Waarom moet ik zo vaak plassen?

Waarom moet ik zo vaak plassen? Hoe vaak iemand moet plassen verschilt erg per persoon. Sommigen plassen 2 tot 3 keer per dag terwijl er mensen zijn die wel 10 tot 12 keer naar het toilet gaan om een plasje te doen. Toch zijn er dagen dat men nog vaker moet plassen dan men gewend is, dit kan komen door verschillende oorzaken.

Plassen

Plassen is o.a een manier voor mens en dier om afvalstoffen uit het lichaam kwijt te raken. Afvalstoffen die tijdens de stofwisseling vrijkomen, komen in het bloed terecht en worden uiteindelijk door de nieren uit het bloedsomloop gefilterd.
Als een mens niet meer zou kunnen plassen dan wordt men ziek en raakt het lichaam vergiftigd. Plassen is dus noodzakelijk voor een goede gezondheid. Toch is te veel plassen ook niet goed dit kan duiden op bepaalde (tijdelijke) afwijkingen of aandoeningen.

Mannen vs vrouwen

Vrouwen moeten altijd veel vaker naar het toilet dan mannen. Dat is alleen al zichtbaar aan de lange rijen voor het damestoilet, bij de mannen is er meestal niet eens sprake van een rij en kunnen ze zo door lopen naar een urinoir.
Dit heeft alles te maken met de blaasinhoud, die is bij mannen groter dan bij vrouwen. Het duurt dus langer voordat de urineblaas van een man vol is en daardoor hoeven ze ook minder vaak te plassen.

Rond de menstruatie

In een vrouwenlichaam veranderen hormonen continue, elke maand opnieuw. Vlak voor een menstruatie houdt een vrouw meestal vocht vast. Na een tijdje als de menstruatie is ingetreden of voorbij is, moet het extra vocht het lichaam weer verlaten. Hierdoor kan men tijdelijk iets meer moeten plassen, dit is normaal en is meestal ook snel weer over.

Zwangerschap

In het begin van de zwangerschap drukt de uterus (baarmoeder) tegen de blaas aan hierdoor moet men vaker plassen. Tevens werken de nieren sneller tijdens zwangerschap en hebben hierdoor een snellere doorstroming wat een hogere urine productie veroorzaakt. Door werking van bepaalde hormonen is tijdens de zwangerschap de blaaswand slapper dan normaal, hierdoor voelt ook de aandrang om te moeten plassen groter dan normaal.
Vrouwen die hoog zwanger zijn moeten vaker plassen omdat het hoofdje van het kindje tegen de blaas drukt en daardoor druk op de blaas uitoefent.

Blaasontsteking

Het belangrijkste symptoom bij blaasontsteking is een sterke drang tot urineren, waarbij telkens een kleine hoeveelheid plas naar buiten komt. Men heeft het gevoel heel nodig te moeten plassen en toch komt er maar een klein beetje uit. Meestal is plassen pijnlijk en heeft men onderbuik- en rugklachten tevens kan misselijkheid ontstaan.
Bij blaasontsteking kan zowel de blaaswand als de urinebuis ontstoken zijn door een bacterie. Het is noodzakelijk om een huisarts te raadplegen, hij of zij zal een antibiotica kuur voorschrijven om de ontsteking te bestrijden.

Erge dorst en veel plassen

Sommige mensen hebben continue dorst en drinken daardoor dan ook veel. Uiteindelijk moet al dat vocht het lichaam ook weer verlaten en moet men hierdoor vaak plassen.
In zo'n geval is het belangrijk om te achterhalen waar die erge dorst vandaan komt. Indien men iets heeft gegeten met een hoog zout gehalte, dan is het niet vreemd dat men dorst krijgt. Maar heeft men steeds dorst zonder duidelijke aanwijsbare reden, dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Er kan mogelijk sprake zijn van diabetes.

van koffie moet men vaker plassen / Bron: Vierdrie, Rgbstockvan koffie moet men vaker plassen / Bron: Vierdrie, Rgbstock

Cafeïne en alcohol

Cafeïne- en alcoholgebruik hebben invloed op het antidiuretisch hormoon (ADH). Het hormoon moet er voor zorgen dat er niet te veel "water" in de urine terechtkomt. Cafeïne en alcohol hebben een remmende werking hebben op het ADH. Hierdoor komt er wel meer "water" in het urine en moet men veel en vaak plassen als er (veel) koffie, thee, cola en alcohol gedronken wordt. Het is raadzaam om na elke kop koffie of alcohol een glas water te drinken om het tekort weer aan te vullen.

Medicijnen

Medicijnen kunnen het "plaspatroon" veranderen, meestal is dit tijdelijk en wordt het weer normaal zodra u met de medicatie stopt. Houden klachten echter langer aan, neem dan contact op met uw behandelend arts.

