Wat gebeurt er als je flauwvalt?

Wat gebeurt er als je flauwvalt? Flauwvallen gebeurt zo snel dat je het meestal niet kunt tegenhouden. Je wordt plotseling draaierig en voor het weet lig je op de grond. Wat gebeurt er als je flauwvalt en hoe komt het?

De oorzaak van flauwvallen

Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen vallen flauw als ze erg schrikken of wanneer ze bloed zien. Anderen vallen flauw omdat ze te lang niets hebben gegeten of vergeten zijn te ontbijten. Ook op plaatsen waar het heel warm is of waar veel mensen zijn vallen veel mensen flauw. We kennen allemaal de TV-beelden van flauwvallende meisjes bij concerten van beroemde popsterren. Maar er zijn ook medische oorzaken voor flauwvallen, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, door stress, door shock en pijn, uitputting, een laag bloedsuikerniveau, het gebruik van bepaalde medicijnen en verstoringen in het hartritme.

Wat veroorzaakt het flauwvallen zelf?

Bovengenoemde oorzaken zijn allemaal aanleiding tot flauwvallen. Het flauwvallen zelf gebeurt doordat de bloeddruk plotseling daalt. Door de lage bloeddruk krijgen de hersenen niet genoeg zuurstof meer. Te weinig zuurstof in de hersenen is gevaarlijk, zodat het lichaam reageert met een soort natuurlijke afweer: je valt flauw. Doordat je door het vallen in horizontale positie komt te liggen kan het bloed weer beter naar de hersenen stromen. Het hart hoeft minder hard te pompen zodat het bloed gemakkelijker naar de hersenen wordt gestuwd. Eigenlijk is het flauwvallen een natuurlijke bescherming tegen schade aan de hersenen.

Wat merk je als je flauwvalt?

Soms gaat het flauwvallen zo snel, dat je zelf nauwelijks merkt dat je niet lekker wordt. Meestal voel je je eerst wat licht en draaierig in je hoofd. Je kunt het warm krijgen en gaan zweten. Je hart gaat sneller kloppen en je kunt minder goed zien. Het bloed trekt uit het gezicht en je wordt heel erg bleek. Het kan zijn dat je zwarte bollen voor de ogen ziet voordat je daadwerkelijk op de grond valt.

Kun je flauwvallen voorkomen?

Flauwvallen kun je niet altijd voorkomen. Soms overvalt een flauwte je onverwachts. Wanneer je vaker last hebt van flauwvallen, dan is het belangrijk de symptomen te leren herkennen. Het is handig om altijd een muelslireep, evergreen, sultana of iets dergelijks in de tas te hebben tegen honger. Voor mensen met diabetes is dit extra belangrijk, omdat bij hen het flauwvallen meestal veroorzaakt wordt door een te laag bloedsuikergehalte. Wanneer je een evenement bezoekt waar het naar verwachting warm en druk wordt, zorg er dan voor dat je luchtige kleding aan hebt en een ventilatortje op batterijen mee hebt om je hoofd koel te houden.

Wat moet je doen als je een flauwte voelt aankomen?

Wanneer je voelt aankomen dat je mogelijk gaat flauwvallen probeer een plaats te zoeken, waar je even kunt liggen, het liefst met de benen omhoog. Zo stroomt er weer voldoende bloed naar de hersenen, zodat de dreiging om flauw te vallen wegtrekt. Wanneer je nergens kunt liggen, zoek dan een plek om te gaan zitten en buig het hoofd zo diep mogelijk tussen de knieën. Blijf enkele minuten zo zitten. Sta vervolgens niet te snel op, want dan heb je kans dat je meteen weer wordt overvallen door een flauwte. Als je dreigt flauw te vallen door de warmte, zoek dan de frisse lucht op.

Wanneer naar de dokter?

Wanneer je zomaar een enkele keer flauwvalt en je weet wat de oorzaak hiervan kan zijn, dan hoef je niet naar de dokter. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat je niet tegen bloed zien of tegen bloedprikken kan. Ook wanneer je weet dat je flauw kan vallen als je niet hebt gegeten of in een erge, warme en volle ruimte een flauwte krijgt dan is er geen reden om de huisarts te raadplegen. Komt het flauwvallen regelmatig voor of heb je last van een medische aandoening de aanleiding kan zijn tot flauwvallen, dan is het wel belangrijk de huisarts te bezoeken. Er kan dan een ernstigere oorzaak zijn voor het flauwvallen. Belangrijk is dan dat je nader onderzocht wordt op hartfalen, diabetes of andere aandoeningen.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flauwvallen: oorzakenFlauwvallen: oorzakenFlauwvallen: dat is even schrikken voor de meeste mensen. Toch zijn de oorzaken van flauwvallen vaak onschuldig. Zo kun…
Wat te doen bij duizeligheid en flauwvallenWat te doen bij duizeligheid en flauwvallenLicht in het hoofd worden, duizelig of evenwichtsstoornissen kan te wijten zijn aan een tijdelijke vermindering van bloe…
Oorzaken en klachten bij lage bloeddrukOorzaken en klachten bij lage bloeddrukDe bloedtoevoer naar je hart en hersenen is erg belangrijk en hierbij mag dan ook niets fout gaan. Helaas komt het wel e…
Flauwvallen: wat doe je eraan?Flauwvallen: wat doe je eraan?Het kan iedereen overkomen: flauwvallen. Door een daling van bloedtoevoer naar de hersenen en een vertraagde hartslag ku…

Vermoeid of oververmoeidVermoeid of oververmoeidElke dag bezoeken grote aantallen mensen de dokter met klachten over vermoeidheid. Toch zijn er veel mensen die na afloo…
Last van kloofjes en velletjes aan de vingersLast van kloofjes en velletjes aan de vingersKloofjes en velletjes aan de vingers zijn pijnlijk en je vingers zien er niet mooi uit. Wat kun je doen tegen kloofjes e…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.