Hoe doe je iets aan plasangst?

Problemen hebben met het plassen in gezelschap of op een openbare plaats kan het leven van iemand ingrijpend bepalen. Is er mogelijkheid om daaraan te verhelpen?

Een ernstig probleem

Het lijkt vreemd voor de meesten onder ons, maar zowat 6% mensen lijdt aan paruresis of plasangst. Men slaagt er niet in om te plassen in de nabijheid van anderen. Het kan zelfs zover gaan dat men denkt bekeken te worden ook al is er niemand aanwezig of dat men zich niet veilig meer voelt in zijn eigen huis uit angst dat er iemand gaat binnenkomen terwijl men plast.

Paruresis manifesteert zich dus in verschillende gradaties. In de lichtere vorm slaagt de persoon in kwestie er wel in te urineren in een afgesloten ruimte.

Dit probleem heeft soms een grote invloed op het leven van de patiënt, want hij wenst zich niet ver meer van zijn huis te begeven uit angst in een situatie terecht te komen waarbij hij verplicht is een openbaar toilet te bezoeken. Hij legt zichzelf aldus beperkingen op.

Vlucht

Mensen met plasangst proberen zulke situaties dus te vermijden. Publieke toiletten zijn taboe, men probeert ergens alleen te gaan plassen, men verkiest een ‘gewone’ afgesloten wc boven een urinoir, men laat de kraan lopen of trekt het toilet door om achtergrondgeluid te hebben.

Mensen met plasangst zijn doorgaans beschaamd voor dit probleem. Ze spreken er niet over en verzinnen allerlei uitvluchten opdat het niet zou opvallen zodat het juist wel opvalt voor de aandachtige observator. Ontwijkingsgedrag valt vroeg of laat toch op.

Gedragstherapie

Veel onderzoek naar het probleem vond er tot op heden niet echt plaats zodat een oplossing louter op training en gedragstherapie is gericht. Bij zulke cognitieve gedragstherapie wordt naar de oorzaak van het probleem gezocht (let wel: er mag geen medische oorzaak zijn) en probeert men inzicht te krijgen op de onbewuste emoties en de drijfveren die het probleem veroorzaakten. Men zoekt uit hoe de foute denkwijze ontstaan is en probeert door trainingen de patiënt tot een positiever gedrag te brengen. Deze therapievorm werd door de Amerikaanse psychiater Aaron T. Beck in de jaren zestig van vorige eeuw ontwikkeld om mensen met een depressie erbovenop te helpen, maar werd later ook toegepast bij verslavingen allerhande, fobieën en angst- en andere stoornissen.

Gradual exposure

De American International Paruresis Organisation (IPA) stelt een therapie voor die ze ‘gradual exposure’ noemen (stapsgewijze gewenning). Het bestaat uit een trainingssessie waarbij de patiënt stap voor stap vertrouwd wordt gemaakt met de nabijheid van een ander om uiteindelijk over te stappen naar een druk bezocht openbaar toilet als ultieme test. Vaak wordt deze vorm van therapie ingeoefend met de partner, een vriend, familielid of vertrouwenspersoon. Op de site zelf kun je op zoek gaan naar een ‘buddy’ die je bij je therapie kan behulpzaam zijn.

Katheter

Voor onmiddellijke hulp kan een man een katheter leren plaatsen, maar dit middel is enkel dienstbaar om de symptomen te bestrijden en doet niets aan de oorzaken van het probleem.

Biofeedback

Bij deze methode kijkt men welke lichaamssignalen worden uitgezonden. Elementen als spanning van de spieren, ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en dergelijke meer worden gemeten. Deze factoren worden op een computerscherm gevisualiseerd zodat zowel de therapeut als de patiënt kan zien wat er precies in het lichaam gebeurt en hoe het lichaam reageert op angst, een manier van ademhalen, hoe men zit, als men zich concentreert en dergelijke meer. Op basis van deze constateringen kan de patiënt de signalen herkennen die zijn lichaam uitzendt en ze leren controleren.

Ook bij de vrouw

Plasangst komt trouwens niet alleen voor bij mannen maar ook vrouwen kunnen er last van hebben. Dan is probleem in de meeste gevallen het gevolg van een overactieve of zwakke blaas zodat hier ook op psychologisch vlak werk aan de winkel is.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst om te plassen (paruresis)Angst om te plassen (paruresis)Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend dat als je aandrang voelt om te plassen, dat je probleemloos naar de wc kun…
Plasangst: de breath holding-techniekPlasangst: de breath holding-techniekJe bent waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen omdat je last hebt van plasangst (paruresis). Je hebt dan moeite m…
Verlegen blaas (paruresis): Vorm van sociale fobie (angst)Verlegen blaas (paruresis): Vorm van sociale fobie (angst)Patiënten met een verlegen blaas hebben een sociale fobie waarbij het urineren in bijvoorbeeld openbare toiletten of in…
Cognitieve gedragstherapie, de therapie die werkt!Bij cognitieve gedragstherapie worden theorieën van de gedragstherapie en gesprekstherapie toegepast. Deze therapie word…

Help ik heb een jeukende anus!Een jeukende anus, veel mensen schamen zich ervoor en erover praten met vrienden of collega's is voor velen geen optie.…
Ulcus cruris (open been)Ulcus cruris (open been)Dit is een open wond onder aan het been. Meestal op de enkel of op de ondervoet en is moeilijk te genezen. Het doet vaak…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 28-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.