Inspanningsastma: Symptomen en behandeling

Inspanningsastma: Symptomen en behandeling Een specifieke vorm van astma is inspanningsastma, die klachten veroorzaakt bij fysieke activiteit. Wat zijn de symptomen en hoe kan inspanningsastma behandeld worden? Inspanningsastma is een vorm van astma waarbij de klachten worden uitgelokt door een fysieke inspanning zoals sporten. Het is een aandoening die vaak voorkomt, vooral bij jongvolwassenen. 90% van de mensen met astma zouden ook last hebben van inspanningsastma. Ook bij mensen zonder enige andere astmaklachten zou inspanningsastma voorkomen in ongeveer 10% van de gevallen.

Oorzaak

Over de oorzaak van inspanningsastma zijn de meningen verdeeld. Een van de mogelijke oorzaken zou zijn dat de verhoogde doorbloeding voor de astma-aanval zorgt. Een andere theorie heeft het over stoffen zoals cortisol en adrenaline die tijdens de inspanning vrijkomen en voor een verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen zouden zorgen.
Ook de omstandigheden waarin men de inspanning levert zou een rol spelen in het ontstaan van inspanningsastma: in een koude en droge klimaatomgeving zouden er meer klachten van inspanningsastma voorkomen.

Symptomen

Inspanningsastma duikt meestal op tijdens de eerste schooljaren. Het is van belang dat de aandoening tijdig wordt herkend en goed wordt behandeld. Zo voorkomt men problemen op de lange termijn en vermijdt men dat de jonge patiënt op de sukkel geraakt met zijn conditie.

Een van de typische symptomen van inspanningsastma zijn hoestbuien, kortademigheid en een piepende ademhaling in de eerste minuten na een fysieke inspanning. Tussen 10 à 15 minuten na de inspanning zullen de klachten het hoogtepunt bereiken waarna ze terug afnemen en meestal binnen het uur verdwenen zijn.

Om de diagnose te stellen laat men de patiënt meestal een proef afleggen op een fiets of een looptoestel, waarbij hij gedurende 6 minuten blootgesteld wordt aan een fysieke inspanning op een intensiteit van zon 80% van de maximale hartslag.

Behandeling

Om de patiënt niet fysiek inactief te maken, kan een kortwerkend geneesmiddel voorgeschreven worden dat kort voor de inspanning geïnhaleerd moet worden. Aan kinderen, die meer en regelmatiger in beweging zijn, wordt meestal een geneesmiddel voorgeschreven dat langer werkt en 1 of 2 keer per dag ingenomen moet worden.

Tips om toch te kunnen sporten

Wie last heeft van inspanningsastma moet niet per se in de zetel blijven zitten. Sporten kan, mits inachtname van volgende regeltjes en tips:
  • Beperk de intensiteit van de inspanning: Zorg ervoor dat je steeds rustig kan blijven praten tijdens het sporten
  • Zorg voor een goede en langzame opwarming
  • Adem zoveel mogelijk door de neus. Daardoor wordt de lucht voorverwarmd en bevochtigd, en voor een groot deel stofvrij gemaakt voor het de luchtwegen bereikt
  • Na de eerste aanval blijven veel patiënten zon 2 à 3u klachtenvrij: lok bij competitiesport tijdens de opwarming een aanval uit door een korte intensieve inspanning te leveren voor de echte wedstrijd begint. Deze techniek kan best onder begeleiding aangeleerd worden.

De beste sporten voor inspanningsastma-patiënten zijn sporten met een lage adembehoefte zoals judo, boks, tennis, gymnastiek, .. en sporten die in een warme en vochtige omgeving beoefend kunnen worden zoals zwemmen of waterpolo.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astma en sportenAstma en sportenSporten is voor mensen met astma heel goed mogelijk. Wanneer de astma met medicijnen goed onder controle is te houden ho…
Inspanningsastma: Hoesten en kortademigheid na sportenInspanningsastma: Hoesten en kortademigheid na sportenInspanningsastma (inspanningsgebonden bronchoconstrictie) is een aandoening waarbij de luchtwegen in de longen vernauwd…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
De symptonen en de behandeling van astmaDe symptonen en de behandeling van astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen dat leidt tot een overdreven prikkelbaarheid van de luchtwegen. Een…

Kan de immunotherapie hooikoorts genezen?Kan de immunotherapie hooikoorts genezen?Lopende neuzen, tranende ogen, langdurige niesbuien en een vervelende kriebelhoest. De vele landgenoten die aan hooikoor…
Dwerg- of reuzengroeiDe kleinen leven in een te grote, en de groten leven in een te kleine wereld. De één moet de hele dag bukken, de ander m…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.