Overactive blaas

Mensen die een overactive blaas hebben moeten acuut heel nodig plassen en kunnen het dan slecht ophouden. Het lukt hun ook niet altijd om op tijd bij het toilet te zijn. Bij een overactive blaas trekt de blaas te vaak samen, ook als dit niet nodig is, waardoor de blaasinhoud kleiner wordt. Mensen moeten 's nachts meestal ook vaker dan één keer naar het toilet.
Deze kwaal komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Vergrote prostaat

Indien mannen een vergrote prostaat hebben, is er een kans dat ze vaker moeten plassen doordat de prostaat de blaas irriteert. Hierdoor krijgen mannen vaker aandrang om te moeten plassen. Ook kan een vergrote prostaat de urinebuis afknellen waardoor de urineblaas minder goed geleegd kan worden en er een gedeelte achterblijft. Hierdoor is de blaas weer sneller vol en zal een man vaker moeten plassen.

Hormoonspiegel

Soms kunnen hormonen onder bepaalde invloeden veranderen. Het menselijk hormoonhuishouding is zeer complex en niet in een paar regels samen te vatten. Indien men veel vage klachten heeft, waaronder ook vaak moeten plassen, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Hij of zij kan er eventueel voor kiezen om een hormooncasus te laten doen. Er wordt dan bloed geprikt en in een laboratorium worden de hormoonwaarden bepaalt.
Kleine schommelingen van de hormoonwaarden komen regelmatig voor (vooral bij vrouwen) en is meestal niet verontrustend.

Voornamelijk 's nachts moeten plassen

Sommige mensen moeten voornamelijk 's nachts plassen, dit noemt men nycturie of nocturie. Meestal treft het mensen van boven de 50, vrouwen die zwanger zijn, mannen met prostaatkanker en bij hartfalen. Normaal neemt de urine productie 's nachts met een kwart af zodat men rustig door kan slapen. Bij nycturie gaat de urineproductie gewoon door en moet men vaak van bed om te urineren.
Op zich is dit een vrij onschuldige kwaal tenzij er grote problemen ontstaan wat betreft de nachtrust. Het is dan raadzaam om een huisarts te raadplegen.

Tips tegen vaak moeten plassen

  • Vermijd zo veel mogelijk vochtafdrijvende voedingsmiddelen
  • Vermijd zo veel mogelijk alcohol- en cafeïnehoudende dranken
  • Drink niet te veel voor het slapen gaan
  • Doe regelmatig bekkenbodemoefeningen
© 2010 - 2023 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Plasproblemen: is je plas ophouden ongezond voor de blaas?Plasproblemen: is je plas ophouden ongezond voor de blaas?Iedereen heeft zich wel eens in een situatie bevonden waarin het praktisch niet mogelijk was om te gaan plassen. Je plas…
Als je veel moet plassenAls je veel moet plassenSommige mensen hebben een abonnement op het toilet. Voor sommige van hen is veel plassen, heel gewoon (geworden). Dat is…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

Aangeboren hartafwijking VSDHet is de schrik van iedere kersverse ouder: Na maandenlang gespannen wachten op de komst van uw kindje, blijkt het niet…
Geboortevlekken: symptomen, oorzaak en behandelingGeboortevlekken: symptomen, oorzaak en behandelingGeboortevlekken baby: geboortevlekken zijn huidvlekken of gekleurde vlekken op de huid die reeds bij de geboorte aanwezi…
Bronnen en referenties
Reacties

Diego, 06-01-2014
Hallo,

Ik ben een jongen van 24jaar en heb best een irritant probleem. Ik moet nu sinds een aantal weken vaak naar het toilet om te plassen en met vaak bedoel ik gemiddeld 15a20x per dag en het is steeds wel redelijk wat niet om te zeggen enkele drupjes. Ook kan ik het zeer moelijk ophouden als ik voel dat ik moet gaan moet ik ook meteen kunnen gaan. Snachts is dit probleem ook moet ik geregeld opstaan om te gaan plassen. Ook heb ik door de dag steeds grote dorst en drink gemiddeld 2.5 tot3 liter per dag heb ook steeds een droge mond en een vies gevoel in mijn mond. heb ook vaak last van hoofdpijn en zeer erge vermoeidheid weet iemand misschien waar dit op kan wijzen of kent iemand deze (symptonen) want op internet te lezen kom je vanalles tegen van diabeet tot prostaatproblemen enzo verder.

Mvg Diego Reactie infoteur, 13-01-2014
@Diego,
Bij aanhoudende klachten zo als u omschrijft, is het verstandig om een (huis)arts te bezoeken. Neem bij uw bezoek uw ochtendurine mee zodat dat arts die dezelfde dag kan onderzoeken.
MvG El-Ja

Carola, 23-03-2013
Dag mensen,

Ook ik, net zoals velen van jullie, heb het probleem dat ik veelvuldig moet plassen op een dag. Sinds een aantal weken heb ik ook een enorme dorst. Ik heb een flesje van een 0,5 liter bij me, en als ik de kans krijg, vul ik het tussen de 7 en 10 keer per dag. Ik drink voornamelijk water, thee of sapjes (appelsap, sinaasappelsap -> het liefst vers geperst). Alcohol en koffie drink ik niet. Nu probeer ik minder te drinken, omdat ik denk dat dat de oorzaak is van het vele plassen.

