Huidaandoeningen

Huidaandoeningen De huid is ons grootste orgaan en houdt als het ware, ons lijf met alles er op en eraan, bij elkaar. Dat klinkt niet echt smakelijk, maar is wel de praktijk. En toch zijn veel meer mensen bezig met het welzijn van hun hart, longen en darmen. De huid lijkt eerder een ondergeschoven kindje, dan een van onze meest essentiële organen.

Basisinformatie

Het grootste orgaan dankt de huid aan het feit dat het in gewicht meer weegt dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Daarnaast is de huid zeer complex en heeft, net als de interne organen, verschillende gespecialiseerde cellen die samen een functie vervullen. Een bijkomend voordeel wat alleen dit orgaan heeft, is het feit dat er van buitenaf – zonodig – aan “gesleuteld” kan worden.

Signalering

Naast deze basisinformatie is de huid ook een alarmbel voor mogelijk andere problemen. Zowel van lichamelijke als psychische aard. Bij psychische problemen heeft de huid snel de neiging om een vale grauwe kleurnuance aan te nemen en hoewel allergieën ook door andere oorzaken kunnen ontstaan, kan het ook een psychische oorzaak hebben dat je bijvoorbeeld eczeem ontwikkeld. De reguliere geneeskunst en de alternatieve geneeskunst hebben hier nogal eens afwijkende meningen over.

Heb je je te hard gestoten dan en een kneusing van de bloedvaatjes opgelopen, dan ontstaat er de bekende blauwe plek. Het lichaam breekt dit vanzelf weer af en de verschillende kleuren die de plek dan krijgt, duiden op het genezingsproces door het lichaam zelf.

De lagen

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen, te weten:
  • De bovenste laag is de hoornlaag.
  • Daaronder volgt de epidermis (samen met de hoornlaag vormt dit de zogenaamde opperhuid).
  • Dan volgt de dermis, beter bekent als de lederhuid.
  • De laag die daar onder valt is de subcutis en bestaat uit bind- en vetweefsel.

Veel voorkomende huidaandoeningen

De huid kan van binnenuit aangezet worden tot “verandering. Zoals eerder gezegd kan dat tot eczeem leiden. De oorzaak is altijd lastig te achterhalen, maar eczeem jeukt over het algemeen wel en de huid kan op de die plaats rood uitzien, met schilfering en rauw aanvoelen.

Het zogenaamde atopische eczeem, aangeboren, zie je erg veel. Bij baby’s en kleine kinderen en kan zelfs tot volwassen leeftijd doorgaan. Je ziet het veel in elleboogplooien en de knieholtes. De allergische eczeemsoorten zijn de laatste jaren explosief gegroeid. Hieruit kan afgeleid worden dat ons afweer terugloopt, wordt nogal eens door wetenschappers aangegeven. Ook hier zijn de meningen weer over verdeeld. De allergische eczeem soorten steken de kop op als je in aanraking komt met de betreffende stof.

Zelf oplossen lukt meestal niet. Het is aan te raden om de huisarts en eventueel dermatoloog te consulteren. Deze zullen veelal de symptomen bestrijden. De natuurgeneeskunst zal de oorzaak proberen weg te nemen. Bij hardnekkige aandoening mogelijk zinvol om de oorzaak proberen weg te nemen en als dit niet lukt dan maar bestrijden.

Op specifieke plaatsen kan ook de gerstekorrel of talgklier de kop – letterlijk – opsteken. Bij veel mensen bekend als het kleine witte bolletje wat iets weg heeft van het puistje. Een gerstekorrel is een verstopping van talgklieren, een kleine holte in een haarschacht. De holte vult zich met hard geworden talg (huidsmeer). De aandoening is onschuldig en eenvoudig weg te halen. Of de schoonheidsspecialist of de huisarts of zelf, maar zorg dan wel voor voldoende hygiëne en ga niet lopen wringen op de huid. Zeker als het de gezichtshuid is, kan dit gesprongen rode adertjes of een blijvend littekentje tot gevolg hebben.

Een variant hierop is de talgkliercyste. Het gaat hier ook om een holte in de huid maar waar een gewone gerstekorrel talg bevat, bevat de talgkliercyste verweekte hoornschilfers. Deze ontstaat door het verstoppen van de normale uitgang van de haarfollikel en talgklier.

