Schimmels op ons lichaam

Er bestaan drie soorten schimmels die je op het lichaam kan terug vinden. Huidschimmels of dermatofyten, gisten en niet dermatofyten. Alledrie zorgen ze voor huidirritatie en jeuk.

Huidschimmels

Oorzaken

Deze schimmels infecteren de huid, nagels en haren. Ter hoogte van de voeten wordt de infectie vooral opgelopen in ruimten waar men blootsvoets rondloopt zoals openbare zwembaden, turnzalen en stortbaden. Warmte en vochtigheid bevorderen sterk de groei van deze schimmels. Rubberlaarzen en sportschoenen verenigen dikwijls deze twee factoren. Men ziet dit soort infectie daarom dikwijls bij fabrieksarbeiders en sportlui. Ook zweetvoeten spelen een bevorderende rol.

Tussen de tenen of ter hoogte van de voetzool veroorzaakt een schimmel vervelling, kloven en jeuk. Ter hoogte van de nagels kan een verdikking en een verkleuring van de nagel zelf vastgesteld worden. De nagel kan ook loskomen en eventueel afbrokkelen.

Behandeling

Je kan dit vooreerst preventief behandelen. Draag plastic slippers in openbare zwembaden, turnzalen en douches. Droogje voeten goed af, vooral tussen de tenen. Mensen die veel zweten kunnen een opdrogende vloeistof of een talkpoeder gebruiken. Trek dagelijks schone kousen aan. Na de eerste behandeling kun je het best een tijdje schimmeldodend poeder in je schoenen strooien. De sporen van de schimmels kunnen immers nog aanwezig zijn en zo een nieuwe infectie veroorzaken.

Antischimmel zalf, crème, melk, poeder of tinctuur kan gebruikt worden, bijvoorbeeld Daktarin. Dit moet alle dagen aangebracht worden tot zeker een week na genezing. Voor de nagel kan dit het best gecombineerd worden met het aanbrengen van zalven die de nagel zelf dunner maken. Huidschimmels genezen gemakkelijk. Nagelschimmels zijn veel hardnekkiger. Bij nagelschimmels komt in de helft van de gevallen een genezing na een behandeling van zes maanden. Er kan ook voor een orale behandeling gekozen worden, dit wil zeggen dat je medicatie moet innemen. Vraag advies aan je huisarts, vooral als het gaat om schimmels ter hoogte van de nagels.

Gisten

Gisten komen voor ter hoogte van de handen, de mond, de huidplooien en de geslachtsorganen. Suikers, afwasmiddelen, langdurig weken van de vingers en manicure met het beschadigen van het nagelriempje bevorderen de infectie ter hoogte van handen. Daarom zien we dit vooral bij huisvrouwen, horecapersoneel, fruithandelaars en dergelijke. Ook bij suikerziekte, kanker, een onevenwichtige voeding en het gebruik van cortisone kan dit voorkomen. Ze worden op dezelfde manier behandeld als de huidschimmels met zalven of met orale medicatie. In de mond is de meer typische vorm spruw. Dat doet zich voor als een wit beslag in de mond, onder andere na gebruik van antibiotica door kleine kinderen.

Ook bij patiënten met aids of die behandeld worden tegen kanker komt dit voor. Deze vorm wordt behandeld met een orale gel, bijvoorbeeld Daktarin. Bij zwaarlijvigheid kunnen gisten voorkomen ter hoogte van huidplooien. Bijvoorbeeld de liesplooien, onder de borsten, en in de buikplooien. Ook de geslachtsorganen zijn een gegeerd doelwit voor gisten, zowel bij de man als bij de vrouw. Bij vrouwen veroorzaakt dat wit verlies en vaginale jeuk. Zwangere wouwen zijn extra vatbaar. Je kunt dit voorkomen door de juiste vaginale hygiëne. Wassen zonder zeep en bij het proper maken na de stoelgang steeds van voor naar achter wrijven. Gaan plassen na seksuele betrekkingen kan helpen. Uiteraard bestaat er ook medicatie.

Niet dermatofyten

Deze schimmels besmetten de nagel pas als deze reeds beschadigd werd tevoren. We zien ze vooral in teennagels bij mensen boven de 60 jaar. Soms kan het veelvuldig bezig zijn met planten ook een oorzaak van besmetting zijn. Deze schimmels infecteren namelijk ook vooral planten.
© 2009 - 2020 Raphaella, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Schimmelinfectie van de huidSchimmelinfectie van de huidHuidschimmels komen vaak voor. Schimmels bevinden zich overal. Een erg bekende huidschimmel is ringworm, vaak veroorzaak…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…
Hoe behandel je huidschimmel?Huidschimmels groeien op de huid, in de nagels en in de haren van mensen en dieren. Het is echter zo dat wanneer deze sc…
Wat te doen tegen schimmel in de liezenWat te doen tegen schimmel in de liezenJe huid is je allergrootste orgaan, maar ook je grootste visitekaartje. Veel mensen vinden het dan ook zeer beschamend e…

Medicamenteuze behandeling van stemmingsstoornissenMedicamenteuze behandeling van stemmingsstoornissenDe meest voorkomende stemmingsstoornissen zijn de depressie en de bipolaire stoornis (ook wel manisch depressieve stoorn…
Apathie: wat is het en hoe ga je ermee om?Apathie is een verzamelnaam voor het gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme. Apathie kan voorkomen bij verschillen…

Reageer op het artikel "Schimmels op ons lichaam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Raphaella
Gepubliceerd: 10-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!