Wintertenen; wat is dit voor iets en wat kun je er aan doen?
Heb jij 's winters ook zo'n laste van gevoelige, zere tenen? Je zou wel eens last kunnen hebben van wintertenen. Wat zijn wintertenen, hoe ontstaat dit verschijnsel en wat kun je er aan doen? Lees het hieronder.
Het ontstaan van wintertenen
Wintertenen kun je krijgen tijdens vochtige en koude periodes. Het begint meestal in het najaar en in de winter. Door de kou vernauwen je bloedvaten en worden je tenen minder goed doorbloed. Niet alleen aan de tenen komt deze aandoening voor maar ook aan de vingers, hele voeten, benen, neus, kin, ogen en andere plaatsen. Als een lichaamsdeel minder doorbloedt wordt wordt het lichaamsdeel koud. Je lichaam herkent dit en stuurt extra bloed, om het lichaamsdeel weer te kunnen verwarmen, naar het lichaamsdeel toe. Omdat de bloedvaten door de kou vernauwd zijn stroomt het extra bloed niet gemakkelijk door de vaten heen en hoopt zich op in de vaten. Het gevolg is dat de bloedvaten en het weefsel op die plek worden beschadigd. Wat je gaat zien is rode zwellingen en je krijgt de bijbehorende klachten van wintertenen (laat ik het maar even bij tenen houden in dit artikel).
Andere oorzaken van wintertenen
Wintertenen hoef je niet per se te krijgen door kou en vochtigheid. Ook geneesmiddelen kunnen voor wintertenen zorgen. Bètablokkers (tegen hoge bloeddruk) zijn hier een voorbeeld van.
Rode zwellingen waarmee wintertenen gepaard gaat
Bij wintertenen krijg je dus last van (blauw)rode zwellingen. Meestal zitten ze bovenop de tenen, maar het kan rondom je tenen komen te zitten. Deze plekken kunnen erg jeuken en ze doen tegelijkertijd erg pijn, vooral wanneer je voeten warm worden.
Van wintertenen afkomen
Je hebt grote kans dat je van wintertenen af bent na een aantal weken, maar het kan ook zo zijn dat de zwellingen blaren worden en dat ze open gaan met zweren als gevolg. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Heb je één keer last gekregen van wintertenen? Dan heb je een hele grote kans dat ze er het jaar erop weer zijn.
Wintertenen voorkomen kun je proberen op de volgende manier:
- Bescherm je tenen voldoende tegen de kou; draag warme kleding en schoenen
- Let er op dat je schoenen niet te strak zitten, want dan kunnen juist wintertenen ontstaan
- Wisselbaden (afwisselend warm en koud); stimuleert de bloedsomloop; twee tot drie minuten in een warm voetbad, daarna twee tot drie seconden in koud water, vervolgens weer in warm, enz. Herhaal dit zo'n zes tot acht keer
- Massage; kan de pijn en de jeuk verlichten; ga wel voorzichtig te werk omdat de huid al erg gevoelig is
- Niet krabben!; ookal heb je ontzettende jeuk
- Vermijd extreme warmte; warm je voeten niet op vlakbij een kachel of open haard
Medicatie tegen wintertenen
Heb je het niet zo op medicijnen, probeer dan vooral eerst een homeopatisch middel.
- A. Vogel heeft bijvoorbeeld het volgende tegen wintertenen: Hyperisan. Deze druppels neem je een half uur voor de maaltijd in, opgelost in water. Je gebruikt 3x daags 5 tot 10 druppels. Wanneer je het water met de druppels in je mond hebt, hou het dan heel even in je mond voordat je het doorslikt.
- Een ander homeopatisch middel wat je kunt proberen is Cardiflor. Vooral de erge jeuk verdwijnt ervan.
- Smeer er Abroflor van VSM op. Te koop bij de drogist
- Smeer je tenen in met tijgerbalsem
Tips van oma
Oude tips om van je wintertenen af te komen zijn de volgende:
- Plas er overheen; bijvoorbeeld onder de douche (als het helpt, waarom niet? :-P)
- Je tenen insmeren met een rauwe appel
- Pluk buiten wat klimopbladeren, doe ze in een pan, kook ze. Haal de bladeren eruit, laat het water afkoelen en ga er met je voeten in zitten
- Deppen met kampferspiritus; te koop bij de drogist
- Smeer je tenen 's morgens en 's avonds in met vaseline, doe wollen sokken aan en draag leren schoenen
- Doe geen sokken aan in bed 's nachts. Je tenen gaan broeien van de warmte en zwellen op
Voedingsadvies bij wintertenen
Ook op je voeding kun je letten waneer je wintertenen wilt voorkomen of wil laten verdwijnen.
Zorg ervoor dat je gevarieerd eet. Eet veel vitaminen en mineralen. Denk aan verse groenten en fruit en eet volkorenproducten. Eet geen verzadigde vetten. Gebruik veel onverzadigde vetten in de plaats. Denk aan zonnebloemolie, saffloer, olijven of tarwekiemen. Ook vis is gezond en bevat onverzadigde vetten. Eet weinig zout. Breng je eten liever op smaak met kruiden en specerijen. Drink kruidenthee met daarin de volgende smaken: berkenblad, peterselie, rozemarijn en guldenroede.
Wie kunnen wintertenen krijgen?
Iedereen kan wintertenen krijgen, maar vrouwen zijn over het algemeen gevoeliger dan mannen voor deze aandoening.