Help ik heb een jeukende anus!

Een jeukende anus, veel mensen schamen zich ervoor en erover praten met vrienden of collega's is voor velen geen optie. En even lekker uitgebreid krabben kan ook al niet. Helaas rust er een behoorlijke taboe op. Dit is best raar want veel mensen hebben er last van. Toch is anale jeuk meestal op een eenvoudige manier te verhelpen.

Jeukende anus

Als er wel iets vervelend is, dan is het een jeukende anus. Het is een gênante plek, waar men niet zomaar even in het openbaar aan kan krabben. In de meeste gevallen is het niks ernstigs maar het kan zeer veel ongemak geven. De klachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Een aantal oorzaken plus een oplossing voor u op een rijtje gezet.

Irritatie door ontlasting

Het kan soms gebeuren dat er na een toilet bezoek iets van ontlasting achterblijft. Vooral als er rondom de anus haren zitten kan dit gemakkelijk gebeuren. Ontlasting bevat vrij agressieve bestanddelen en kan de huid snel beschadigen en irriteren.

Indien het mogelijk is, kan men het beste de anus reinigen met lauw water en een doekje. Voorzichtig wassen en veel water gebruiken is het beste. Vooral niet hard boenen en wrijven, de huid van de billen is erg kwetsbaar waardoor weer nieuw irritatie kan ontstaan.

Transpiratie

Mensen die erg zweten kunnen vervelende huidirritaties krijgen. Door het zweet wordt de huid dunner en daardoor gevoelig voor beschadiging en jeuk. De bilplooi is hier juist erg gevoelig voor en wordt meestal rood op de plaatsen waar de billen elkaar raken.

Bij rode irritatie kunt u het beste een dun laagje ongeparfumeerde verzorgende zalf gebruiken. Ook het gebruik van vaseline wil heel goed helpen. Draag zoveel mogelijk luchtige katoenen onderkleding die u regelmatig verschoond om problemen te voorkomen.

Zeep en vochtig toiletpapier

Mensen gebruiken tegenwoordig allerlei middelen om lichaamsgeurtjes en vuiltjes te verwijderen. Toch is dit niet altijd verstandig. Douchegel en badschuim maken dan wel goed schoon, het droogt de huid ook uit. Vooral op plaatsen waar de huid extra gevoelig is, kan dit erge jeuk geven. Ook is het gebruik van vochtig toiletpapier in sommige gevallen af te raden, ze kunnen (chemische) stoffen bevatten die allergische reacties kunnen geven.

Het is het beste om de billen tijdens het douchen schoon te maken met stromend (lauw)warm water. Vermijd zoveel mogelijk zeep, u wordt echt wel schoon. Een bidet is een prima middel om, na een toilet bezoek, uw achterwerk op een milde wijze reinigen. Wilt u toch vochtig toiletpapier gebruiken voor een extra schoon gevoel? Maak "gewone" papier een beetje nat onder een kraan voor het zelfde effect.

Huidproblemen

Anale jeuk kan ook ontstaan door huidproblemen zoals psoriasis, eczeem of kloofjes. Soms zijn er blaasjes, bultjes of puistjes rond de anus die erge jeuk kunnen veroorzaken. Het is erg belangrijk om de huid van de billen en rondom de anus goed droog te houden, anders loopt u risico op een uitslag die veel weg heeft van luiereczeem.

Hebt u last van jeukende huiduitslag die enkele dagen aanhoudt dan is het raadzaam om een huisarts te raadplegen. Meestal is het met een zalfje goed op te lossen.

Schimmelinfectie

Candida is een gist en kan zorgen voor een zeer vervelende schimmelinfectie. Schimmelinfecties kunnen op en in het hele lichaam voorkomen. Bevindt de infectie zich in het darmkanaal, dan gaat dit meestal gepaard met anale jeuk.

De één is gevoeliger voor een schimmelinfectie dan de ander. Zo hebben mensen met diabetes vaker te maken met een schimmelinfectie, schimmels houden namelijk van een "zoete" leefomgeving. Ook het gebruik van antibiotica kan een schimmel vrij spel geven. Door een verminderde weerstand kan eveneens een schimmelinfectie ontstaan.

Uw huisarts kan een schimmeldodende kuur voorschrijven om klachten te verhelpen.

Wormen

Voor de meeste mensen een gruwel: wormen. Toch kunt u er mee geïnfecteerd raken, ook al let u goed op de hygiëne. Wormen kunnen voor een erge jeukende anus zorgen. Vooral aarsmaden geven 's avonds en 's nachts zeer veel ongemak omdat de wormpjes dan vanuit de darm naar de anus kruipen om daar vervolgens eitjes te leggen. Aarsmaden zijn ongeveer 1 centimeter lang, soms zijn ze zichtbaar in het ontlasting.

