Hoe lang duurt het voor een botbreuk om te genezen?

Hoe lang duurt het voor een botbreuk om te genezen? De duur van het genezingsproces van botbreuken is afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en het soort breuk. Mensen met broze botten en ouderen zullen meer tijd nodig hebben voordat een gebroken bot genezen is. Lees hier alles over heo lang het duurt voordat een gebroken bot genezen is.

Hoe lang duurt het voor een botbreuk om te genezen?

Niet alle botbreuken genezen even snel, hoelang het genezingsproces duurt is meestal afhankelijk van de aard van de botbreuk, Ook de leeftijd van de persoon, en de manier waarop het bot gebroken is, hebben invloed op de duur van de genezing. Daarnaast hebben mensen die osteoporose hebben meer tijd nodig voordat hun botbreuken hersteld zijn. Hiernaast hebben zij een wellicht meer gecompliceerde behandeling zoals een operatie nodig.

Kleine gebroken botten met eenvoudige fracturen

Over het algemeen duurt het bij kleine gebroken botten met eenvoudige fracturen, ongeveer vier weken om te genezen bij kleine kinderen. Bij tieners en volwassenen duurt ongeveer zes weken voordat een botbreuk genezen is. Dit geldt voor bijvoorbeeld een gebroken vinger of pols. Grotere gebroken botten, bijvoorbeeld de botten in de dij, hebben veel langer nodig om te genezen, gewoonlijk duurt de genezing van dergelijke botten zes weken tot drie maanden bij een gemiddelde en gezonde volwassene. De eenvoudige fracturen komen gelukkig het meeste voor en meestal hebben patiënten alleen een stuk gips en tijd nodig voor de genezing.

Samengestelde fracturen

Samengestelde fracturen vereisen vaak een chirurgische aanpassing van de gebroken botten, zodat als ze genezen, ze weer op de goede manier aan elkaar vastgroeien. Wanneer de botten niet goed tegen elkaar gezet worden veroorzaakt dit misvorming van het bot, en kan het bot dus niet worden beschouwd als volledig genezen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat bij een herstelde botbreuk, chirurgie op een later tijdstip alsnog nodig is. Het bot wordt dan opnieuw gebroken, en hierna op de juiste wijze gezet, zodat het vervolgens opnieuw op passende wijze kan genezen.

Gebroken botten genezen uit zichzelf

Gebroken botten bij kinderen en gezonde volwassenen, genezen over het algemeen uit zichzelf, zonder enige complicaties. Mits de patiënt alle richtlijnen volgt, zoals het dragen van gips. En de genezing de tijd geeft die er voor staat, te vroeg toch weer het gebroken bot te belasten kan gevaarlijk zijn. Als een patiënt zich goed aan de aanwijzingen van de arts houdt duurt de genezing een relatief korte tijd.

Mensen met osteoporose

Mensen met osteoporose echter, zijn in groot gevaar wanneer ze een of een aantal van de grote botten, zoals het bekken of de heupen breken. Omdat het bot bij hen niet gemakkelijk kan genezen en hierdoor erg kwetsbaar blijft, Chirurgie om gebroken botten te herstellen bij mensen met osteoporose is vaak problematisch, omdat het risico van nadelige gevolgen voor andere beenderen tijdens het proces enorm groot is.

Osteo imperfecta of broos bot syndroom

Een andere ziekte die kan leiden tot problemen met de genezing is osteo imperfecta of het broos bot syndroom. Deze afwijking komt het meest voor bij kinderen tijdens de groeispurt, en ze vrij gemakkelijk botten breken met zelfs de kleinste ongelukjes. Hoewel zij de mogelijkheid hebben om snel nieuw botweefsel aan te maken kan dit toch gevaarlijk zijn omdat je een bot niet onbeperkt kunt blijven breken. Een kind met het syndroom van broze botten, moet zorgvuldig worden bewaakt en beschermd tegen activiteiten die kunnen leiden tot botbreuken.
© 2010 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Typen botbreuken bij de mensTypen botbreuken bij de mensBijna iedereen maakt het wel eens mee: een gebroken bot. Een gebroken been, een armbreuk, een gebroken pols.. Ieder bot…
Gebroken been, wat nu?Gebroken been, wat nu?Gebroken been herkennen. Als je je been gebroken hebt, kun je er niet meer op staan. Vaak ligt het been in een vreemde s…
Greenstickfractuur: botbreukGreenstickfractuur: botbreukEen greenstickfractuur is een onvolledige botbreuk die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Het beenvlies is hierbij nog…
Botbreuk of fractuur: typen, symptomen, behandelingBotbreuk of fractuur: typen, symptomen, behandelingBij een botbreuk of fractuur is er sprake van een breuk of scheur in een bot. Ieder bot kan breken, maar sommige delen v…

Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Mensen met een overactieve blaas kunnen ernstige beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Wat kun je doen tegen een o…
Tuinbonen, de bijbel en AlzheimerTuinbonen, de bijbel en AlzheimerEn gij, neem tarwe, gerst, bonen, linzen, gierst en spelt, doe ze in een pot en maak er brood van ... Ezechiël 4:9
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.