Inspanningsastma: Symptomen en behandeling
Een specifieke vorm van astma is inspanningsastma, die klachten veroorzaakt bij fysieke activiteit. Wat zijn de symptomen en hoe kan inspanningsastma behandeld worden?
Inspanningsastma is een vorm van astma waarbij de klachten worden uitgelokt door een fysieke inspanning zoals
sporten. Het is een aandoening die vaak voorkomt, vooral bij jongvolwassenen. 90% van de mensen met
astma zouden ook last hebben van inspanningsastma. Ook bij mensen zonder enige andere astmaklachten zou inspanningsastma voorkomen in ongeveer 10% van de gevallen.
Oorzaak
Over de oorzaak van inspanningsastma zijn de meningen verdeeld. Een van de mogelijke oorzaken zou zijn dat de verhoogde doorbloeding voor de astma-aanval zorgt. Een andere theorie heeft het over stoffen zoals cortisol en adrenaline die tijdens de inspanning vrijkomen en voor een verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen zouden zorgen.
Ook de omstandigheden waarin men de inspanning levert zou een rol spelen in het ontstaan van inspanningsastma: in een koude en droge klimaatomgeving zouden er meer klachten van inspanningsastma voorkomen.
Symptomen
Inspanningsastma duikt meestal op tijdens de eerste schooljaren. Het is van belang dat de aandoening tijdig wordt herkend en goed wordt behandeld. Zo voorkomt men problemen op de lange termijn en vermijdt men dat de jonge patiënt op de sukkel geraakt met zijn conditie.
Een van de typische symptomen van inspanningsastma zijn hoestbuien, kortademigheid en een piepende ademhaling in de eerste minuten na een fysieke inspanning. Tussen 10 à 15 minuten na de inspanning zullen de klachten het hoogtepunt bereiken waarna ze terug afnemen en meestal binnen het uur verdwenen zijn.
Om de diagnose te stellen laat men de patiënt meestal een proef afleggen op een fiets of een looptoestel, waarbij hij gedurende 6 minuten blootgesteld wordt aan een fysieke inspanning op een intensiteit van zo’n 80% van de maximale hartslag.
Behandeling
Om de patiënt niet fysiek inactief te maken, kan een kortwerkend geneesmiddel voorgeschreven worden dat kort voor de inspanning geïnhaleerd moet worden. Aan kinderen, die meer en regelmatiger in beweging zijn, wordt meestal een geneesmiddel voorgeschreven dat langer werkt en 1 of 2 keer per dag ingenomen moet worden.
Tips om toch te kunnen sporten
Wie last heeft van inspanningsastma moet niet per se in de zetel blijven zitten. Sporten kan, mits inachtname van volgende regeltjes en tips:
- Beperk de intensiteit van de inspanning: Zorg ervoor dat je steeds rustig kan blijven praten tijdens het sporten
- Zorg voor een goede en langzame opwarming
- Adem zoveel mogelijk door de neus. Daardoor wordt de lucht voorverwarmd en bevochtigd, en voor een groot deel stofvrij gemaakt voor het de luchtwegen bereikt
- Na de eerste aanval blijven veel patiënten zo’n 2 à 3u klachtenvrij: lok bij competitiesport tijdens de opwarming een aanval uit door een korte intensieve inspanning te leveren voor de echte wedstrijd begint. Deze techniek kan best onder begeleiding aangeleerd worden.
De beste sporten voor inspanningsastma-patiënten zijn sporten met een lage adembehoefte zoals judo, boks, tennis, gymnastiek, .. en sporten die in een warme en vochtige omgeving beoefend kunnen worden zoals zwemmen of waterpolo.