Natuurlijke recepten tegen (winter) kwalen

Lastige kwalen, alles al geprobeerd, maar niks lijkt te helpen. Vaak biedt de natuur een oplossing. Het is in ieder geval het proberen waard. Alle ingrediënten voor de volgende recepten zijn verkrijgbaar (of te bestellen) bij reformwinkels, apotheken of drogist.

Crème tegen winterhanden en voeten

Wat heb je nodig:

 • 100 gram wonderolie
 • 5 gram muntolie
 • 5 gram bergamotolie
 • 5 zuivere kamfer
Roer alle ingrediënten door elkaar en wrijf u handen 3x daagse met deze eigengemaakte crème tegen winterhanden/voeten. Begin al in de herfst uw handen/voeten met deze crème in te smeren, om zoveel mogelijk winterhanden/voeten te voorkomen.

Voetenbad tegen zweetvoeten

Wat heb je nodig:

1 liter water
40 gram eikenschors
30 gram notenbladeren
20 gram tijm
5 eucalyptusbladeren
Kook de ingrediënten met 1 liter water gedurende 10 minuten. Giet het aftreksel in uw voetenbadje en de ongewenste geurtjes van zweetvoeten slaan echt op de vlucht. Herhaal de behandeling 1x per week.

Crème tegen ruwe handen

Wat heb je nodig:

 • 50 gram citroensap
 • 30 gram glycerine
 • 20 gram amandelolie
 • 20 druppels lavendelolie
Doe alle ingrediënten in een fles en schud alles goed door elkaar. Smeer regelmatig uw ruwe handen in met deze crème.

Wratten

Pluk wat paardenbloemen en knijp in de steel tot er wat melkachtige vloeistof uitkomt. Breng de vloeistof op de wrat(ten) aan net zolang tot deze donker van kleur wordt en er uiteindelijk af valt. Kan ook gebruikt worden tegen likdoorns.

Likdoorns

Neem een lapje, smeer daarop biergist en bindt het op de likdoorn. Doe elke dag een nieuwe lap met biergist op de likdoorn, houdt dit zeker 3 weken vol en de likdoorn zal verdwijnen. Ook een lapje met vers citroensap 's nachts op de likdoorn, laat uw likdoorn verdwijnen.

Gesprongen lippen

Neem gelijke delen van kwark en honig, meng het goed door elkaar, doe het voor het slapen gaan op uw lippen en laat het de hele nacht intrekken.

Mee-eters

Wat heb je nodig:

 • 4 eetlepels honing
 • 1,5 eetlepel tarwekiemen
 • Een paar druppels appelciderazijn
Zet een schaaltje in een pan met kokend water. Doe alle ingrediënten in het schaaltje, roer het goed door en verwarm het au bain marie. Zodra het mengsel begint te dampen en de honing plakkerig wordt, pak je het schaaltje uit het kokende water. Laat het mengsel wat afkoelen en breng een dunne laag op de plaatsen met de mee-eters. Laat het honingmengsel minstens 10 minuten zitten en spoel het daarna met lauw water af. De mee-eters kunnen na deze behandeling gemakkelijker worden verwijderd.

Rimpels rond ogen en mond

Masseer voorzichtig iedere dag uw kraaipootjes met teunisbloemolie of vitamine E olie in. Laat de olie een half uurtje intrekken, de overtollige olie kan eventueel met lauw water worden weg gehaald..

Wallen onder de ogen

Wat heb je nodig:

 • 6 eetlepels gedistilleerd water
 • 1 eetlepel rozenbottels, gedroogd
Kook het water en giet het daarna over de rozenbottels, laat het een uur trekken en zeef het daarna. Dit oogwater kunt u gebruiken om wallen te voorkomen of om de al opgezwollen oogleden te behandelen. Neem een gaasje, doop dit in het oogwater en leg het als een kompres op uw ogen.

Tandsteen

Wrijf met een doorgesneden aardbei over het tandsteen, laat het 3 minuten inwerken en poets daarna uw tanden. Spoel vervolgens met lauw water waaraan enkele druppels mirretinctuur zijn toegevoegd en u bent gelijk verzekerd van een frisse adem.
© 2010 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een wrat en wat is er aan te doenWat is een wrat en wat is er aan te doenEen wrat is een bobbel op de huid die door een virus wordt veroorzaakt. Het virus dringt de cellen van de huid binnen en…
Wratten - Wat kun je er tegen doenWratten - Wat kun je er tegen doenEen wrat is een vergroeiing van de opperhuid die hard is geworden en er uit ziet als een bobbelig knobbeltje wat doet de…
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Wallen: wat zijn het en wat kun je eraan doen?Iedereen heeft er wel eens last van: wallen. Je hebt slecht geslapen, bent uit gegaan of je hebt er gewoon altijd last v…

Gezondheid: Rode vlekkenGezondheid: Rode vlekkenRode vlekken, in het gezicht of op het lichaam, kunnen van verschillende oorsprong zijn. Meestal niet kwaadaardig en som…
De 5 belangrijkste oogaandoeningenDe 5 belangrijkste oogaandoeningenEr is een aantal oogaandoeningen die het zicht van mensen tijdelijk, maar ook vooral permanent kunnen veranderen of late…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.