InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Spastisch colon en kruiden

Spastisch colon en kruiden

Prikkelbaar darmsyndroom, een vervelende kwaal zonder duidelijke oorzaken maar waar we met geneeskrachtige planten, voeding en een aangepaste leefwijze wel wat kunnen doen. IBS, irritable bowel syndrome, spastisch colon, colon irritable even zo vele namen voor chronische darmproblemen zonder organische oorzaak. Een kwaal die daardoor ook nog wel als een ingebeelde ziekte beschouwd wordt en natuurlijk zijn er ook wel mensen die het eerste het beste darmkrampje IBS gaan noemen. IBS is echter een chronische darmklacht, die gepaard gaat met lange periodes van darmkrampen en veranderingen in de ontlasting met afwisselend diarree en verstopping.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken zijn niet bekend, maar er zijn aanwijzingen dat een gebrek aan vezels in de voeding, spanningen en voedselallergie een belangrijke rol spelen. Een therapie moet zich dan ook richten op deze factoren. Dat betekent uitzoeken of je mogelijk overgevoelig bent voor sommige voedingsmiddelen, spanningen verminderen (werk aanpassen, rustperiodes inlassen, kalmerende kruiden gebruiken) en een vezelrijkere voeding ( rauwkost, volkoren) uitproberen. Natuurgeneeskundig is het verbeteren van de darmflora ook van belang.
Er is zeker wel enige relatie met voeding al zijn er geen harde bewijzen dat bijvoorbeeld een tekort aan vezels een van de oorzaken zou zijn. Indien de klachten lijken samen te hangen met een verkeerd eetpatroon wordt regelmatig eten volgens de richtlijnen van een gezonde voeding aanbevolen.

Dat betekent o.m.:
  • dagelijks gebruik van voldoende verse groente en fruit;
  • voldoende vezel inname (volkoren, rauwe groenten)
  • minimaal twee liter vocht per dag;
  • weinig vet

Groenten en fruit zijn niet alleen van belang omwille van hun vitamines en vezelstoffen maar bevatten dikwijls ook fructo-oligosaccharides en pectines die de darmflora kunnen verbeteren. Ook het eten van yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten met Lactobacillus kunnen daarbij helpen.

FOS

Deze fructo-oligosaccharides zoals inuline (geen insuline) vinden we ook terug in een aantal ouderwetse groenten zoals schorseneer en aardpeer, maar ook wilde groenten zoals paardenbloem en cichorei zijn rijk aan deze zogenaamde FOS. Deze twee kruiden bevatten ook veel bitterstoffen, die er voor zorgen dat de spijsvertering verbetert wordt. Ze hebben daarnaast ook een lichte galdrijvende werking. Allemaal werkingen die bij IBS nuttig kunnen zijn.

Naast het verbeteren van de voeding en de darmflora, is het in vele gevallen ook nodig kalmerende en krampwerende planten te gebruiken. Vooral de zogenaamde carminativa, zoals anijs,venkel, echte kamille en pepermunt zijn dan de eerste keuze middelen. Een kruidenmengsel van gelijke delen van deze vier planten drie maal daags een kopje als warme thee gedronken, kan wonderen verrichten. Acuut kan ook 2 of 3 druppels etherische olie van pepermunt, gemengd met sint-janskruidolie, op de buik gewreven worden. Professioneel wordt de etherische olie van pepermunt in capsulevorm voorgeschreven voor inwendig gebruik. Pepermunt is ook de plant, waar niet alleen veel praktijkervaring mee is, maar die bij IBS ook wetenschappelijk werd onderzocht.

Kruiden bij prikkelbaar darmsyndroom

Mentha piperita, vooral etherische olie in capsulevorm, eventueel te combineren met
  • carminativa (krampwerende kruiden): Foeniculum (venkel), Anisum (anijs), Carum carvi (karwij), Matricaria (kamille)
  • leverplanten, bitterstofplanten zoals Cynara scolymus (artisjok)
  • slijmstofplanten: vooral Linum (lijnzaad)
  • kruiden voor zenuwstelsel: Hypericum, Melissa en eventueel adaptogenen (Panax ginseng)
  • FOS (fructo-oligosacchariden) in voeding: aardperen, cichorei (darmflora verbeteren)

Een wetenschappelijk onderzoek

Aan 42 kinderen met IBS werd pepermuntolie of een placebo gegeven. In de pepermuntgroep werden significante verbetering in pijngevoel opgetekend in vergelijking met de placebogroep; Kline RM, Kline JJ, Di Palma J, et al. Enteric-coated, pH-dependent peppermint oil caps for the treatment of irritable bowel syndrome in children. J Pediatr. 2001;138:125128)
© 2011 - 2018 Herborist, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pepermunt en IBSPepermuntthee en pepermuntolie worden van oudsher gebruikt bij maag en darmklachten, dyspepsie, misselijkheid, winderigh…
Spastische darm: prikkelbare darmSpastische darm: prikkelbare darmEen spastische darm staat ook wel bekend als een prikkelbare darm. Veel mensen hebben last van darmproblemen, waarvan ee…
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Prikkelbare darmsyndroom (PDS)Het prikkelbare darmsyndroom is een aandoening van het spijsverteringskanaal die veel voor komt. Een andere veelgebruikt…
Wat te doen bij spastische darmen?Wat te doen bij spastische darmen?Een spastische darm wordt ook wel een prikkelbare darm genoemd. Met een prikkelbare darm heb je wekenlang buikpijn. Met…
Prikkelbaredarmsyndroom: oorzaken, symptomen, behandelingPrikkelbaredarmsyndroom: oorzaken, symptomen, behandelingBij prikkelbaredarmsyndroom is er sprake van een verkramping van de dikke darm die verschijnselen veroorzaakt als pijn i…
Bronnen en referenties
  • http://sites.google.com/site/kruidwis/

Reageer op het artikel "Spastisch colon en kruiden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Herborist
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!