Daarnaast ben ik erg moe, en heb ik soms het gevoel dat ik ga flauwvallen.

Ik heb in het verleden altijd veel last gehad van blaasontsteking, omdat ik toen veel te weinig dronk (ongeveer een liter per dag, soms haalde ik de liter niet eens).

Ik vraag me af of de verandering van het ineens vele drinken (en dus ook veel plassen), deze klachten met zich mee kan brengen en of er uberhaupt een verband is? Kan het alsnog zijn dat ik nu weer last heb van blaasontsteking, vanwege het vele plassen? Kan er een verband zijn tussen al deze klachten of staat er los van elkaar?

Groeten,
Carola Reactie infoteur, 24-03-2013
@Carola,
Bent u al met deze klachten bij uw huisarts geweest? Vermoeidheid en het gevoel van flauwvallen zijn geen klachten om te negeren. U geeft tevens aan dat u enorme dorst heeft waardoor u per dag zo'n 3,5 tot 5 liter water drinkt, dit is waarschijnlijk de reden dat u vaak moet plassen. Het is verstandig om uit te laten zoeken waarom u zo'n dorst heeft, moe bent en waar het gevoel van flauwvallen vandaan komt.
Met vriendelijke groet El-Ja

M_e, 26-02-2013
Beste,

Ik heb een probleempje met plassen.

Sinds gisteren heb ik continu de aandrang om te moeten plassen, als ik dan naar de wc ga komt er zeker ook wel wat uit, maar niet veel, het doet gelukkig geen pijn. Wanneer ik dan daarna weer achter mijn bureau ga zitten, heb ik gelijk weer het gevoel te moeten plassen. Ik ben verder een gezonde man van 28. Kan dit een blaasontsteking zijn? Zo ja hoe ik daar dan aan? Van seksueel contact kan het toch niet zijn, want ik heb al ruim twee maanden geen gemeenschap gehad. Reactie infoteur, 27-02-2013
@M_e,
Ja, dit kan blaasontsteking zijn. Een blaasontsteking is goed te behandelen met een antibioticum, die is verkrijgbaar op recept van een (huis)arts. Neem bij huisarts bezoek (ochtend)urine mee, uw urine kan dan direct onderzocht worden. Een blaasontsteking kan veroorzaakt worden door geslachtsgemeenschap maar u kunt het ook op andere manieren krijgen. Uw arts kan u hierover meer vertellen.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Britt, 15-01-2013
Beste,
Ik heb al een tijdje last van overmatig veel moeten plassen (soms 4/5 keer per uur, en zelfs nu ik nog maar twee minuten geleden geweest ben voel ik weer de nood om te gaan). Het doet geen pijn, maar het komt gewoon plots. Normaal heb ik dit nooit en moet ik op een dag maximum 2/3 keer naar de wc. Ik zit nog in mijn examen periode, drink overdag amper, ik neem de pil dus kan niet zwanger zijn, het doet geen pijn dus is geen blaasontsteking… ik heb geen idee wat het is, maar ik ben er niet gerust in.
Graag een reactie.

Met vriendelijke groet,

Britt Reactie infoteur, 16-01-2013
@Britt,
Ook met weinig pijn kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Blaasontsteking zonder nader onderzoek uit te sluiten, is niet verstandig. Indien een blaasontsteking niet wordt behandeld, kunnen er op den duur ergere klachten zoals een nierbekkenontsteking ontstaan. Het is raadzaam om je (ochtend)urine te laten onderzoeken door een huisarts.
MvG El-Ja

Anthony, 19-09-2012
Geachte LS,
Ik heb al geruime tijd last van overmatig veel plassen (soms 4/5 keer per uur). Het doet geen pijn maar de aandrang ontstaat plotseling. Ik gebruik al meer dan een jaar "tamsulosine" maar ik heb de indruk dat het niet bijdraagt aan een genezing. Ik heb iets gelezen over ProstaforceMed, maar dit blijkt te zijn voor het moeilijk op gang komen van plassen (bij mij gaat het heel spontaan). Zou ik dit kunnen gebruiken?
Graag een reactie,
Met sportieve groet,
Anthony Reactie infoteur, 19-09-2012
@Anthony,
Indien u geen baat heeft bij uw huidige medicijnen en wilt u iets anders gaan gebruiken, dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw huisarts. Hij of zij weet meer over uw klachten en kan u adviseren welke overige (homeopathische) geneesmiddelen u eventueel kunt gebruiken.
MvG, El-Ja

