Verschillende soorten oorpijn

Onze oren zijn een zeer kostbaar instrument, en toch weten we niet zoveel van hen af. Iedereen heeft wel eens oorpijn, maar waarom? Een goede behandeling kan alleen maar als je de juiste oorzaak kent.

Oorontstekingen

Een uitwendige oorontsteking - ontsteking van de gehoorgang - otitis externa - 'Zwemmers oor'

Oorsmeer beschermt het oor tegen bacteriën en infecties, een uitwendige oorontsteking is vaak het gevolg van het verwijderen van te veel oorsmeer. Peuteren tot diep in het oren of veelvuldig wassen met zeep is dan ook volledig uit den boze. Bij een uitwendige oorontsteking, is de buitenkant van het oor ontstoken. Klachten zijn vaak jeuk, oorpijn en zelfs een rode schijn op het oor (dit hoeft er niet noodzakelijk te zijn als de ontsteking diep in het oor zit).

Ontstaan
  • Veelvuldig zwemmen en baden (zwemmersoor) zorgt voor een verhoogde vochtigheid in het oor. Zo ontstaan gemakkelijker infecties en kunnen schimmels zich beter nestelen.
  • Peuteren in het oor kan niet alleen wondjes doen ontstaan, maar ook een grote prop oorsmeer te diep naar binnen duwen die de gehoorgang verstopt. Achter die prop ontstaat gemakkelijker een onsteking. Gaten zijn er met een reden, laat ze open.
  • Verstoorde ventilatie geeft aanleiding tot snellere infecties. Het langdurig inhouden van oordopjes, of dus ook die 'oorsmeerproppen', is gevaarlijk.
  • Irritatie van de huid door zeep producten, slechte earbuds of oordopjes, leidt wel eens tot ongemerkt krabben aan het oor. Zo komen er wondjes in de huid wat alweer betekent dat de kans op infecties verhoogd is.

Een middenoorontsteking - otitis media

Een middenoorontsteking komt vaker voor bij kinderen. Het middenoor wordt gevuld met lucht. Deze lucht ververst zich dankzij het buisje van Eustachius. Het mondt uit in de neus_ en keel holte, waar het tijdens het slikken even opengaat. Bij een verkoudheid is er meer slijm in de neus_ en keelholtes. Hierdoor kan het buisje van Eustachius niet meer goed functioneren. Het oor zal vochtig worden, een ideale broedplaats voor schimmels en bacteriën. De ontsteking van het middenoor zorgt voor extra druk op het binnenoor. Dit voelt vreemd aan en doet ook wel wat pijn. Een middenoorontsteking kan ook ontstaan door een plots drukverschil, waardoor bacteriën tot in het middenoor geraken. Bijvoorbeeld tijdens het opstijgen met een vliegtuig. De ontsteking kan ervoor zorgen dat het gehoorsvermogen daalt met 30 dB. Opvallend is dat 30-50 procent van de personen die vaak met een middenoorontsteking kampen, na onderzoek te horen krijgen dat ze allergisch zijn.

Oorsuizingen of tinnitus

Tinnitus is niet echt oorpijn, maar kan wel als zeer vervelend aangevoeld worden. Oorsuizingen komen voor in alle mogelijke vormen. Een constant of afwisselend geluid, stil of luid, hoog of laag, maakt zich meester van het oor. In sommige gevallen maakt het zich ook meester van de patiënt zijn gemoed. Langdurige en hevige tinnitus kan anders leiden tot zware depressies. Het alledaagse comfort wordt zwaar beperkt als iemand met tinnitus door het leven moet gaan. Het hangt allemaal af van de graad van de tinnitus. Bij sommige mensen is het geluid wel hoorbaar, maar letten ze er niet op. Enkel wanneer ze stil in hun bed liggen horen ze dan een zacht gezoem. Velen hebben een vorm van tinnitus zonder dat ze het door hebben. Tinnitus ontstaat door blootstelling aan een te hevig geluid. Oordopjes zijn ten sterkste aan te raden in een luide omgeving.

Een verstopt oor

Meestal ligt het aan een propje oorsmeer dat diep in het oor geduwd is. Oorsmeer op zich is helemaal niet slecht, maar ziet er soms een beetje vies uit. Je mag het dan ook kuisen, maar enkel in het buitenoor. Duw nooit met een wattenstafje in je oor, want zo ontstaat het propje oorsmeer. Soms ligt het ook aan verstopte holtes in je lichaam. Een verkoudheid kan het druk systeem in je lichaam ontregelen. De buis van Eustachius heeft daar dan iets mee te maken. Deze staat in verbinding met de neusholten, keelholten en het oor. Lees een uitgebreider artikel Last van verstopte oren?

Uitzonderingen

  • Syndroom van Ramsay Hunt II (herpes zoster oticus) - Vorm van Herpes met eventueel hevige oorpijn.
  • Slecht onderhoud van het gebit
  • Aandoening aan de amandelen
  • Infectie door een oorpiercing
© 2010 - 2024 Bieraait, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Als je last hebt van oorpijnAls je last hebt van oorpijnKinderen hebben vaak last van oorpijn, maar ook volwassenen kunnen hier last van hebben. Wat zijn de klachten bij oorpij…

Hittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHittekramp, hitteberoerte, zonnesteek: tipsHet lichaam regelt de temperatuur van het lichaam door te transpireren. Soms kan het lichaam het niet bolwerken, b.v. do…
Syndroom van NoonanSyndroom van NoonanHet syndroom van Noonan is een erfelijke aandoening die voorkomt bij kinderen, en sterk doet denken aan het turnersyndro…
Bieraait (45 artikelen)
Laatste update: 04-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.