Long: de ademhaling
Het oppervlak binnen in de long bedraagt ongeveer 200 vierkante meter. Het bloed loopt hier in haarvaten overheen. De linkerlong is altijd wat kleiner dan de rechterlong. Het lijkt heel simpel: ademhalen.
Orgaan
De long is een orgaan dat in de borstholte ligt. In de long vindt de uitwisseling plaats van ademgassen tussen bloed en lucht. Het oppervlak binnen in de long bedraagt ongeveer 200 vierkante meter. Het bloed loopt hier in haarvaten overheen. In de long kan het bloed met de lucht in aanraking komen. De longen bezitten een enorme hoeveelheid vertakkingen van de bronchiën, die weer eindigen in trosvormige opeenhopingen van de zogenaamde longblaasjes.. Deze hebben een zeer dunne wand.
Aandoeningen
Met de jaren is longkanker enorm toegenomen, ook mede door het vele roken. Een longontsteking kan ook voorkomen, maar met antibiotica is deze heel goed te bestrijden. Vroeger liep een longontsteking dodelijk af, sinds de komst van de antibiotica is dat gelukkig verleden tijd. Ook het risico van longembolie is verminderd, door de goede medicijnen. Longstuwing en longoedeem kunnen met medicijnen voor een groot deel verholpen worden.
Een andere aandoening aan de longen is asbestose, wat voorkomt bij mensen die met asbest hebben gewerkt. Tuberculose, ook een aandoening van de longen, komt nog maar weinig voor.
Hoe werkt de long?
De long is een belangrijk orgaan van het lichaam. De lucht die wordt ingeademd via de neus of de mond, komt via de keelholte in de luchtpijp terecht. Aan het einden van de luchtpijp bevinden zich meerdere vertakkingen, de zogenaamde bronchiaalboom. Via deze vertakkingen stroomt de lucht de longen in. De vertakkingen lopen steeds kleiner uit, tot hele kleine vertakkingen, dit zijn de bronchioli. Het uiteinde eindigt in de longblaasje, de trosvormige zakjes. Rondom de zakjes liggen bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes nemen zuurstof op en geven kooldioxide af aan de longblaasjes. De lucht in de longen die nu voorzien is van kooldioxide, wordt weer via de mond of de neus uitgeademd.
De linkerlong is altijd wat kleiner dan de rechterlong. Dit is niks om je zorgen over te maken en volkomen normaal. Dit komt omdat aan de linkerkant het hart wat meer ruimte inneemt, zodat de linkerlong minder groot kan zijn.
Luchtwegen
Aandoeningen aan de luchtwegen zijn onder andere COPD (chronic obstructive pulmonary disease) en astma. Bij COPD is er sprake van een vernauwing van de luchtwegen of aantasting van het longweefsel, bij astma van een ontsteking van het slijmvlies. De luchtwegen de mond en keelholte, het strottenhoofd en de luchtpijp. Deze leiden naar de longen toe.
Ademen
Het lijkt heel simpel: ademhalen. Dit gebeurt onbewust en is niet zelf te regelen. Iemand kan zijn adem inhouden, maar zal uiteindelijk door het lichaam gedwongen worden om weer opnieuw adem te gaan halen. Een volwassen mens haalt in rust per minuut twaalf tot zestien keer adem. Bij zware inspanning kan dit oplopen tot dertig keer per minuut. Het buiten adem raken komt wanneer de inspanning zwaar is, en de ademhaling hier niet op is aangepast. Dit ziet men vooral bij inspanning die niet langzaam wordt opgebouwd, maar plotseling is.
Roken
Het roken van tabak is schadelijk voor de longen. Nicotine, maar vooral teer, zet zich vast in de longen. De longen kunnen ondanks dit wel nog goed werken. Maar met de tijd zal steeds meer teer op de longen terecht komen, waardoor de schoonmaakfunctie sterk verminderd. Het ademhalen gaat moeizamer en men krijgt de typische rokershoest: vuil dat normaal ongemerkt ingeslikt wordt, wordt nu opgehoest. Een teken dat de functie sterk verminderd is.