Leven met kanker: Darmkanker

Leven met kanker: Darmkanker Darmkanker komt relatief vaak voor, ruim 12.000 gevallen per jaar. Er zijn twee vormen van darmkanker. Er zijn meerdere oorzaken voor darmkanker. De symptomen zijn divers, waaronder een andere stoelgang er één van is. Operatie wordt het meest toegepast ter bestrijding van de kanker. De prognose is matig. Leven met kanker: darmkanker.

Typen darmkanker

Darmkanker komt het meest voor in de dikke darm (8.400 gevallen per jaar) en in de endeldarm (200 gevallen per jaar). Deze twee vormen van darmkanker treffen vooral mensen boven de 60 jaar. Kanker aan de dunne darm komt minder vaak voor, ongeveer bij 150 mensen per jaar. Dunnedarmkanker komt het meest voor bij mensen vanaf 45 jaar. Kanker aan de anus komt helemaal zelden voor en treft vooral mensen boven de 90 jaar.

Oorzaak kanker

  • Overgewicht in combinatie met te weinig beweging speelt een rol bij het veroorzaken van darmkanker.
  • Rokers en mensen die alcohol gebruiken hebben een verhoogd risico op het krijgen van deze vorm van kanker.
  • Bepaalde voedingsgewoonten, zoals het eten van rood vlees. Bijna alles is rood vlees, behalve kip.
  • Bij 5-10 % van de mensen met darmkanker speelt er een erfelijke factor.
  • Aandoeningen aan de darm verhogen het risico op darmkanker, zoals de ziekte van Crohn, darmpoliepen en Colitis ulcerosa.

Symptomen

Een belangrijk symptoom van darmkanker is een plotselinge verandering van het ontlastingspatroon: men moet vaker of minder vaak naar het toilet, en de ontlasting verandert van dikte of van kleur. Wanneer dit blijft aanhouden, is het raadzaam om naar een arts te gaan. Bloed bij de ontlasting kan duiden op darmkanker. Ook slijm bij de ontlasting wordt wel eens waargenomen. Sommige patiënten zijn aanhoudend vermoeid. Het komt ook voor dat men denkt naar het toilet te moeten en er komt niks. Of men is naar het toilet geweest en heeft het gevoel dat men weer moet. Buikpijn en een opgeblazen gevoel zijn ook voorbeelden van de symptomen. Soms treedt er gewichtsverlies op.

Behandeling

  • Bestraling wordt vaak toegepast wanneer de tumor zich in de endeldarm bevindt. Ook in combinatie met een operatie gebruikt men wel bestraling. Bij uitwendige bestraling wordt een elektronenstraling opgewekt. Deze wordt op de tumor gericht, waarbij de straling schade aanricht bij de kankercellen. Kankercellen kunnen zich niet makkelijk herstellen en zullen doorgaans afsterven. Gezonde omliggende cellen worden ook aangetast, maar zullen snel herstellen. Bijwerkingen van bestraling zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, minder zin in seks, misselijkheid en haaruitval. Er kan ook gebruik worden gemaakt van inwendige bestraling, dit gebeurt dan van binnen uit. Bij inwendige bestraling wordt er radioactief materiaal in of nabij de tumor gebracht, met als doel de kankercellen te doden. Het materiaal kan tijdelijk geplaatst worden of bij de tumor achter gelaten worden.
  • Operatie: De meeste darmkankers worden behandeld door middel van een operatie. Hierbij wordt het aangetaste gedeelte van de darm verwijderd. Vaak gaat dit in combinatie met bestraling.
  • Chemokuur: bij uitzaaiingen wordt deze methode vaak toegepast. Ook kan het gebruikt worden bij uitgegroeide darmkanker die nog niet is uitgezaaid. Een chemokuur bestaat uit een serie chemisch bewerkte medicijnen, met als doel de kankercellen te vergiftigen. Ook gezonde cellen worden hierdoor aangetast, maar herstellen doorgaans weer. Bijwerkingen van een chemokuur zijn vaak: vermoeidheid, minder eetlust, minder zin in seks, misselijkheid en haaruitval.

Overleving

De vijfjaarsoverleving, dit wil zeggen het aantal patiënten dat vijf jaar na de diagnose en behandeling nog in leven is, is als volgt:
  • Overleving is 50-55%

Let op: de cijfers zijn gemiddelden en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Meer weten?

Ga naar de special Leven met kanker en lees alles over de verschillende vormen van kanker, symptomen, oorzaken, behandelingen en nog veel meer.
© 2009 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Darmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseDarmkanker: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseDarmkanker (ook wel coloncarcinoom genoemd) is een kankersoort die veel opduikt. Bij de meeste mensen gaat het om kanker…
Leven met kanker: VulvakankerLeven met kanker: VulvakankerVulvakanker komt niet heel veel voor, bij 250 vrouwen jaarlijks, waarvan de helft 70 jaar of ouder is. Vrouwen die roken…
Blaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: oorzaak, symptomen, kenmerken, behandelingBlaaskanker: over de oorzaak, symptomen of kenmerken, behandeling en de prognose. Blaaskanker komt redelijk veel voor: b…
Leven met kanker: Kaposi-sarcoomLeven met kanker: Kaposi-sarcoomHet kaposi-sarcoom kent twee typen. AIDS-patiënten krijgen ook vaak te maken met het kaposi-sarcoom. De oorzaak is een h…

Acne en pukkels bij volwassenen: wat doe je eraan?Acne en pukkels bij volwassenen: wat doe je eraan?Volwassen, en toch acne of pukkeluitbarstingen? Het komt steeds vaker voor. Dan maar zo'n spulletje lenen van puberzoon…
Leven met kanker: Bloedkanker/ leukemieLeven met kanker: Bloedkanker/ leukemieRuim 1.600 mensen kampen jaarlijks met bloedkanker, waaronder veel kinderen. De oorzaak van deze vorm van kanker is nog…

Reageer op het artikel "Leven met kanker: Darmkanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Laatste update: 20-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!