Pijnlijke kramp nabij de anus? Mogelijk hebt u anuskramp

Pijnlijke kramp nabij de anus? Mogelijk hebt u anuskramp Bij anuskramp heeft men zeer scherpe pijnscheuten in of rondom de anus, meestal gebeuren ze 's nachts. Anuskramp is voor veel mensen een onbekend fenomeen en als ze er iets over horen doen ze wat lacherig. Mensen die er wel bekent mee zijn durven er vaak niet over te praten omdat ze zich ervoor schamen en blijven hierdoor onnodig lang met hun pijnlijke klachten rondlopen. In sommige gevallen is het mogelijk om de aanvallen preventief te behandelen.

Anuskramp

Anuskramp, de medische term luidt: Proctalgia fugax het wordt ook wel anaalkrampen of anaal spasme genoemd. Het is een zeer pijnlijke tijdelijke aandoening in of rondom de anus, die zich vooral 's nachts aandient. Mensen omschrijven de pijn als een stekende ronddraaiende mes. Tijdens zo'n kramp aanval kan men hevig gaan zweten, misselijk worden en zelfs flauwvallen van de pijn. Een aanval duurt meestal enkele minuten tot een paar uur waarna kramp en pijn langzaam wegebben.

Komt het vaak voor?

Anuskramp komt voor bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden maar bij jong volwassenen (tussen 15 en 29 jaar) schijnt het iets vaker voor te komen. Omdat veel mensen niet over hun pijnlijke aanval durven praten, is het lastig om aan te geven hoeveel personen er door worden getroffen. Vermoedt wordt dat ongeveer één op de tien mensen last heeft (gehad) van anuskramp. Hoe vaak de aanvallen voorkomen verschilt per persoon, er kan sprake zijn van wekelijks, maandelijks of enkele keren per jaar.

Kan het kwaad?

Indien men af en toe een keer anuskramp krijgt (een paar keer per jaar), hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken omtrent uw gezondheid. Als de aanvallen zich echter met regelmaat aandienen, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggende aandoening waar u eventueel voor behandelt moet worden.

Waardoor ontstaat anuskramp?

In de meeste gevallen is er geen duidelijke aanwijsbare reden te vinden voor anuskramp, het ontstaat spontaan zonder een duidelijke aanwijsbare reden. Vergelijk het met een spontane kramp in bijvoorbeeld een kuit. Er zijn wel vermoedens dat bij sommige mensen stress, depressiviteit en het prikkelbaar darm syndroom (PDS) een nadelige invloed op anuskramp kunnen hebben. Soms ontstaat het na een orgasme of na een bezoekje aan het toilet. In enkele gevallen van anaalkrampen is er wel sprake van een onderliggende oorzaak zoals:
  • Aambeien
  • Infecties
  • Darmpoliepen
  • Kloven
  • Ziekte van Crohn
  • Tumoren

Wat kan men er aan doen?

Op het moment dat anuskramp toeslaat, wil men het liefst dat de pijn zo snel mogelijk verdwijnt. Er is op zich niet erg veel aan te doen omdat de kramp vaak al is verdwenen voordat eventuele medicijnen kunnen inwerken. Doordat een aanval meestal van korte duur is, is behandeling meestal ook niet nodig. Men moet helaas wachten tot het helemaal is verdwenen. Het is wel mogelijk om de pijnklachten deels te verlichten, een paar tips:
  • Met de billen in een warm bad (of teil) gaan zitten kan de kramp deels doen afnemen. Het is ook een optie om een warme (zachte) waterstraal over de pijnlijke aars te laten lopen.
  • Tijdens de kramp kan men ook met de anus en/of perineum op een tennisbal, appel, grote kogel, grote stuiterbal of iets dergelijks gaan zitten.
  • Zitten op een verwarming, warme kruik of warme kersenpit-kussen kan ook voor verlichting zorgen.
  • De pijn kan in sommige gevallen (deels) worden opgeheven door voorzichtig met een vinger de anus binnen te dringen en de kringspier een klein beetje op te rekken. Doe dit heel voorzichtig en voorkom beschadigingen.

Is anuskramp preventief te behandelen?

Anuskramp is lastig preventief te behandelen indien er geen duidelijke onderliggende aandoening aanwezig is. Toch is het mogelijk om met een paar simpele tips de pijnlijke aanvallen (deels) te voorkomen. Helaas zullen de maatregelen niet bij iedereen een positief resultaat opleveren.
  • Beweeg voldoende
  • Eet vezelrijke voeding
  • Zorg voor voldoende ontspanning en vermijd stress
  • Vermijd ophoping van darmgassen (winden) in de darm
  • Voorkom te hard persen op het toilet

Wordt anuskramp veroorzaakt door een onderliggende aandoening dan is het verstandig om u te laten behandelen.

