Wat doen tegen kaalheid of haaruitval?

Kaalheid of haaruitval is één van de meest voorkomende aandoeningen die zich voordoet wanneer een mens ouder wordt. In tegenstelling tot wat vele mensen denken kan kaalheid of haaruitval niet enkel gebeuren bij mannen maar ook bij vrouwen. Er bestaan nu middeltjes om de kaalheid tegen te gaan en zelfs om de haargroei opnieuw te stimuleren. De bijwerkingen moet u er echter wel bijnemen.

Inhoud


Wat is de oorzaak van kaalheid of haaruitval?

Chemische stoffen

Haaruitval door leeftijd is de meest voorkomende oorzaak van het fenomeen. In medische vaktermen noemt men het de androgenetische alopecie, deze ontstaat onder invloed van de androgenen. Dit zijn chemische stoffen die de ontwikkeling en behoud van de mannelijke eigenschappen bewerkstelligt. Hoewel je in dat geval zou denken dat het enkel bij mannen voorkomt kunnen sommige vrouwen ook onderhevig zijn aan het fenomeen, echter in lichtere mate.

Evolutie van de kaalheid

Bij de man begint de kaalheid meestal door het opschuiven van de haargrens ter hoogte van de slapen en later ook het voorhoofd. Tegelijkertijd kan ook de kruin kaal worden. Vrouwen hebben meer geluk, hun haaruitval verloopt discreter en zal zelden uitmondden in volledige kaalheid. Hoe kaler men wordt hoe grijzer het haar vaak ook wordt, er is echter geen verband tussen grijs haar en kaalheid.

Erfelijk bepaald

Haaruitval die je krijgt omwille van leeftijd is erfelijk bepaald. Vermoedens gaan dat er een genetische aanleg voor bestaat. Hierdoor is de haarwortel bij sommige mensen gevoeliger voor het mannelijke hormoon waardoor de haren sneller hun cyclus beëindigen. Hierdoor gaan er meer haren verloren dan er gevormd worden, wat dus resulteert in kaalheid. Hoewel dit fenomeen niet genezen kan worden bestaan er wel enkele methodes om de evolutie van de haaruitval te stoppen of zelfs om de groei van nieuwe haren te stimuleren. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is een gezonde levensstijl niet bevorderend tegen haaruitval.

Wat kan ik doen tegen kaalheid of haaruitval?

Haarlotion tegen haaruitval

Een haarlotion met minoxidil kan het haar opnieuw doen groeien. Deze bestaat onder de merknamen Neoxidil en Regaine. Oorspronkelijk werd het geneesmiddel gebruikt om hoge bloeddruk tegen te gaan, nu heeft men echter ook ontdekt dat het de haargroei stimuleert. Het product dient van wanneer de haaruitval begint, dagelijks op het haar te worden aangebracht. Gebeurt dit niet, zal de haaruitval herbeginnen. Nadeel van dit product is dat het effectiever werkt bij vrouwen dan bij mannen.

Geneesmiddelen tegen haaruitval

Finasteride is een geneesmiddel dat niet enkel de groei van nieuw haar stimuleert, maar ook de uitval ervan vertraagt. Dit gebeurt doordat het product de verandering van testosteron in dihydrotestosteron tegengaat. Het pilletje is te krijgen onder de naam Propecia, om resultaat te blijven zien dient het levenslang en dagelijks te worden ingenomen. Finasteride heeft ook enkele nadelen:
  • Wanneer de inname stopt begint de haaruitval opnieuw.
  • Het middel heeft minder effect boven de leeftijd van 60 jaar.
  • Het middel heeft pas effect na een half jaar tot een jaar.
  • Potentiestoornissen zijn niet uit te sluiten.
  • Een lager libido is eveneens niet uit te sluiten.
  • Een verkleinde prostaat is ook mogelijk na langdurige inname.

Zodra de behandeling wordt stopgezet verdwijnen deze nevenwerkingen dan ook. Dit product wordt ten strengste afgeraden aan vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die nog niet in hun menopauze zitten. Het zou immers ook een negatieve invloed hebben op een eventuele zwangerschap. In tegenstelling tot haarlotion heeft Finasteride trouwens meer effect bij mannen dan bij vrouwen.

Haarlotion en geneesmiddelen

Studies hebben aangetoond dat een combinatie de beste oplossing is om enerzijds haaruitval tegen te gaan en anderzijds nieuw haar aan te maken. Beide middelen versterken elkaar waardoor de werking optimaal wordt. Minoxidil verlengt de groeifase van de haren en finasteride zal de groeiremming verminderen. De bijkomende nevenwerkingen zijn jammer genoeg niet te vermijden.

Haarimplantatie

Diverse chirurgische methodes kunnen een zeer bevredigend resultaat opleveren. Het voordeel hiervan is dat er geen nevenwerkingen aan verbonden zijn, het nadeel is dan weer dat het op korte termijn veel duurder is. Op lange termijn zal het echter niet veel schelen met de medicatie. Voor meer informatie hieromtrent neemt u best contact op met een erkend chirurg.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneWat te doen tegen haaruitval? Van minoxidil tot cortisoneIeder mens verliest elke dag wel wat haar, maar bij de meesten groeit dit ook weer meteen aan. Haarverlies wordt pas abn…
Haarproblemen: Wat is alopecia androgenetica?Alopecia androgenetica is een vorm van haaruitval die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. De meest gebruikte term voo…
Natuurlijke haarverzorging: HaaruitvalKaal worden komt opmerkelijk genoeg voornamelijk voor onder blanken. Geleerden zijn het er niet over eens of dit gevrees…
Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia, haargroeimiddel, hoe werkt het?Propecia is eigenlijk een middel tegen prostaatvergroting, namelijk Finasteride. Maar omdat het de aanmaak van het manne…

Gaatjes (cariës) voorkomenCariës, ook wel “gaatjes” of “tandbederf” genoemd, is een proces waarbij het tandglazuur oplost. Hoe kun je voorkomen da…
Dyscalculie: oorzaak, symptomen, behandeling, diagnoseDyscalculie: oorzaak, symptomen, behandeling, diagnoseDyscalculie is een stoornis, waarbij het moeilijk is om reken- en wiskundekennis toe te passen. Dit kan voor grote probl…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.