Wat is een beroepsziekte?

Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die is veroorzaakt door uw beroep, of door de omstandigheden op uw werk. De slachtoffers kunnen een schadevergoeding eisen bij de werkgever indien er onomstotelijk bewijs is. Het werken met bepaalde stoffen of in bepaalde situaties, kan zeer slecht zijn voor uw gezondheid. Niet in alle gevallen is het bekend dat dit schadelijk is. Asbest is veel gebruikt in de bouw tot het moment dat het duidelijk werd dat het zeer gevaarlijk kan zijn voor uw gezondheid.

Wat is een beroepsziekte?

Dit is een ziekte die is veroorzaakt door uw werk. Het moet gaan om ziekten die zijn ontstaan door het uitoefenen van uw beroep. Lichamelijk letsel door het vallen op uw werk is een ongeluk op het werk en geen beroepsziekte. Het hoeft niet altijd te gaan om een levensbedreigende aandoening, bijvoorbeeld kapperseczeem is ook een beroepsziekte. Bij een beroepsziekte moet er onomstotelijk bewezen kunnen worden dat de ziekte of aandoening veroorzaakt is door uw werk.

Wat zijn typische beroepsziekten

Voor veel ziekten is het lastig om onomstotelijk aan te tonen dat ze veroorzaakt zijn door het werk. Andere ziekten en aandoeningen zijn eenvoudiger te koppelen aan een bepaald beroep. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan:
  • Stoflong (pneumoconiose) bij mijnwerkers
  • Asbestose bij mensen uit de bouw die ermee gewerkt hebben
  • Besmettelijke ziekten bij bepaalde medische beroepen

U moet bewijzen dat u leidt aan een beroepsziekte

Wie eist bewijst, geldt voor beroepsziekten. In bepaalde gevallen is het eenvoudig aan te tonen, maar dat geldt zeker niet voor alle gevallen. Hoe moet u aantonen dat u een burn-out hebt gekregen door het werk? U zou een ziekte aan uw beroep of werkgever kunnen koppelen doordat er meerdere collega’s of beroepsgenoten bekend zijn met dezelfde symptomen, maar dit levert niet altijd voldoende bewijs. Voor een officieel erkende beroepsziekte ligt de bewijslast eenvoudiger. Voor iemand die in de mijnen heeft gewerkt en een stoflong heeft, ligt de bewijslast eenvoudig. Dit zal complexer zijn bij RSI door repeterende handelingen.

Wat is het verschil tussen een beroepsziekte en een bedrijfsongeval?

Beide gevallen hebben betrekking op uw werk, maar een bedrijfsongeval is een plotselinge gebeurtenis tijdens het werk, waar letsel uit voort komt. Bij bedrijfsongevallen kan de werkgever ook verplicht worden om een schadevergoeding te betalen. Een tweede verschil is dat een bedrijfsongeval eenvoudiger toe te schrijven is aan het werk. Bij een beroepsziekte moet het verband nog gelegd worden.

Hoe kan ik aanspraak maken op een schadevergoeding?

Is de meeste gevallen zal het noodzakelijk zijn om een advocaat in te schakelen die zorgt voor de verdere onderbouwing. Een groot nadeel hiervan is dat er hoge kosten aan kleven. U doet er verstandig aan om voor uzelf een medisch dossier bij te houden. Hierin moet u bijhouden wanneer u welke handelingen verricht hebt, en wanneer u last krijgt van uw beroepsziekte. Deze manier van registratie maakt het in een later stadium eenvoudiger om uw eis te onderbouwen.

Erkende beroepsziekten

In Nederland is er een officiële lijst van erkende beroepsziekten. Informatie hierover kunt u opvragen bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Asbest en de longziekten asbestose en mesothelioomAsbest en de longziekten asbestose en mesothelioomTwee zeer ernstige ziekten die veroorzaakt worden door het inademen van asbeststof zijn asbestose en mesothelioom. Asbes…
Asbestose informatieAsbestose informatieAsbestose wordt veroorzaakt door het inademen van asbeststof. De stofdeeltjes wordt door witte bloedcellen ´opgegeten’,…
Zesstappenplan van Nederlands Centrum voor BeroepsziektenZesstappenplan van Nederlands Centrum voor BeroepsziektenEr bestaan zeer veel soorten beroepsziekten. Maar bij een bepaalde ziekte of aandoening is niet altijd duidelijk of deze…
Asbestose: ademhalingsproblemen door asbestAsbestose, de naam zegt het al, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de inademing van asbest. De longen worden m…

Pijnlijke kramp nabij de anus? Mogelijk hebt u anuskrampPijnlijke kramp nabij de anus? Mogelijk hebt u anuskrampBij anuskramp heeft men zeer scherpe pijnscheuten in of rondom de anus, meestal gebeuren ze 's nachts. Anuskramp is voor…
Natuurlijke huisapotheek: middelen voor de maag'In de beperking toont zich de meester' zei ooit de nestor en vader van de moderne kruidengeneeskunde, Fritz Weiss. Dat…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.