel al toegepast en daaruit blijkt dat er gehoor oplopend tot 80% terugkomt. Voor dit bij mensen toegepast kan worden, zijn we wel enkele jaren verder.

Voor slechthorenden is er uiteraard het gehoorapparaat en tegenwoordig zo klein dat het in het oor past en je er niets van ziet.

Tevens is het zo dat er verschillende hulpmiddelen op de markt zijn om iemand die doof is toch een zo normaal mogelijk te kunnen laten leiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
  • flitslicht en triller bij deurbel, wekker en rookmelder
  • ondertiteling op televisie
  • teksttelefoon
  • uitgaansgelegenheid in de vorm van speciale dovencafe’s

Maar met alle mogelijkheden blijft niet kunnen horen toch een gemis.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De proef van Rinne en de proef van WeberHet menselijk oor is opgebouwd uit drie belangrijke onderdelen: het uitwendige oor, het middenoor en het binnenoor. In e…
Anatomie van het oorHoe zit het oor inmekaar en hoe werkt het oor. Waardoor kunnen we horen en hoe wordt geluid omgezet. Hieronder een klein…
TrommelvliesbuisjesOngeveer 20% van de kinderen tot 6 jaar krijgt trommelvliesbuisjes. Dit is één van de meest voorkomende chirurgische ing…
Oorontsteking van de gehoorgang, symptomenOorontsteking van de gehoorgang, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van de gehoorgang uiten zich in een pijnlijke rode gehoorgang. Vaak is de gehoorgang…

Ziekte van Peyronie: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Peyronie: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Peyronie symptomen bestaan uit een abnormale afwijking in de vorm van de penis, waardoor die in een hoek a…
Longpest, wat zijn de symptomen?Longpest, wat zijn de symptomen?Longpest is een ziekte van de longen die zeer snel fataal kan verlopen. Net als alle andere pest varianten, is de incuba…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.