Blaasstenen, hoe kom je er vanaf?

Blaasstenen, hoe kom je er vanaf? Blaasstenen: symptomen, klachten, pijn, vergruizen, behandeling en verwijderen. Een blaassteen is een steen in de urineblaas. Het veroorzaakt pijn tijdens het plassen. Op welke manieren kan een blaassteen verwijderd worden?

Blaassteen

Een blaassteen moet niet veranderd worden met een niersteen. Een blaassteen zit altijd in de blaas en veroorzaakt daar een pijnlijke urinelozing. Ook moet men veel vaker plassen dan gewoonlijk. De pijn die men voelt kan heftig zijn en treedt vooral direct na het plassen op. De pijn straalt uit naar de geslachtsdelen.

Ontstaan van blaasstenen

Een van de oorzaken van blaasstenen is het niet voldoende uitplassen van de urine. Hierdoor blijven er restjes urine in de blaas achter. Vrouwen die hangend boven een toilet plassen, kunnen de blaas niet voldoende legen. Mannen die te gehaast plassen, laten ook wat urine in de blaas achter. In de restjes urine die achterblijven vormen zich kristallen, die grotendeels uit calcium en urinezuur bestaan. Ook wanneer er een voorwerp in de blaas zit, wat bij vrouwen soms voor kan komen, vormen er zich kristallen om het voorwerp heen.

Blaasstenen ontstaan ook bij mensen met te weinig eiwit in de voeding of een te hoog calciumgehalte in het lichaam. Bij een verhoogde hoeveelheid urinezuur ontstaan ook blaasstenen, dit wordt vooral gezien bij jicht. Nierstenen kunnen los raken en in de blaas terecht komen, ze worden dan geen nierstenen maar blaasstenen genoemd. Mannen hebben hier vaker last van dan vrouwen.

Als gevolg van veel blaasontstekingen, kunnen ook blaasstenen ontstaan. Deze blaasstenen bestaan dan voornamelijk uit struviet.
Een blaasontsteking kan dus oorzaak of gevolg van blaasstenen zijn.

Wat zijn de gevolgen?

Blaasstenen zijn zeer poreus. Dit vormt een goede bron voor bacteriën die hierin broeden. Het gevolg is een blaasontsteking. Wanneer blaasstenen niet verwijderd worden, zal er vaker sprake zijn van een blaasontsteking. Blaasontsteking komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Wanneer een man een blaasontsteking heeft die steeds terug keert, zal er eerder gedacht worden aan blaasstenen dan bij een vrouw.

Wanneer blaasstenen niet verwijderd worden of niet zelf uitgeplast worden, worden ze steeds groter. Ze veroorzaken dan meer pijn en bloedingen. Een grote blaassteen neemt veel ruimte in beslag binnenin de blaas. Hierdoor is er minder ruimte voor urine, waardoor men steeds vaker zal moeten plassen. De blaas voelt vol aan terwijl er maar een paar druppels uitkomen. Blaasstenen kunnen erg groot worden en de wand van de blaas beschadigen.

Symptomen

Blaassteen herkent men soms doordat de urinestaal tijdens het plassen plots ophoudt, vervolgens hoort men een tik en komt de urinestaal weer op gang. De tik is het gevolg van een blaassteen die naar buiten wordt geduwd en in het toilet terecht kwam.

Pijn tijdens of direct na het plassen kan duiden op een blaasontsteking, maar ook op blaasstenen. Vooral bij mannen is een blaasontsteking vaak het gevolg van blaasstenen. Bij grotere blaasstenen komt er vaak bloed tijdens het plassen mee. Ook heeft men vaker aandrang tot plassen, terwijl er niet heel veel urine uit komt. Vaak komen ook aavallen van hevige buikpijn voor.

Verwijderen, vergruizen, behandeling

Veel blaasstenen kunne verwijdert worden door veel te drinken. Water verdunt de urine en spoelt de blaasstenen weg. Ook 's nachts moet men water drinken wanneer men wakker wordt. Bepaalde blaasstenen kunnen ook verwijderd worden door de pH-waarde in de urine te veranderen.

De meest voorkomende behandeling is het vergruizen van de blaasstenen door deze kapot te knijpen. Dit gaat via cystolithotrypsie. Met behulp van een buisje dat via de urineleider naar binnen gaat, worden de blaasstenen met behulp van geluidsgolven kleiner gemaakt zodat deze uitgeplast kunnen worden. Ook kunnen blaasstenen met behulp van een grijpertje vastgepakt worden en verwijderd worden. Dit gebeurt onder lokale verdoving of onder narcose.

Wanneer blaasstenen te groot zijn, moeten deze operatief verwijderd worden. Dit wordt onder narcose of door middel van een ruggenprik gedaan. Via de buikwand worden de blaasstenen verwijderd. Na de operatie heeft men nog enkele dagen een blaaskatheter. Pijn na de operatie is normaal en wordt met behulp van pijnstillers bestreden.

Terugkerende blaasstenen kan voorkomen. In dit geval moet de oorzaak aangepakt worden. Soms is er sprake van nierstenen. Ook kan het dat de patiënt niet voldoende drinkt of verkeerde voeding tot zich neemt. Een blaasontsteking moet behandeld wordt met antibiotica.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaassteen, wat is dat?Blaassteen, wat is dat?Blaasstenen zijn (kleine) steentjes die in de blaas zitten. De afmeting kan variëren van enkele millimeters tot wel enke…
Blaasstenen: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenBlaasstenen: symptomen, oorzaak, behandeling en verwijderenBlaasstenen zijn meestal kleine samenklonteringen van chemische afvalproducten die zich geleidelijk in de blaas vormen.…
Zo ontstaan nierstenenZo ontstaan nierstenenEen te geringe urineproductie is een van de vele oorzaken van kristallisaties – ofwel nierstenen – in de urinewegen. De…
Buikpijn laag in de onderbuikBuikpijn laag in de onderbuikBuikpijn is pijn die gevoeld wordt rondom de organen die zich in de buikholte bevinden. Pijn laag in de onderbuik kan te…

Ziekte van Bechterew: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Bechterew: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Bechterew of spondylitis ankylopoetica symptomen bestaan in het begin vooral uit rugpijn, gelokaliseerd laag…
Vergrote milt: oorzaken, symptomen, gevolgen en behandelingVergrote milt: oorzaken, symptomen, gevolgen en behandelingSplenomegalie is de medische term voor een vergrote milt. De milt bevindt zich in de linker bovenhelft van de buik, net…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.