Grace Methorst, 18-05-2012
Lieve Mensen wees blij dat jullie veel moeten plassen ik heb na een erge blaas ontsteking 2maanden een kattheter gehad, . toen deze werd verwijderd nadat de bacterie uit mijn lichaam was, kon ik zelf niet meer plassen. Ik moet mezelf nu om de 4 uur katheteriseren en geloof me, echt geen pretje je leven veranderd erg. en volgens de Uroloog komt dit niet meer goed… Smorgens 7 uur 11 uur 3 uur 19 uur
23 uur snachts 3uur. enz enz. begrijp nog steeds niet dat dit zo kan gebeuren. Reactie infoteur, 18-05-2012
Beste Grace,
Ten eerste bedankt dat u uw verhaal met iedereen wilt delen. Dit is een heel heftig verhaal en ik hoop dat het toch ooit weer goed komt. Misschien kunt u bij een andere (buitenlandse) uroloog nog om een second opinion vragen.
Heel veel sterkte gewenst…
El-Ja.

Estelle, 06-05-2012
Hallo, ik ben tijdens een (drukke) werkdag niet naar de wc geweest (nu een week geleden), vanwege de ene afspraak na het andere. aan het eind van de dag ben ik gegaan en het deed (voor het eerst in mijn leven) pijn… sindsdien heb (heel vaak) ik het gevoel dat ik moet plassen maar als ik ga is er geen urine.ook wordt ik nu in de nacht wakker en moet ik ongeveer 3 keer mijn bed uit (eerste keer altijd wel urine maar de andere keren heel weinig).voorheen werd ik in de nacht nooit wakker! Ik denk dat het mijn eigen domme schuld is door die dag niet even snel naar de wc te gaan en dat mijn blaad nu verzwakt is ofzo?!.maar mij vraag is, zal dit wel over gaan of zit ik nu hieraan vast voor de rest van mijn leven (ik ben 24 jaar).kan ik er iets aan doen zodat dit gevoel van plassen verdwijnt? Ik hoor graag van u wat de reden kan zijn en wat ik hieraan kan doen! Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 06-05-2012
@Estelle,
Urine ophouden terwijl u nodig moet plassen is zeer onverstandig. Het kan zijn dat u een blaasontsteking hebt opgelopen en dat uw blaas wat geïrriteerd is. Het is raadzaam om een bezoekje aan de huisarts te brengen, neem direct wat ochtendurine mee voor een test.
Tot die tijd veel sterkte gewenst en de volgende keer wel even tijd nemen voor een toiletbezoek, het gaat immers om uw eigen gezondheid.
Groet, El-Ja

Rss, 10-03-2012
Ik heb last van steeds plassen sinds woensdag ik bn 16 jaar is dit wel normaal ik hb ook urine afgegeven maar daar kunnen ze niks in vinden ze gaan het nog kweken de rusultaten komen volgende week binnen is dit wel normaal op mijn leeftyd? ik hb het lichte gevoel dat ik moet plassen als ik zit voel ik het soms erger maar ik ga naar de wc als ik echt nodig moet me plas is ook meestal wit. wat is mijn probleem ik ging vanuit dat het over zal gaan nee dus :( ik kan zo gwn niet verder leven klinkt misgien dom en ik bn een jongen Reactie infoteur, 11-03-2012
Het is inderdaad erg vervelend als je steeds moet plassen maar probeer toch een beetje geduldig te zijn en wacht de resultaten van het onderzoek af. Zorg er in de tussentijd voor dat je voldoende water drinkt zodat er een goede doorstroming plaats kan vinden. Indien je een ontsteking hebt dan kan je, door je plas op te houden, klachten zelfs erger maken, stel je toiletbezoek dus niet uit. Plasklachten kunnen ook voorkomen bij jongens en meisjes van jouw leeftijd, dat is niet iets om je zorgen over te maken. Indien er geen (duidelijke) aanwijsbare reden uit het kweekonderzoek komt en klachten blijven aan, neem dan weer contact op met je huisarts.

Anne, 10-02-2012
Ik moet de laatste tijd altijd ´s nachts naar de wc, eerst deed het ook pijn, dus dacht ik dat ik een blaasontsteking had. maar nu is dat over en heb ik ook geen drang meer om naar de wc te moeten, maar toch moet ik bijna 2 x zo vaak, vooral ´s nachts. Ook had ik ongesteld moeten worden maar werd ik het maar 1 dag, ik dacht dat het door de kou kwam, maar ik maak mij toch een beetje zorgen. hoop dat iemand weet wat dit is. Reactie infoteur, 11-02-2012
Hallo Anne,
Ook als men (aanhoudende) vage klachten heeft, is het raadzaam om advies te vragen aan een huisarts. Ook met weinig pijn kan er namelijk sprake zijn van een blaasontsteking. Indien een blaasontsteking niet wordt behandeld, kunnen er op den duur ergere klachten zoals een nierbekkenontsteking ontstaan.