Tot slot

Anuskramp is een zeer pijnlijke aandoening die in sommige gevallen goed te behandelen is, neem daarom altijd contact op met een huisarts indien u regelmatig last heeft van deze aanvallen. Schaam u niet en blijf er niet te lang mee rondlopen, er zijn erg veel mensen die er last van hebben.

Lees verder

© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anuskramp: oorzaak en symptomen van krampende pijn anusAnuskramp: oorzaak en symptomen van krampende pijn anusAnuskramp is een vrij onbekend fenomeen. Bij anuskramp heb je last van pijn en kramp rond de anus of endeldarm. Ofwel ee…
Proctalgia fugax: Pijnaanvallen in anus en rectumProctalgia fugax: Pijnaanvallen in anus en rectumProctalgia fugax (anaal spasme, functionele recidiverende anorectale pijn) is een ernstige aandoening waarbij een patiën…
Anus: functie, anatomie van de aars en anusaandoeningenAnus: functie, anatomie van de aars en anusaandoeningenDe anus en het rectum (of de endeldarm) vormen het laatste stuk van het spijsverteringssysteem. In de endeldarm worden o…
Anuskanker of anale tumor: oorzaak, symptomen en behandelingAnuskanker of anale tumor: oorzaak, symptomen en behandelingDe anus is de opening aan het einde van het spijsverteringskanaal. De aandoening die het meest gezien wordt bij de anus…

Symptomen van een hartinfarctSymptomen van een hartinfarctHeb je de laatste tijd last van pijn in de borst? Misschien heb je wel een hartinfarct gehad. Ontdek hier de symptomen e…
Wat is een beroepsziekte?Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening die is veroorzaakt door uw beroep, of door de omstandigheden op uw werk. D…
Bronnen en referenties
  • www.mlds.nl
Reacties

Det Boes, 10-01-2015
Al 30 jaar heb ik klachten van anaal spasmen. Het komt ongeveer 4 a 5 keer per jaar voor in de ergste vorm. Die oorzaken die u omschrijft zijn niet aan de orde.
Jammer dat ik niet lees dat er een goed medicijn bestaat tegen de klachten. Nitroglycerine! Het werkt bloedvatverwijdend en ik breng het aan op de anus. Steekt een beetje, maar de pijn is zeker 60 % minder. Ik ben mijn huisarts nog altijd dankbaar voor deze oplossing. Nog even wil ik vermelden dat ook in mijn naaste familie de meesten deze kwaal hebben ervaren, zij het in minder ernstige vorm.
Groet van Det. Reactie infoteur, 11-01-2015
@Det,
Dank voor de tip over het medicijn.
MvG El-Ja

J. van Egmond, 18-11-2014
Ik denk te hebben wat hierboven omschreven staat. In het verleden een prikkelbare darm gehad. deze symptomen heb ik van na m'n scheiding 5 jaar geleden, dus stress is er zeker geweest. toch nog 1 vraag… in mijn familie komt darmkanker voor… die genetisch bepaald is. moet ik mij daarom dan extra zorgen maken? De laatste maand heb ik het nu 3 gekregen wat met 2 paracetamol wel te onderdrukken is. Groetjes. Reactie infoteur, 24-03-2015
@v. Egmond,
Uw huisarts kan u meer informatie geven over waar u op moet letten indien er sprake is van (erfelijke) darmkanker in de familie.
MvG El-Ja

T. Ham, 07-02-2013
Ik had vorig jaar maanden lang, bijna dagelijks, last van anuskramp. Toen ik een maand op vakantie ging naar Bali, had ik daar geen enkele keer last van maar eenmaal terug, begon het weer opnieuw. Aangezien ik op Bali géén donkerbruin brood had gegeten, besloot ik dat uit te testen. Al na 1 dag geen donkerbruin brood te hebben gegeten, verdween de pijn. Nu, een half jaar later, heb ik er nog steeds geen last van. Aan de MaagDarmStichting stelde ik de vraag of anuskramp te maken kon hebben met donkerbruin brood maar zij hadden daar nog nooit van gehoord. Reactie infoteur, 08-02-2013
@T.Ham,
Bedankt voor het delen van uw ervaring, mogelijk zijn er meer mensen die baat hebben bij het aanpassen van hun voedingspatroon.
MvG El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 03-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.