Wat is de reden waarom je niet kan vermageren?

Wat is de reden waarom je niet kan vermageren? Weet jij niet hoe het komt dat je maar niet vermagert, ook al doe je zo veel moeite? Denk je dat je opeens vermagert bent, maar krijg je dan last van het jojo - effect? Wel hieronder vind je waarschijnlijk de oplossing van je probleem. Het ligt aan de hoeveelheid calorieën die je opneemt.

Waarom lukt het niet om te vermageren en krijg je steeds dat jojo - effect terug?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Per dag moeten zowel mannen als vrouwen voldoende calorieën opnemen om hun temperatuur constant te houden, om te ademen, om de bloedsomloop op gang te houden, voor elke beweging die je maakt en voor alles wat je moet verteren. Vrouwen moeten per dag 1500 tot 2000 calorieën opnemen en mannen moeten per dag 2000 tot 2500 calorieën opnemen. Bij de opnamen van de calorieën begint meestal al het probleem. De meeste mensen die willen vermageren, gaan minder eten, omdat ze denken dat ze dan minder vet binnen krijgen, maar vet is juist belangrijk. Wanneer de meesten een dag of drie bezig zijn, krijgen ze een snoep bui, ze denken dan dat ze de voorbije dagen zo weinig calorieën hebben opgenomen en dat ze daarom toch wel eens stevig mogen snoepen. Het zo gezegde extraatje, maar dit is fout!

Waarom is dit fout?

Als je al een paar dagen weinig calorieën hebt opgenomen en je gaat dan plots veel snoep eten, dan gaat je lichaam dat vet vasthouden, omdat het voor de rest toch geen vet binnen krijgt (tijdens het vermageren). Je lichaam reageert dan als een soort alarm. Het enigste vet dat je krijgt gaat het vasthouden. Als je dit telkens opnieuw doet bij het volgen van een dieet, dan krijg je het jojo - effect.

Hoe geraak je van het jojo - effect vanaf?

In dit onderdeel vind je de ideale oplossing. Je moet gewoon elke dag je hoeveelheid calorieën binnenkrijgen door gezonder te eten. Zo gaat je lichaam die calorieën verbranden en ga je niet bijkomen. Je kan dus afvallen door telkens als je honger hebt iets gezond te eten als tussendoortje, maar geen snoep. Een gezond tussendoortje is een kommetje zelfgemaakte soep zonder vet, een stukje fruit, een yoghurt enzovoort. Als je niet goed weet hoe je een lekkere vetvrije soep maakt, dan hoef je gewoon maar verder te lezen.

Het recept voor een vetvrije lekkere tomatensoep! (voor 10 personen)

Benodigdheden:

 • 2 grote uien
 • 3 à 4 wortelen
 • 4 tomaten
 • vetarme groenten bouillon blokjes
 • water
 • 2 boterhammen
 • kruiden

Hoe ga je te werk?

 • Snijd de uien in ringen en voeg ze met een bodem water in de kookpot.
 • Snijd vervolgens de wortelen in stukken en voeg ze bij de uien.
 • Voeg er vervolgens de tomaten bij met water dat je vult tot een beetje over de helft van de pot.
 • Voeg vervolgens de 4 bouillonblokjes toe (vetarme groenten bouillon).
 • Neem dan twee boterhammen en doe ze in de niet doorgedane soep.
 • Laat de soep nu 45 minuten koken, niet op de hoogste stand.
 • Zet na 45 minuten de soep af en laat ze nog een kwartiertje rusten op de warme kookplaat, zodat alles nog even goed kan intrekken.
 • Mix de soep goed door, totdat je een mooie gladde soep krijgt.
 • Kruid nu de soep naar believen.

Nog even een korte samenvatting van het dieet

Zie dat je per dag de nodige calorieën binnenkrijgt. Wanneer je honger hebt, eet je een gezond tussendoortje, zodat je geen extra calorieën opneemt. Heel belangrijk bij het diëten, maar ook bij het gewoon eten is het opnemen van water. Per dag moet je 1,5 tot 2 liter water drinken. Dit helpt je lichaam te zuiveren.
© 2013 - 2024 Sarahw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Lukt afvallen niet?Lukt afvallen niet?Graag willen afvallen, maar lukt afvallen niet? Ben jij afgevallen, maar komen de kilo´s weer terug? Ga jij eten zodra j…
Afvallen zonder dieet: Hoe doe je dat?Afvallen zonder dieet: Hoe doe je dat?Afvallen zonder dieet is heel goed mogelijk. Anders en minder eten kan namelijk heel goed leiden tot een lager gewicht.…
Vuistregel voor gezond afvallen - disciplineVuistregel voor gezond afvallen - disciplineDiscipline is de belangrijkste vuistregel voor gezond afvallen. Gezond afslanken door middel van goede kan maanden tot j…

Warmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaamWarmtebultjes, zweetbultjes: jeukende pukkeltjes op lichaamLast van jeukende pukkeltjes op het lichaam, bijvoorbeeld op borst, rug, schouders? Misschien heb je last van warmtebult…
Knobbel of bult in nek, hals, rug, schouder of borstKnobbel of bult in nek, hals, rug, schouder of borstEen onderhuidse knobbel of bult in nek, hals, rug, schouder, borst? Dit kan een lipoom zijn. Een lipoom is een vetgezwel…
Sarahw (8 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.