Jordy, 29-12-2011
Ik heb dat ik vaak nar de wc moet om te plassen, dit gebeurt vaak tussen de 3 en de 6 keer per dag. ik drink veel koffie, ik slik ook medicijnen. ik drink nogal wat energie en ook wel is wat alcohol. bij het minste gering moet ik al naar de wc, terwijl ik een blaas heb van formaat normaal tot groot. ook 'snachts moet ik ongeveer tussen de 2 en de 4 keer naar de wc. als ik zit en ik moet ineens hoesten of niezen dan voel ik dat er urine in mijn blaas komt of soms er ook uit. wanneer ik bijna klaar ben met het plassen dan voelt het net of er nog urine in mijn blaas zit en sta ik dat er dus uit teperssen, soms doet het zelfs pijn en duurt het qua 10 minuten voordat het er ook allemaal uit is. Ik weet niet wat ik hier mee moet en wat dus het probleem is wat het dus veroorzaakt. Zou je mij a.u.b. een mail kunnen sturen met de mogelijke oorzaak en gevolgen, en of er misschien hier oplossingen voor zijn. ik zou dat erg op prijs stellen want ik schaam me er nogal voor en ik wil er dus vanaf komen. Alvast bedankt voor de medewerking.

Groeten,
Jordy Meijerink Reactie infoteur, 29-12-2011
@Jordy,
Ten eerste moet je je nooit schamen als je lichamelijke klachten hebt.
Drie tot zes keer plassen op een dag is op zich niet vaak, 's nachts twee tot vier keer plassen is inderdaad erg vervelend. Ik kan je alleen adviseren om toch z.s.m contact op te nemen met een (huis)arts, voornamelijk omdat plassen bij jou, af en toe, als pijnlijk wordt ervaren. Mannen kunnen blaasontsteking anders ervaren dan vrouwen. Indien daar sprake van is, dan is de ontsteking met een kuurtje eenvoudig te verhelpen. Je schrijft dat je medicijnen gebruikt, je arts kan je ook vertellen of het eventueel om een bijwerking gaat. Ik hoop dat je klachten snel verdwijnen, tot die tijd veel sterkte gewenst.
MvG El-Ja

Susanne, 07-11-2011
Ik heb de laatste maand, 2 maanden sterk dat ik voor ik ga slapen 5 tot 10 keer, soms zelfs 10 tot 15 keer achter elkaar naar het toilet moet. Soms kan ik het ook niet inhouden en plas ik in mijn ondergoed. Ik word er helemaal gek van, en heb geen idee wat het is. Lig ik net in bed, moet ik alweer plassen. En als ik er niet uit ga, plas ik gewoon in bed. Ik wilde al de dokter bellen, maar helaas vandaag geen tijd voor gehad en morgen ook niet. Hoop dat iemand het antwoord weet! Reactie infoteur, 07-11-2011
@Susanne,
Omdat de klachten al zo'n twee maanden aanhouden, is het erg verstandig om toch tijd vrij te maken voor een bezoekje aan uw huisarts.

Mona, 08-10-2011
Ook ik ken dit probleem, al naar huisarts geweest en bloedonderzoek gehad. Heb het niet altijd maar heb het nu weer hevig. Ook heb ik sinds een paar dagen, dat mijn handen trillen, nu heb ik gehoord dat je van zoveel plassen ook belangrijke mineralen kunt verliezen? En dat het trillen daar van komt? Reactie infoteur, 08-10-2011
@Mona,
Indien men een teveel aan mineralen binnen krijgt door voeding o.i.d, worden die via de nieren uitgescheiden. Eet men elke dag gezond en gevarieerd, zal er niet gauw sprake zijn van een tekort aan mineralen. Bij nierproblemen kunnen er wel belangrijke mineralen via urine worden uitgescheiden. Ook bij het gebruik van plastabletten kan er een verstoorde balans ontstaan.
Indien klachten aanhouden is het verstandig om (nogmaals) uw huisarts te bezoeken.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Sidra, 07-10-2011
De laatste tijd (al 2 of 3 weken) heb ik constant het gevoel dat ik moet plassen. Als ik dan ga, komt er amper iets uit en na een paar minuten moet ik alweer dringend plassen. Tijdens het plassen heb ik geen branderig gevoel en mijn urine ziet er normaal uit. Misschien is het wel handig om erbij te zeggen dat ik hiervoor onveilige geslachtsgemeenschap heb gehad. Maar de laatste twee dagen heb ik hier niet meer zoveel last van. Is dit een groot probleem? Ik maak me zorgen. Reactie infoteur, 08-10-2011
@Sidra,
Tijdens seks kunnen er inderdaad bacteriën worden overgedragen die blaasontsteking kunnen veroorzaken. Daarom is het ook goed om na de daad even te plassen, dan "spoelen" de schadelijke bacteriën weer weg. Het is in uw geval verstandig om toch een bezoekje aan de huisarts te brengen, neem dan wel direct een potje ochtendurine mee. Blijf tot aan het huisartsen bezoek wel voldoende drinken.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Janssen, 04-09-2011
Na dat ik een klein glas water heb gedronken, moet ik na een kwartier plassen. De urine is glas helder. Dit is ook na een kop koffie. Het vreemde is dat ik na een glas bier niet zo snel moet plassen. Reactie infoteur, 04-09-2011
@Janssen,
Mensen hebben vaak het gevoel dat als ze net iets hebben gedronken het er ook bijna gelijk weer uitkomt. Dit is echter niet het geval, na een kwartier bevindt het "nieuwe drinken" zich nog steeds in uw lichaam. Wat u op dat moment uit plast is vocht wat u eerder tot u heeft genomen. Heldere urine betekent dat u voldoende (of soms veel) drinkt. De meeste mensen drinken overdag en met name 's morgens veel en in de loop van de dag en avond iets minder. Dit kan een reden zijn dat u na het drinken van een biertje niet snel hoeft te plassen, uw blaas is dan nog niet vol genoeg.

