Hart- en vaatziektes zijn vaak te voorkomen

Hart- en vaatziektes zijn vaak te voorkomen 80% van de hart- en vaatziekten is te voorkomen door aanpassen van je leefstijl en eetpatroon. Wat kun je doen? De maatregelen op een rijtje, met dank aan de Hartstichting. En, aangezien de - trieste - cijfers aantonen dat vrouwen een opmars zijn begonnen als het gaat om hartziekten: niet alleen voor mannen, ook voor vrouwen! Het is bijna een cliché: de drukbezette zakenman die ten prooi valt aan een hartaanval. Pas de laatste tijd is er aandacht voor het feit dat vrouwen net zo zeer onder vuur liggen van hart- en vaatziekten als mannen. Goed zorgen voor je hart is dus voor iedereen van belang. Al kun je aan erfelijkheidsfactoren helaas erg weinig doen, heel wat andere risicofactoren kun je zelf aanpakken. Volgens cijfers van de World Health Organization zou 80% van de hart- en vaataandoeningen te voorkomen zijn door het aanpassen van je leefstijl en eetpatroon! Dit kun je doen:

1. Stop met roken.

De meeste mensen denken bij de kreet 'stoppen met roken' aan longziekten. Maar ook voor hart- en vaatziekten is roken risicofactor nummer één. Er zijn cijfers die onderbouwen, dat je risico op een hartaanval al na twee jaar met een derde is gedaald door niet meer te roken. Vrouwen zijn de afgelopen decennia veel meer gaan roken, en dat werpt zure vruchten af in de vorm van gezondheidsproblemen. Het risico voor mannen én vrouwen is nu dus in beide gevallen groot. Stoppen met roken is uiteraard een bewonderenswaardige prestatie, en een hele opgave. Besef dat je recht hebt op alle mogelijke hulp van buitenaf: denk aan cursussen, boeken en eventueel nicotinepleisters – maar laat ook je omgeving je steunen en van het nodige begrip voorzien!

2. Pas op je bloeddruk

Het is geen overbodige luxe om met enige regelmaat te (laten) meten hoe het ervoor staat met je bloeddruk. Sowieso kun je je bloeddruk op de juiste niveaus helpen houden door te zorgen voor een gezond gewicht en beweging. Maar matig ook je zoutgebruik. Al zouden we dat zoutvaatje helemaal laten staan, dan kregen we normaal gesproken al meer dan genoeg zout binnen!

Over wiens hart maken we ons zorgen?

  • Over dat van onze ouders (65%)
  • Over dat van onze partner (61%)
  • Over dat van onszelf (56%)
Bron: enquête TNS/Nipo voor de Nationale Hartmonitor in samenwerking met Becel

3. Houd je cholesterol op peil

Steeds meer in opmars is het meten van het cholesterolgehalte in je bloed, een belangrijke factor voor een gezond hart en gezonde bloedvaten. Wereldwijd zijn er zelfs acties in supermarkten waar je je cholesterolgehalte tijdens het boodschappen doen kunt laten meten! Een verantwoorde levensstijl helpt je cholesterol op een goed peil te houden. Met name uitgebalanceerd en matig vetgebruik is belangrijk. Desondanks zijn bij sommige mensen toch medicijnen nodig. Je huisarts kan je cholesterolgehalte testen, en je eventueel begeleiden naar verbetering.

4. Zorg voor een gezond gewicht en goede voeding

Overgewicht is een risicofactor waar je bij uitstek zelf iets aan kunt doen. Elke kilo die eraf gaat, is wat gezondheid erbij! Ook hier geldt: zie het niet als straf, maar als investering in jezelf en je welzijn. Zoek gerust hulp. De diëtiste is er niet voor zwakkelingen of extreme gevallen, maar voor iedereen die de cijfers op de weegschaal iets te ver op ziet klimmen. Zij (of hij) kan je helpen een gezond voedingspatroon aan te leren – en te behouden. Daar plukt niet alleen je hart vruchten van!

Ben je een A-tje of een B-tje?

Al ontbreken glasharde wetenschappelijke bewijzen merendeels, er zijn aardig wat studies die stress aan hart- en vaatziekten linken. Zogenaamde type A-persoonlijkheden lopen volgens die studies meer risico dan B-persoonlijkheden. Herken je in jezelf A-karaktertrekken zoals een neiging tot competitie, stressen, de klok verslaan en ongeduldig zijn? Probeer je gedrag dan om te buigen richting B-karaktertrekken: geduld, dingen ontspannen benaderen, en vermijden van onnodige competitie, stress en tijdsdruk.