Om aarsmaden te bestrijden kunt u gebruik maken van een korte kuur Mebendazol. Dit is een wormdodend middel en is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Ook kunt u in geval van twijfel een arts raadplegen.

Aambeien

Aambeien zijn niet alleen pijnlijk, ook prikkelen ze de anus waarmee ze erge jeuk veroorzaken. Aambeien hoeven niet altijd zichtbaar te zijn, ze kunnen ook inwendig zitten.

Aambeien zijn te behandelen met een speciale zalf die bij een drogist of apotheek te verkrijgen is. In een enkel geval moeten ze chirurgisch verwijderd worden.

Overmatige slijmproductie

De wand van een darm is bedekt met slijmvlies die o.a zorgt voor voedselopname vanuit de darmen in het lichaam. Dit slijmvlies kan geïrriteerd raken en daardoor overtollig slijm gaan produceren. Het slijm zoekt vervolgens zijn uitweg via de anus, wat een vervelende jeuk kan opleveren. Er zijn verschillende oorzaken voor een overmatige slijmproductie, een paar voorbeelden:
 • ontsteking
 • gekruid voedsel
 • syfilis of een andere soa
 • klysma
 • aambeien

Anale seks

Anale seks op zich geeft geen jeuk aan de anus maar het gebruik van sommige hulpmiddelen kunnen wel voor jeuk zorgen.
Pas op met klysma's, gebruik alleen vloeistoffen die er voor geschikt zijn. Reinig nooit met een douchegel of iets dergelijks. Soms kan een glijmiddel ook irriterend werken op anus of darm. Kies om problemen te voorkomen altijd voor dezelfde vertrouwde merk. Gebruik altijd voorwerpen (hulpmiddelen) die schoon en veilig zijn, vermijd bijtende en irriterende materialen.

Voorkomen is beter dan genezen

Soms kunt u zelf op een eenvoudige manier klachten zoals anale jeuk voorkomen. Hieronder een aantal maatregelen die u daar bij kunnen helpen:
 • draag schone en luchtige katoenen ondergoed
 • vermijd vochtig toiletpapier
 • gebruik geen zeep om de schaamstreek te reinigen
 • veeg voorzichtig uw achterwerk af, niet hard wrijven!
 • wassen met (lauw) warm water
 • zorg voor een goede anale hygiëne

Tot slot

Indien klachten langere tijd aanhouden is het absoluut verstandig om er mee naar een huisarts te gaan. Vaak schamen mensen zich om hun klachten voor te leggen aan een huisarts en blijven onnodig lang rondlopen met het ongemak. Een huisarts hoort of ziet vaker klachten op dit gebied en zal u absoluut serieus nemen. He is misschien even gênant, maar meestal staat u binnen tien minuten weer buiten met een recept die de problemen verlichten of verhelpen. Ga in geen enkel geval zelf experimenteren met poedertjes, zalfjes of pilletjes, hierdoor kunnen klachten verergeren in plaats van beter te worden.

Lees verder

© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tipsAnale jeuk / jeuk aan de anus; oorzaken, behandeling, tipsAnale jeuk is een klacht die vrij veel mensen hebben, maar waar weinig over gepraat wordt. Het wordt gezien als een te g…
Aarsmaden: klein witte wormpjes rond aars of anusAarsmaden: klein witte wormpjes rond aars of anusWat zijn aarsmaden en wat kun je tegen aarsmaden doen? Aarsmaden zijn kleine wormpjes die parasitair de darmen kunnen in…
Aarsmaden bij mensenWat zijn aarsmaden? Aarsmaden zijn kleine wormpjes die parasitair voor kunnen komen in de dikke darm van de mens. Veel k…
Pijn, jeuk en afscheiding uit de anus: oorzaken en symptomenPijn, jeuk en afscheiding uit de anus: oorzaken en symptomenIn dit artikel wordt onder anale klachten pijn, jeuk, afscheiding en een door een persoon gevoelde afwijking in en rondo…

Atleet Jason Smyth en de ziekte van StargardtEen oogziekte hebben die je bijna helemaal blind maakt en toch op het hoogste niveau deelnemen aan loopwedstrijden: het…
Hoe doe je iets aan plasangst?Problemen hebben met het plassen in gezelschap of op een openbare plaats kan het leven van iemand ingrijpend bepalen. Is…
Reacties