Sandy, 24-08-2011
Ik heb al een paar weken last van dat ik te veel moet plassen. Ben er al 3x mee naar de dokter geweest. En heb al 2x antibotica moeten slikken, elke keer een ander soort. Maar toch heb ik gevoel dat het niet heeft geholpen. De 3e keer dat ik bij de dokter was zei hij dat het niet mijn blaas is maar mijn darmen. Maar toch moet ik nog steeds te vaak plassen, ik denk wel om de 10 min of 15 min soms om de 5 min al. Ben nu ookla begonnen met cran berrysap te drinken en hoop dat de klachten na een week weg zijn. als dat niet helpt, weet ik ook niet meer wat ik kan doen. Misschien ligt het wel aan de thee, want dat drink ik elke dag 1 mok van. Reactie infoteur, 25-08-2011
@Sandy,
Van een enkele kop thee hoeft u niet de hele dag te plassen. Cranberrysap is altijd goed, probeer dat enige tijd, misschien geeft het een goed resultaat. Indien klachten aanhouden is het misschien raadzaam om contact op te nemen met een specialist.

Dorpsmeid, 18-08-2011
Hallo, Ik heb al een waar weken last van dat ik veel moet plassen sochtends plas ik veel maar ik heb ook soms dat ik heel weinig plas. ik had dr een tijdje geleden geen last meer van maar sinds een paar werken weer wel Tijdens mijn ongesteldheid had ik tijdens het gebruik van tampon last van dat ik weleens een beetje ongemerkt in mijn broek plaste. maar nu heb ik dat niet maar ik moet wel veel plassen ik heb geen pijn soms voel ik wel een beetje branderig bij mijn plasbuis. Ik vind dit wel erg vervelend! weet u er raad mee? Reactie infoteur, 18-08-2011
Hallo Dorpsmeid,
Dit soort klachten zijn altijd vervelend. Een branderig gevoel kan veroorzaakt worden door een ontsteking. Ik raad u daarom aan om een bezoekje te brengen aan uw huisarts, neem dan wel direct een flesje ochtendurine mee.
Met vriendelijke groet,
El-Ja

Laila, 24-07-2011
Ik heb ook wat problemen bij het plassen. Als ik per dag 1 beker (250ml) drink, dan drink ik evenveel als een normaal persoon. (5-8 keer per 24 uur) Maar dat is natuurlijk veelste weinig vocht wat ik binnen krijg! Ik krijg dan ook droge lippen, droge huid etc en de plas is ook erg bruin. Maar als ik meer drink, dan komt het er ook gelijk uit. Als ik 1 liter per dag drink, dan moet ik binnen 2 uur nadat ik één beker heb gedronken zeker 4-6x naar de wc. Ik heb dan het gevoel dat er veel meer uitkomt dan die één beker. Want elke keer dat ik naar de wc ga, dan komt er ook echt veel uit.
Verder heb ik als klacht: als ik heb gedronken en ik moet gelijk plassen, maar ik ben bijv even onderweg en ik hou mijn plas in voor een half uurtje ofzo, dan komt de plas er ook heel moeilijk uit. Er komt dan een beetje bij beetje uit. Maar dat is alleen wanneer ik mijn plas dus inhoud wanneer ik pas heb gedronken.
Heb ik nou problemen met mijn nieren? Reactie infoteur, 24-07-2011
Hallo Laila,
Zoals u zelf al aangeeft is 250 ml absoluut te weinig! Om alle processen in het menselijk lichaam goed te laten verlopen hebben we echt twee liter vocht per dag nodig. Vocht is erg belangrijk om alle (giftige) afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Probeer toch om meer vocht tot u te nemen en laat uw blaas even wennen misschien neemt de frequentie van erg vaak plassen na enige tijd af.
Te weinig vocht is zeer zeker niet goed voor de nieren maar dat de plas er moeilijk uit komt ligt niet aan de nieren. Het kan zijn dat uw bekkenbodem spieren te gespannen zijn waardoor plassen wordt bemoeilijkt. Om uw plas op te wekken kunt u, op het toilet, uw bekkenbodem spieren een paar keer aan spannen en vervolgens weer ontspannen. Ook wil het wel eens helpen om de bekken een aantal keren te kantelen.
Blijven uw klachten aanhouden dan is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.

