Spataderen behandelen volgens de VNUS Closure procedure
De VNUS Closure procedure is een relatief nieuwe methode om spataderen mee te behandelen. Spataderen zijn gezwollen en vergrote aderen die meestal blauw of donkerpaars van kleur zijn. Zij kunnen er kronkelig, onregelmatig en bobbelig uitzien. Elke ader in het lichaam kan zich ontwikkelen tot een spatader, maar meestal manifesteren ze zich in de benen en voeten. Spataderen kunnen niet alleen medische maar ook cosmetische problemen geven. De VNUS Closure procedure is de nieuwste methode voor de behandeling van spataderen. De VNUS Closure procedure heeft veel voordelen, zoals minder pijn na de operatie en minder littekens maar het heeft bovenal uitstekende klinische resultaten.
Spataderen /
Bron: Zlikovec/Shutterstock.comSpataderen
Spataderen (varices) zijn gezwollen en vergrote aderen die meestal blauw of donkerpaars van kleur zijn. Zij kunnen er kronkelig, onregelmatig en bobbelig uitzien. Elke ader in het lichaam kan zich ontwikkelen tot een spatader, maar meestal manifesteren ze zich in de benen en voeten.
Hoe ontstaan spataderen?
Spataderen ontstaan als de kleine kleppen in de aderen niet meer naar behoren werken. Aderen zorgen voor bloedafvoer vanuit de weefsels naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed terugvloeit, is er een reeks van kleine kleppen, die open en dicht kunnen gaan. Indien deze kleppen verzwakken of beschadigd zijn en slecht sluiten, kan het bloed niet meer goed vanuit de benen naar het hart stromen. Ten gevolge hiervan ontstaat er stuwing en druk in de aderen, hetgeen uiteindelijk zorgt voor spataderen. Spataderen hoeven geen klachten te geven, maar bij sommige mensen veroorzaken ze pijn en vermoeidheid in de benen. Spataderen kunnen niet alleen
medische maar ook cosmetische problemen geven.
Spataderen komen veel voor
Spataderen zijn een veel voorkomende aandoening. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen; ongeveer 30% van de vrouwen ontwikkelen in hun leven spataderen tegen 15% van de mannen.
Behandeling spataderen volgens de VNUS Closure procedure
Er zijn
verschillende methoden ter behandeling van spataderen. De
VNUS Closure procedure is de nieuwste methode voor de behandeling van spataderen. De VNUS Closure procedure is een minimaal invasieve behandeling en kan als alternatief dienen door de traditionele behandelingen van spataderen, zoals het strippen waarbij de spatader in zijn geheel wordt verwijderd onder algehele narcose, en lasertherapie. De term
minimaal invasieve behandeling verwijst naar geneeskundige behandelingen waarbij de minst ingrijpende middelen en methoden worden gebruikt om de aandoening te verhelpen. De VNUS Closure procedure geeft minder pijn en minder blauwe plekken in vergelijking met traditionele behandelmethoden. De te behandelen ader moet wel geschikt zijn voor de nieuwe techniek. Door middel van Duplexonderzoek (een combinatie van twee soorten onderzoek: echografie en doppleronderzoek) kan worden bepaald of dit het geval is.
Hoe gaat de behandeling in zijn werk?
Onder plaatselijke verdoving wordt een speciale behandelkatheter via een incisie (een klein sneetje in de huid) van 2 mm in de te behandelen ader gebracht. Met een echo wordt vervolgens de juiste positie van de katheter bepaald. Door hoogfrequente radiogolven (RF) wordt het uiteinde van de katheter gecontroleerd verhit, met als gevolg dat de vaatwand krimpt en de ader sluit. Nadat de ader is dichtgeschroeid, zal het bloed op natuurlijke wijze omgeleid worden via gezonde aderen. De ingreep vindt meestal plaats binnen 30-45 minuten en is nauwelijks pijnlijk. Na de behandeling kan worden volstaan met een drukverband of kous, die na anderhalve dag weer af kan. Patiënten kunnen niet lang na de behandeling op eigen benen het ziekenhuis of de polikliniek verlaten.
Voordelen van de VNUS Closure procedure
De Closure procedure biedt de volgende voordelen voor zowel patiënten als artsen:
Minimaal invasieve behandeling
De VNUS Closure procedure is een minimaal invasieve behandeling die poliklinisch kan plaatsvinden. Een speciale behandelkatheter wordt via een klein sneetje onder plaatselijke verdoving in de te behandelen ader gebracht. Een operatie en algehele narcose is niet nodig. De procedure kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving in een poliklinische setting.
Minder postoperatieve pijn
Het is wetenschappelijk bewezen dat er minder postoperatieve pijn optreedt.¹ Complicaties treden vrij zelden op. Een zeer kleine groep patiënten krijgt na de behandeling tromboflebitis (
aderontsteking) klachten. Vergeleken met het traditionele strippen en laseren, treedt na het uitvoeren van de behandeling minder pijn op en heeft de patiënt minder last van blauwe plekken en zwelling. Gerandomiseerde vergelijkende studies hebben aangetoond dat patiënten na de VNUS Closure procedure sneller hun dagelijkse activiteiten kunnen oppakken dan degenen die behandeld zijn door middel van het strippen, een ingreep die vrij belastend en ingrijpend is.² Patiënten konden na het ondergaan van de VNUS Closure procedure na één dag hun dagelijkse bezigheden hervatten en na gemiddeld één week konden ze hun werk weer hervatten. De ervaringen van patiënten over de VNUS Closure procedure zijn lovend.
Uitstekende klinische resultaten
De VNUS Closure procedure is zeer effectief. Het blijkt dat meer dan 90% van de patiënten na 2 jaar nog steeds klachtenvrij is. De lange termijn resultaten tonen aan dat dit effect ook na 5 jaar nog steeds behouden is.
Cosmetisch aantrekkelijk
Omdat de VNUS Closure procedure een minimaal invasieve behandeling is op basis van een katheter, resulteert dit in weinig tot geen littekens.
VNUS Closure procedure: vergoeding
Op 21 februari 2008 heeft het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) besloten deze nieuwe methode voor de behandeling van spataderen te vergoeden.
Noten:
- Two randomised comparative trials of minimally invasive VNUS Closure procedure versus vein stripping prove the VNUS Closure procedure offers superior outcomes for patients; http://www.prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=109090
- Lurie, F, et al.Prospective randomized study of endovenous radiofrequency obliteration (Closure procedure) versus ligation and stripping in a selected patient population (EVOLVeS Study), J Vasc Surg 2003; 38(2):207-14.
Lees verder