Maagzweer, wat zijn de oorzaken?

Maagzweer, wat zijn de oorzaken? Vroeger werd gedacht dat een maagzweer ontstond door een teveel aan maagzuur. Niets is echter minder waar! Een maagzweer ontstaat door de inwerking van maagzuur op het slijmvlies van de maag of dunne darm. Iedereen produceert ongeveer 2 liter maagzuur per dag, dit is noodzakelijk voor de vertering van voedsel dat we eten. Toch ontwikkelt niet iedereen een zweer. Er zijn met andere woorden factoren die maken dat de ene persoon wel en de andere persoon geen zweer krijgt.

Inhoud


De oude theorie omtrent de oorzaak van een maagzweer

Vroeger werd er over het algemeen aangenomen dat een maagzweer een typische welvaartsziekte was. Aangenomen werd dat een zweer ondermeer voortkwam uit stress en onaangepaste voeding. De theorie luidde dat een maagzweer veroorzaakt wordt door een overdreven productie van maagzuur, wat niet onlogisch lijkt. Wanneer we eten valt het voedsel na het doorslikken in een bad van maagzuur dat een bijtend vocht is dat helpt bij de vertering.

Er zou een teveel aan maagzuur gevormd worden bij mensen die te snel eten, te veel drinken na de maaltijd, heel vet eten, eiwitrijk eten, veel pikante sauzen eten, etc. Ook roken en spanningen zouden leiden tot een overtollige productie van het maagzuur. In normale omstandigheden is de darmwand bestand tegen de inwerking van het zure goedje, maar teveel is natuurlijk teveel. Gevolg is dat het maagzuur begint te vreten aan de darmwand waardoor er een zogenaamde maagzweer ontstaat. Dit is wat men dacht ten minste.

Omdat men in die tijd niet beter wist probeerde men de overdreven productie van maagzuur af te remmen. Dokters bedachten een afschuwelijk dieet dat soelaas moest bieden. De patiënt moest het stellen met melkproducten en allerlei papjes. Roken en koffie of alcohol nuttigen was ten strengste verboden. Wanneer dit niet hielp werd er zelfs een stukje van de maag verwijderd. Met jammerlijk gevolg dat na enkele maanden de maagzweer weer helemaal terug was van nooit helemaal weg geweest.

Aan het eind van de jaren '70 bedacht men enkele revolutionaire geneesmiddelen die het zuur zouden afremmen. Met deze medicatie verdween de zweer na enkele weken. Meestal bleef hij echter niet weg waardoor de patiënt genoodzaakt was de dure medicatie te blijven slikken. En dan nog bleef hij in de risicogroep.

De juiste theorie omtrent de oorzaak van een maagzweer

In de jaren '90 van de vorige eeuw ontdekten twee Australische wetenschappers echter een onbekende bacterie in de maag van mensen met een maagzweer, de ‘Helicobacter pylori’. In diezelfde periode ontdekte ook de Belgische dokter Tytgat deze bacterie. Om hun theorie te bewijzen besmetten de twee Australische dokters zichzelf met de onbekende bacterie en ze werden prompt ziek.

Veel artsen stonden in die tijd erg argwanend tegenover deze nieuwe theorie. Vandaag zijn de bewijzen echter niet ontkenbaar en is het zwart op wit bewezen dat een maagzweer in 90% van de gevallen veroorzaakt wordt door een bacterie. Bij een zweer aan de twaalfvingerige darm is dit zelfs in 100% van de gevallen, altijd dus. Van waar deze bacterie komt is een groot mysterie. Vermoedens gaan dat ze van mens op mens overgedragen worden tijdens de kinderjaren. Hier bestaat echter geen sluitend bewijs voor.

De gevolgen van een maagzweer

Maagzweren zijn een zeer frequent fenomeen, ongeveer 10% van alle personen krijgt ermee te maken. Een maagzweer slaat een gat in het slijvlies an de maag of de twaalfvingerige darm. Hierdoor ontstaat er een brandend, pijnlijk en knagend gevoel onder in de borst of in de boven buik. Dit gevoel kan tijdelijk verlicht worden met melk of geneesmiddelen die maagzuurproductie afremmen. Slachtoffers van een maagzweer zullen ook gewaar worden dat hun eten niet meer smaakt en dat men na de maaltijd met een opgeblazen gevoel blijft zitten, zich misselijk voelt of moet braken.

De gevolgen van een maagzweer kunnen soms drastisch zijn. Een maagbloeding of doorboring van de maagwand zijn vaak voorkomende fenomenen. Ook maagkanker kent als één van zijn belangrijkste oorzaken een maagzweer.

Maagzweer voorgoed genzen

De ontdekking van de 'Helicobacter pylori' heeft voor een revolutie in de bestrijding van de maagzweer veroorzaakt. Om daarover meer te weten te komen lees het artikel Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?De ontdekking van de 'Helicobacter pylori' heeft voor een revolutie in de bestrijding van de maagzweer veroorzaakt. De '…
Maag verteert zichzelf nietMaag verteert zichzelf nietMaag bevat maagzuur, waar zoutzuur in is opgelost. Dit wordt aangemaakt vanuit klieren in de maagwand. Het maagzuur zorg…
Pantoprazol: een medicijn bij maagklachtenPantoprazol: een medicijn bij maagklachtenDoor brandend maagzuur, eten dat terug de slokdarm in komt, een opgeblazen of vol gevoel, misselijkheid of door een maag…

Snurken voorkomen, stoppen en verhelpen: anti-snurk middelenSnurken voorkomen, stoppen en verhelpen: anti-snurk middelenHoe snurken voorkomen, stoppen en verhelpen? Iedereen snurkt bij tijd en wijle. Zelfs een baby of een huisdier zoals een…
Primordiale dwerggroeiPrimordiale dwerggroei is een erg zeldzame aandoening waar nog altijd onderzoek naar word gedaan. Het ontstaat door een…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.