Shana, 27-05-2011
Ik heb al sinds vorig jaar last van een branderig gevoel voordat mijn plas eruit komt. Het doet geen pijn, maar het is ook zeker geen prettig gevoel.
vb. Als je naar de wc gaat en je plast en de plas komt er bijna uit, dan hou je het nog even in. Daar begint het branderige gevoel voor mij.
Ik ben al 3 keer naar de huisarts geweest, maar hij zegt dat ik niks heb. Ze hebben mijn plas zelfs onderzocht in het labratorium. Ik heb ook geprobeerd veel cranberrysap te drinken. Wanneer ik dit drink is de branderige gevoel weg voor 3 a 4 dagen, maar daarna komt het gewoon terug. Ik ben echt ten einde raad. Ik wil het kwijt, maar hoe? Reactie infoteur, 27-05-2011
@Shana,
Dit is een erg vervelend probleem die toch een beetje klinkt op blaasontsteking. Vooral omdat cranberrysap u helpt om klachten te verminderen. Cranberrysap maakt urine namelijk iets zuurder waar de schadelijke bacteriën slecht tegen kunnen.
Indien een huisarts u niet verder kan helpen is het raadzaam om een afspraak te maken met een uroloog, zijn/haar onderzoeken gaan iets verder waardoor er sneller een oorzaak gevonden kan worden.
Tot die tijd veel sterkte gewenst.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Dilara, 17-05-2011
Ik heb al een hele tijd last van mijn blaas, ik drink niet heel veel, eigenlijk zoals ik altijd al deed. Een aantal jaren terug hoefde ik maar 3/4 keer per dag naar het toilet, op dit moment is het enorm veel. Als ik pas ben geweest en ik loop weg van de wc en ga mijn ding weer doen voel ik de drang alweer opkomen, ik probeer dit in tehouden omdat ik niet constant naar de wc will. meestal lukt dit een uur en dan ga ik maar weer.

Ik denk zelf niet dat het een blaas ontsteking is omdat de urine erg veel is, het plassen gaat niet moeilijk of pijnlijk, verder is er eigenlijk niks aan de hand. Het is alleen erg vervelend. Ik hoop dat u een idee heeft. Reactie infoteur, 17-05-2011
Beste Dilara,
Vaak plassen is erg vervelend, helemaal als er geen duidelijke aanwijsbare reden voor is. u schrijft dat u zo lang mogelijk uw plas wilt ophouden maar dat is niet verstandig, er kunnen daardoor zeer vervelende klachten ontstaan, vooral omdat u aangeeft veel urine te produceren.
Ga eens voor u zelf na of u misschien veel meer vocht tot u neemt dan een aantal jaren voorheen. Sommige producten zoals komkommer en meloen, bevatten veel vocht wat men al gauw over het hoofd ziet. Ook kan er sprake zijn van een overactieve blaas of is het een hormonale kwestie.
Ik raad u aan om toch contact op te nemen met een huisarts of uroloog. Schrijf voor u zelf 1 of 2 dagen lang op wat en hoeveel u hebt gegeten en gedronken. Noteer tevens hoe vaak u naar het toilet moest om te plassen en neem beide lijstjes mee naar de (huis)arts, hij of zij kan u dan verder adviseren.
Tot die tijd veel sterkte gewenst…
Met vriendelijke groet, El-Ja

Meisjemeisje, 20-04-2011
Ik heb in mijn hele leven al 3 keer een blaasonsteking gehad. De laatste keer is zeker 8 jaar geleden. Ik heb nu sinds een paar weken dat ik onnodig veel naar de wc moet. 15 tot 20 keer op een dag is geen uitzondering. Ik heb in het verelden wel eens dagen gehad dat ik vaker moest, maar nu is dit bijna iedere dag zo! Na 2 minuten na het verlaten van het toilet voel ik opnieuw de drang en is mijn blaas ook gewoon weer vol. Ik heb geen pijn, helemaal niets. Als ik drang voel ga ik vrijwel nu direct omdat ik weet dat ik na een minuut hoognodig moet en mijn blaas alweer vol zit. Daardoor lijkt het wel of de inhoud steeds minder wordt! Het is overigens vaak net water. Het lijkt wel wat er in gaat er direct weer uit komt maar dan als water. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 20-04-2011
Beste Meisjemeisje,
Dit is inderdaad een vervelend probleem en je moet er niet te lang meer mee moet rondlopen.
Het is sterk raadzaam om een bezoek aan de huisarts te brengen en neem dan direct een flesje ochtendurine mee, mogelijk is er toch sprake van een blaasontsteking. Tevens is het mogelijk dat de blaas op een ander manier geïrriteerd is (bijvoorbeeld een ander vorm van ontsteking) waardoor er continue een drang tot plassen ontstaat. Kan de huisarts geen duidelijke oorzaak vinden, vraag dan om een verwijsbriefje voor een onderzoek bij een uroloog.
Ik wens je veel sterkte en hoop dat je klachten snel verholpen zijn.
Met vriendelijke groet, El-Ja :