5. Kom (of blijf) in beweging

Regelmatig bewegen is belangrijk. Ook je hart is immers een spier, en die wordt stevig aan het werk gezet bij inspanning. Denk aan de norm van zo’n vijf keer of liefst dagelijks minstens een halfuur inspanning. Je mag die tijd ook verdelen over bijvoorbeeld drie maal tien minuten. Bewegen betekent niet per se zwoegen in de sportschool. Doe iets dat je leuk vindt! Dansen (al is het in je woonkamer), over het strand rennen, fietsen of met een stevige pas wandelen naar winkel of school telt net zo goed. Ben je niet zo veel gewend, overleg dan altijd even met je huisarts voor je stevig aan het bewegen slaat.

6. Denk verder dan alleen stress

Een tijdlang werd in de volksmond stress heel makkelijk aangewezen als dé veroorzaker van hartklachten. Internationale gezondheidsinstanties denken daar de laatste tijd echter genuanceerder over: geadviseerd wordt een totaalplaatje van geestelijk en lichamelijk welzijn. Er is immers verband tussen alle risicofactoren: wie stress heeft, gaat vaak meer roken of eten. Wie het druk heeft, laat wellicht het bewegen erbij inschieten. De Duke University schotelde patienten met hart- en vaatziekten een geestelijk en lichamelijk ‘dieet’ voor, bestaand uit programma’s voor stressmanagement, stoppen met roken, gewichtsverlies en uitgebalanceerd vetgebruik. Het resultaat: een duidelijke vermindering in het aantal hartaanvallen.

Tot slot

Onderzoeken wijzen erop dat onze kennis van hart- en vaatziekten over het algemeen tekort schiet: vaak onderschatten we ons eigen risico, én weten we niet dat roken risicofactor nummer één is. Wat je bij deze wel weet, is dat het gezond houden van hart en vaten geen ingewikkelde zaak is. Zo’n beetje alles wat je doet om geest en lichaam gezond en in balans te houden, draagt bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Zie je verbeterpunten in bovenstaande lijst? Ga dan aan de slag. En: elke stap naar verbetering is er één. Je leefstijl veranderen is een grote opgaaf, maar het loont!

Denk in kleine stapjes

Keihard feit: grootse doelen stellen mislukt veel vaker dan het zetten van kleine stappen. ‘Verandercoaches’ doen meestal de aanbeveling om eerst een bepaalde, haalbare leefstijlverandering te kiezen, en die te integreren in je dagelijks leven tot deze natuurlijk voor je voelt. Kies je bijvoorbeeld voor meer beweging, dan concentreer je je als eerste op een halfuur bewegen per dag - dus niet (meteen) op een dagelijks vol uur zweten in de sportschool! Is bewegen een natuurlijk deel van je leven geworden, dan pas is een eventuele volgende stap aan de beurt.

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat ik eerder schreef voor Napa, de weekendbijlage van Amigoe, nationale krant van Curacao
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De BMI-index en de buikomtrekDe BMI-index en de buikomtrekMet behulp van de BMI-index kun je gemakkelijk berekenen of je te zwaar bent of niet. Een extra controlemiddel vormt de…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
Wat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalteWat is gezond eten? Voeding bij verhoogd cholesterolgehalteEen verhoogd cholesterol gehalte. Wat is cholesterol en hoe kunt u invloed uitoefenen op uw cholesterolgehalte?
Goed en slecht cholesterol en hoe supplementen hulp biedenGoed en slecht cholesterol en hoe supplementen hulp biedenDoor het aanmaken van de stof glyoxalase remt je lichaam zelf de afbraak van het goede cholesterol af, waardoor de bloed…

Winterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tipsWinterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tipsHet winterdipje of de "winterblues" is een fenomeen waarbij je onder meer symptomen van lusteloosheid, vermoeidheid en s…
Wintertenen; wat is dit voor iets en wat kun je er aan doen?Wintertenen; wat is dit voor iets en wat kun je er aan doen?Heb jij 's winters ook zo'n laste van gevoelige, zere tenen? Je zou wel eens last kunnen hebben van wintertenen. Wat zij…
Bronnen en referenties
  • Hartstichting Becel Nederland
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.