Roy, 17-06-2014
Ik heb al ongeveer een jaar een anale fisuur sinds een paar maanden geleden ben ik naar de dokter geweest en hij heeft mij zalf voorgeschreven. Deze zalf geneest de anale fisuur op een week maar mijn probleem is dat het telkens terugkomt en telkens wanneer ik denk dat de fissuur genezen is heb ik na een paar dagen zonder zalf te gebruiken last van jeuk en een droge anus en een dag of 2 erna heb ik het terug zitten dan is de fissuur er terug. Wat moet ik doen ik geraak er maar niet van af! :( Reactie infoteur, 06-07-2014
@Roy,
Bij aanhoudende of terugkerende klachten is het altijd verstandig om uw (huis)arts nogmaals te bezoeken.
MvG El-Ja

Riet, 15-05-2013
Hallo,
Na al langere last van jeuk rondom de anus, vraag ik me nu af wat dit precies is. Ik heb dit al langer dan een jaar en dit wordt erger na het scheren van de intieme plek.
Nu heeft mijn partner last van aarsmaden, ik ben erg bang dit ook nu te krijgen. Kan dit zo makkelijk? Of heeft mijn partner ze nu van mij?

Ik ben als de dood die dingen te hebben… Reactie infoteur, 18-05-2013
@Riet,
Scheren kan inderdaad irritatie, zoals jeuk, geven. Het is echter niet verstandig om rond of nabij de anus te scheren, u vergroot hiermee de kans op het ontwikkelen van een fistel.
Aarsmaden geven vooral in de avond en nacht jeuk rondom de anus. Mensen kunnen elkaar besmetten met aarsmaden, het is daarom verstandig om uzelf en uw partner te behandelen. Om aarsmaden te bestrijden kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een korte kuur Mebendazol. Dit is een wormdodend middel en is vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Neem echter bij aanhoudende klachten altijd contact op met een huisarts, mogelijk voelt u zich hier ongemakkelijk bij maar deze klachten komen zeer veel voor, uw huisarts zal er niet raar van opkijken.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Rosa, 17-02-2013
Hoi,
Dit is best een rare/ beschamende vraag om te stellen maar.Ik ben er net achter gekomen dat ik besmet ben met aarsmaden.
Alleen ik vroeg me dus af of je dan nog steeds geslachtsgemeenschap of intiem met iemand kan doen/zijn. Zonder dat de ander besmet word.
Wel ga ik morgen bij mijn apotheek Mebendazol ga halen. Zodat het weggaat.

groetjes R Reactie infoteur, 18-02-2013
@R,
Aarsmaden zijn erg besmettelijk, bij een infectie met aarsmaden moet zelfs het beddengoed elke dag gewassen worden, er kunnen namelijk eitjes op liggen. Geslachtsgemeenschap kan op zich wel maar de kans dat u uw partner besmet wordt wel groter, het is verstandiger om enkele dagen te wachten.
Na een kuurtje bent u vrij snel van de aandoening af.
Met vriendelijke groet, El-Ja

Roy, 03-08-2012
Hoi, ik heb nu al zeker een jaar jeuk aan mn anus, denk heel de tijd het gaat wel eens een keer over, maar dat gaat het maar niet, ik weet zeker dat het een schimmel is. wat kan ik hier voor gebruiken?

gr Roy Reactie infoteur, 03-08-2012
@Roy,
Het is verstandig om een bezoek aan uw huisarts te brengen, stel dat het geen schimmelinfectie is maar bijvoorbeeld eczeem, psoriasis of seborrhoïsche dermatitis. Het is belangrijk dat uw aandoening met de juiste medicatie wordt behandelt, klachten kunnen anders (nog) erger worden.

Ria van Schaijk, 28-02-2011
Beste redactie heb al een paar maanden heel erg veel last van een zeer gevoelige anus, erg branderig en heel de dag, net pikerig gevoel. En na het eten heb ik al gauw het gevoel op drang van ontlasting. Ik maak mij wel eens bang. Maar ik heb niet de huisarts waar ik echt met mijn probleemen naar toe ga. Zou graag van U een advies willen vragen. Alvast heel hartelijk dank. Reactie infoteur, 28-02-2011
Beste Ria,

Het is altijd lastig om van een afstand iets te zeggen over iemands gezondheid. Ik raad u daarom sterk aan om contact op te nemen met een huisarts. U hebt altijd het recht om advies te vragen bij een andere huisarts indien u zich niet op uw gemak voelt bij uw "eigen" huisarts. Meestal kan een arts m.b.h van enkele vragen en een eenvoudig onderzoek al een diagnose stellen. U schrijft dat u zich wel eens bang maakt, waarschijnlijk is dat helemaal niet nodig. Vaak zijn klachten eenvoudig te verhelpen en worden ze alleen maar erger naarmate men er te lang mee rond blijft lopen.
Ik wens u veel sterkte en hoop dat uw klachten snel verholpen kunnen worden.
Met vriendelijke groet,
El-ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 03-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.