Blaassteen, wat is dat?

Blaassteen, wat is dat? Blaasstenen zijn (kleine) steentjes die in de blaas zitten. De afmeting kan variëren van enkele millimeters tot wel enkele centimeters. Kleine blaasstenen kunnen worden uitgeplast, grote blaasstenen moeten worden vergruisd of operatief verwijderd. Het uitplassen van steentjes kan ongemerkt plaatsvinden en veroorzaakt dan geen klachten. Soms veroorzaken ze wel klachten. Blaasstenen zijn (kleine) 'steentjes' die in de blaas zitten. Het zijn geen echte steentjes maar versteende afvalstoffen. De afmeting kan variëren van enkele millimeters tot wel enkele centimeters. Kleine blaasstenen kunnen worden uitgeplast, grote blaasstenen moeten eerst worden vergruisd. Het uit-plassen van blaasstenen veroorzaakt niet altijd klachten, maar soms ook wel. Vaak is een steentje klein en dan wordt een blaassteen ongemerkt uitgeplast. Een grotere blaassteen die ook via de urinebuis wordt uitgeplast, kan erg pijnlijk zijn als het steentje te groot is voor de nauwe urinebuis. Blaasstenen kunnen vastlopen in de urinebuis, een infectie veroorzaken en erg pijnlijk zijn.

Blaasstenen, wat zijn dat?

Blaasstenen bestaan uit versteende stoffen in de urine. Er vormt zich een soort gruis, dat aangroeit tot een of meerdere steentjes. Het zijn afvalproducten die in de urine kristalliseren. Het merendeel van de blaasstenen ontstaat doordat er te veel zouten in de urine aanwezig zijn. De blaasstenen bestaan uit calcium. Mannen hebben vaker blaasstenen dan vrouwen. Blaasstenen komen ook vaker voor bij personen ouder dan vijfenveertig jaar. Personen die vaak last hebben van urineweginfecties, hebben ook vaker last van blaasstenen. Als de steen in de nauwe urinebuis terechtkomt, ontstaat er een infectie. Maar ook een grote blaassteen veroorzaakt klachten, omdat de blaas voortdurend geïrriteerd wordt. De verschijnselen bij een of meerdere blaasstenen kunnen (!) zijn:
  • Bloed plassen
  • Vaker moeten plassen
  • Pijn bij plassen
  • Moeite bij plassen
  • Pijn in de blaas en urinebuis
  • Koorts
  • Rillingen
  • Urineverlies
  • Sterke geur van de urine
  • Urine is troebel
  • Pijn in de onderbuik
  • Blaasontsteking

Blaassteen. Hoe ontstaan blaasstenen?

Blaasstenen ontstaan als afvalstoffen verstenen in de blaas. Bij aandoeningen waarbij er sprake is van een hoger gehalte urinezuur, zoals bij Jicht, en aandoeningen waarbij er sprake is van een hoog calciumgehalte in de urine en het bloed, zoals bij hogere bijschildklieractiviteit, komen vaker blaasstenen voor. Blaasstenen veroorzaken niet altijd klachten en worden ook vaak ongemerkt uitgeplast. Als het vermoeden bestaat dat er blaasstenen zijn, kunnen deze soms ook worden opgevangen door in een zeef te urineren.

Blaassteen uitplassen of laten verwijderen?

Het kan voorkomen dat de patiënt tijdens het plassen merkt dat de urinestroom even hapert, even later valt er een steentje in de wc. Voor een grotere blaassteen komt de patiënt bij de uroloog terecht. De blaassteen kan worden vergruisd of verwijderd worden door middel van een kijkoperatie. Als u denkt dat u een blaassteen heeft, neem dan altijd contact op met de huisarts.

Blaassteen behandeling

Bij het vermoeden van blaasstenen kunnen deze worden opgespoord met röntgenfoto’s, en echografie. De urine en de urinewegen worden onderzocht en andere aandoeningen moeten eerst worden uitgesloten. Niet elke steen is zichtbaar op een röntgenfoto. Soms wordt daarom een cystoscopie uitgevoerd zodat het slijmvlies van de blaaswand onderzocht kan worden. Aanvullend wordt indien nodig ook de bijkomstige (blaas)ontsteking en/of urineweginfectie behandeld.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasstenen, hoe kom je er vanaf?Blaasstenen, hoe kom je er vanaf?Blaasstenen: symptomen, klachten, pijn, vergruizen, behandeling en verwijderen. Een blaassteen is een steen in de urineb…
Pijn bij het plassen vrouw: met bloed, zonder bloed en soaPijn bij het plassen vrouw: met bloed, zonder bloed en soaEen aantal aandoeningen kan pijn bij het plassen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van pijn bij het plassen bij…
Enkele ziekten van de nieren en urinewegenDe nieren liggen ter weerszijden van de wervelkolom achter de buikholte ter hoogte van de laatste twee borstwervels en d…
Blaasproblemen bij cavia'sBlaasproblemen bij cavia'sBlaasproblemen komen redelijk vaak voor bij cavia's. Wat begint met blaasgruis, kan eindigen met een blaassteen. Ga alti…

Vaginaverzakking: vaginale verzakking klachten & behandelingVaginaverzakking: vaginale verzakking klachten & behandelingEen vaginaverzakking, vaginale verzakking of vaginale prolaps, is een aandoening waarbij het steunweefsel in de vaginawa…
Hersenkneuzing, wat zijn de verschijnselen?Hersenkneuzing, wat zijn de verschijnselen?Bij een hersenkneuzing, officieel contusio cerebri genaamd, is het weefsel van de hersenen beschadigd. Een hersenkneuzin…
Bronnen en referenties
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.