Janna, 29-03-2011
Hallo, ik ben 14 jaar en ik moet nu sinds 3 weken best wel nodig plassen steeds. Als ik 's ochtends uit m'n bed kom ga ik naar de wc, maar dan op school, ongeveer 4 uur later, moet ik weer heel nodig plassen! Geen andere klachten ofzo, geen steken in m'n zij, geen pijn bij het plassen, ik plas ook geen bloed ofzo, het ziet eruit als normaal, maar ik moet alleen zo nodig steeds! Veel nodiger dan ik normaal moest! Ik vind dit echt heel vervelend en ik hoop dat u me kunt helpen met wat dit is en wat ik eraan kan doen. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 29-03-2011
Hallo Janna,
Het is inderdaad erg vervelend als je vaak en ineens erg nodig moet plassen.
Het kan zijn dat je een lichte vorm van blaasontsteking hebt, daar passen je klachten bij.
Bij een lichte vorm van blaasontsteking heb je geen last van pijn, steken of bloed maar moet je wel ineens erg nodig plassen. Om er achter te komen of je inderdaad een lichte vorm van blaasontsteking hebt, moet je ochtendurine inleveren bij je huisarts. Met een eenvoudig onderzoekje kan hij/zij bepalen of het daadwerkelijk om een infectie gaat, met antibiotica zijn de klachten dan na enkele dagen zo weer voorbij.
Blijf niet te lang meer met je klachten rondlopen, het kan alleen maar erger worden. Blijf in de tussentijd wel voldoende water drinken, dit kan een ergere infectie voorkomen.
Ik hoop dat je klachten snel weer over zijn.
Groetjes El-Ja :-)

Caat, 01-03-2011
Mijn vraag is als volgt.

Ook ik moet heel vaak plassen op een dag. Geen branderig gevoel echter wel al maanden steken rechts (vanuit mijzelf gezien) onder in mijn buik tegen mijn been aan. De steken trekken ook door naar mijn been en doen behoorlijk veel pijn. Ik ben hier al ooit mee naar de dokter gegaan maar werd toen eigenlijk weer afgescheept. Wat zou dit kunnen zijn?

Groeten Caat. Reactie infoteur, 01-03-2011
Beste Caat,

Dit zijn vervelende klachten, het is erg moeilijk om te zeggen of de pijn in de onderbuik iets te maken heeft met het veelvuldig plassen. De pijn kan ook voortkomen vanuit de lies, darmen of de appendix. Indien u een vrouw bent is het tevens mogelijk dat de pijn iets met de baarmoeder of eierstokken te maken heeft. Ik raad u sterk aan om toch (weer) contact op te nemen met een huisarts, pijn is immers een prikkel om aan te duiden dat er iets niet goed is. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat het om iets ernstigs gaat! Indien u niet bij uw eigen huisarts terecht kunt, hebt u altijd recht op een second opinion.
Tot die tijd veel sterkte gewenst…
Met vriendelijke groet,
El-Ja

Mario Jonckheere, 11-02-2011
Bij deze kom ik je een vraag stellen ik ben 54 jaar ik drink alle dagen een kan koffie bij het werk en ook thuis drink ik geregeld koffie, helaas moet ik wel veel plassen tot 13 keer per dag en heb zeker geen pijn maar vind het wel zeer vervelend dat ik naar de toilet moet lopen wat kan ik daar tegen doen ook in de nacht moet ik telkens eens opstaan voor te plassen zou er dan iets mis zijn met mijn prostaat? hoop op een antwoord terug
Groeten
Mario Reactie infoteur, 11-02-2011
Hallo Mario,

Het is natuurlijk erg lastig om van afstand te zeggen of er iets met uw prostaat is, om die reden kan ik eigenlijk alleen wat algemene informatie geven.
Op zich drinkt u wel erg veel koffie (een kan vol is toch al gauw tien kopjes), dat kan een reden zijn van vaak moeten plassen, ook als 's avonds nog veel koffie drinkt kan dat de reden zijn dat u 's nachts moet plassen. Koffie staat er om bekend dat men daar vaker van moet plassen. Misschien kunt u proberen minder koffie te drinken. Probeer eens na 20:00 uur helemaal niks meer te drinken, mogelijk kunt u dan een hele nacht doorslapen.
Prostaatproblemen kunnen zich uiten in vaak moeten plassen, wat ontstaat doordat men elke keer maar een klein beetje kan plassen. Ook is de urinestraal minder krachtig en soms komen er alleen maar wat druppels. Mannen kunnen het gevoel hebben dat ze niet leeg kunnen plassen en blijven hierdoor vaak aandrang houden.
Indien u de klachten blijft houden, raad ik u aan om naar een arts of uroloog te gaan voor eventueel nader onderzoek.

Met vriendelijke groet,
El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 13-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.