Sepsis: ontstaan, symptomen en behandeling

Een sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd, is de reactie van het lichaam op een infectie (een infectie in de bloedbaan). Het is een ernstig ziektebeeld dat soms dodelijk kan verlopen. Meestal wordt het veroorzaakt door bacterien of toxinen, de producten van bacteriën. Het kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een plaatselijke infectie, zoals een wondje, een abses of een ontsteking van long, blaas of huid, of een meer wijdverspreide oorzaak in de bloedbaan. Door de ontsteking ontstaat een verminderde doorbloeding van de organen. Hierdoor komt de opname en toevoer van zuurstof in het gedrang. Doordat dit gebeurt kunnen organen beschadigd raken. Soms is de beschadiging tijdelijk, maar dat is voornamelijk het geval als de toevoer van zuurstof snel wordt hersteld. Als het orgaan definitief beschadigd is, dan kan dat uiteindelijk leiden tot overlijden. Een voorbeeld van een vorm van sepsis is de bacterie die ook hersenvliesontsteking veroorzaakt (meningococcensepsis). Deze ziekte kan zo snel verlopen dat de patient op het moment van diagnose al niet meer te redden is.

Symptomen

Wanneer er een reactie van het lichaam op de infectie optreed, kunnen de volgende symptomen aanwezig zijn: Bloeddrukdaling, koorts en een snelle hartslag. Deze symptomen worden ook wel warme shock genoemd. Ook komt voor dat er een snelle ademhaling is, koude rillingen, verwardheid, verminderde urineproductie en kleine, soms snel uitbreidende, bloedingen in de huid en vochtophopingen.

Risicogroepen

Bij iedereen kan een infectie zich ontwikkelen tot een sepsis, maar er zijn een aantal groepen die daar meer kans op hebben. Bijvoorbeeld hele jonge mensen ( te vroeg geboren baby`s), oude mensen, (hoogbejaarden), mensen met een verminderde afweer ( verzwakt immuumsysteem na brandwonden, auto ongeluk, schotwonden e.d. ), alcohol- of drugsverslaafden, patienten met een infuus of urinekatheter ( lichaamsvreemd materiaal ) of erfelijke factoren.

Diagnose

De diagnose sepsis kan worden bevestigd door een bloedkweek. Bacterien of andere micro-organismen worden, onder normale omstandigheden, in steriele lichaamssappen gevonden. Als bepaalde bactieren of toxinen worden aangetroffen kan de diagnose worden gesteld.

Behandeling

Als de diagnose eenmaal gesteld is kan er begonnen worden met de behandeling. De behandeling moet wel zo snel mogelijk gebeuren en bestaat uit meerdere delen. Ten eerste de toediening van antibiotica. Dit om de bacterien te doden. Ten tweede de toediening van grote hoeveelheden vocht om de doorbloeding van de organen op peil te houden. Ten derde de toediening van sterk werkende medicatie die de bloedcirculatie verbeteren. Om de ontstekingshaard uit het lichaam te verwijderen is er soms een operatie nodig. Ook moet de patient vaak kunstmatig beademd worden omdat de longen zijn beschadigd en/of de ademhalingskracht van de patient niet voldoende is.
© 2010 - 2024 Janniesietske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOFA-score: hulpmiddel bij diagnostiek van sepsisSOFA-score: hulpmiddel bij diagnostiek van sepsisEen patiënt die verdacht wordt van het hebben van een sepsis (bloedvergiftiging), moet zo vlug als mogelijk behandeld wo…
Bloedvergiftiging, sepsis: ziektebeeld en behandelingBloedvergiftiging, sepsis: ziektebeeld en behandelingSepsis is een ernstig ziektebeeld, dat meestal door bacteriën wordt veroorzaakt. Behandeling met antibiotica is noodzake…
KraamvrouwenkoortsKraamvrouwenkoortsKraamvrouwenkoorts (Febris puerperalis) is een ziekte die in vroegere tijden veel voorkwam onder vrouwen na de bevalling…
Sepsis, een vergiftiging van het bloedSepsis, een vergiftiging van het bloedIedereen wordt in zijn leven weleens ziek door een bacterie. Dan gaan we naar de arts voor antibiotica om ons weer beter…

HartkatheterisatieHartkatheterisatieWat is een hartkatheterisatie en wat betekent het voor u? Als uw arts u voor een hartkatheterisatie doorverwijst, is dat…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia Sepsisforum.org
Janniesietske (4 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.