Wild vlees is ook zo’n relatief onschuldige aandoening die wel heel lastig kan zijn. Een iets te snelle celdeling kan tot wild vlees leiden (bij littekens zie je dit nog wel eens). Wild vlees kan ook ontstaan door wrijving van huid op huid en de huid kan zo ruw aan gaan voelen. Maar wat voor wild vlees er ook ontstaat, altijd even goed de huisarts er naar te laten kijken en ernstige zaken als huidkanker uit te laten sluiten.

En wie kent ze niet, de puistjes. Niet alleen de jeugd is er mee behept. Er zijn ook steeds meer volwassenen die een onzuivere huid hebben en wat puistjes tot gevolg heeft. Het beste is de huid altijd met zachte producten, die hier speciaal voor zijn, te reinigen. Er zijn voor jongeren ook agressievere methodes, maar die leiden meestal niet tot het gewenste resultaat. Of het resultaat is van korte duur. Goed reinigen met zachte producten en beschermen met de juiste producten is het allerbeste. De professional kan je bij staan in het maken van de keuzes voor de juiste producten (schoonheidsspecialiste of professional in drogisterij)

Eelt is eigenlijk niet meer of minder dan een beschermlaag die ontstaat door wrijving of druk. Langzaam wordt het betreffende oppervlak harder en ruwer en voorkomt beschadiging van de huid. Het kan blijven zitten, maar we vinden het er niet fraai uitzien en dus hebben we bij de drogisterij allerlei verschillende hulpmiddelen om het weer weg te halen, maar zal bij wrijving of druk gewoon weer terugkomen.

En wie heeft er niet ooit ergens een wrat gehad. Een wrat is een eeltachtige vergroeien van de opperhuid. Deze ontstaat door het virus uit de familie humaan papillomavirus en er zijn meer dan honderd soorten. Wratten zijn in principe onschuldig, maar als er grote veranderingen plaatsvinden, is het goed de huisarts te raadplegen. Wil je de wrat weg laten halen dan heeft de huisarts daar verschillende methodes voor. Een van de bekendste is het bevriezen van de wrat of het wegbranden. Binnen enkele dagen moet de wrat dan weg zijn. Sommige zijn wat hardnekkiger en moeten meerdere keren behandeld worden.

Tot slot

Zo zijn er nog veel meer zaken die de huid in meer of mindere mate aan kunnen tasten. Meer uitleg en meer huidaandoeningen in de verschillende artikelen bij Infoteur Anna Staal onder Mens en Gezondheid “beauty”. Maar ben vooral zuinig op je huid!
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ureum: Wat doet het voor je huid?Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak. Ichthyosis, eczeem of een extreem droge huid kan een grote…
Eczeem: een vervelende huidaandoeningEczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die zelfs voorkomt bij babies en kinderen.Wat is eczeem?, wat zi…
Droge handen en eczeemDroge handen en eczeemHet is goed mogelijk dat je last hebt van droge handen omdat je eczeem hebt. Eczeem is een huidaandoening en veel mensen…
Beauty: wild vleesBeauty: wild vleesOver het algemeen is wild vlees ongevaarlijk, toch is het goed het bij de huisarts of huidspecialist te laten controlere…

Kaakholteontsteking: oorzaak en behandelingKaakholteontsteking: oorzaak en behandelingIedereen is wel eens verkouden, je loopt te snotteren en voelt je niet zo lekker, maar erger wordt het vaak niet. Vervel…
Ganglion cyste: knobbel, bobbel onder de huid pols/hand/voetGanglion cyste: knobbel, bobbel onder de huid pols/hand/voetEen ganglion is een goedaardige uitstulping, verdikking of zwelling (cyste), die ontstaat vanuit het gewrichtskapsel of…
Reactie

Jonker, 30-09-2013
Mijn man heeft uitslag over de romp en onder de oksels en lies streek het jeuk niet echt, af en toe. wat kan dat zijn? Reactie infoteur, 30-09-2013
Dat is wel heel algemeen en moeilijk aan te geven wat het kan zijn. Maar een allergische reactie kan bijvoorbeeld van een bepaald soort kleding (opletten wat voor soort materiaal het is) of het wasmiddel wat gebruikt wordt. Als je altijd hetzelfde merk hebt, is dat weer lastig. Maar het kan bijvoorbeeld ook van transpiratie komen.
De variabelen bekijken wanneer het zich voordoet is een begin, maar als je daar niet wijzer van wordt, is de arts toch de beste optie.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.