Diagnose diabetes

Diagnose diabetes Diabetes, vloek of zegen? Voor velen is de diagnose diabetes een schok, maar bij diabetes type 2 mag men ook van geluk spreken. Want naast 700.000 behandelde diabetes-patiënten zijn er 200.000 mensen die niet weten dat ze diabetes hebben. Zij missen behandeling en de kansen om hun ziekte te stoppen en gevolgen als hartaanvallen of beroertes te verhinderen.

Gezonder leven met diabetes 2

Als de arts de diagnose diabetes 2 stelt, gaan veel dingen veranderen in het leven. Wat het er voor de meesten in eerste instantie niet eenvoudiger op maakt. De boodschap chronisch ziek te zijn, komt vaak als een verrassing. Want doorgaans was het de patiënt nog niet opgevallen dat zijn stofwisseling al jaren ontregeld was.

Maar zowel deskundigen als getroffenen zijn het erover eens dat die diagnose vaak zelfs positieve gevolgen heeft en patiënten de kans biedt hun leven opnieuw in te richten. Maar hoe lukt het je om gezonder te leven zonder dat je leven 24 uur per etmaal beheerst wordt door de suiker?

Diabetes, vloek of zegen?

Kan diagnose van een ziekte een "geluk" zijn? Bij type 2 diabetes wél. Want op zo'n 700.000 mensen met diabetes die worden behandeld zijn er naar schatting 200.000 mensen die geen weet hebben van het feit dat ze ziek zijn. Voor hen is er géén directe aanleiding om hun leven anders in te richten en te kiezen voor een gezondere levensstijl. Met het risico dat men vroeg of laat met zeer ernstige en onherstelbare gebreken te maken krijgt.

In tegenstelling tot diabetes 1 ontbreekt het bij diabetes type 2 niet aan insuline, de substantie die de suiker (glucose) uit het bloed in de cellen moet voeren. Bij diabetes type 2 staat meestal insuline-resistentie op de voorgrond: de cellen reageren niet goed meer op de insuline. Jarenlang weet het lichaam deze tekortkoming te compenseren door de cellen letterlijk met insuline te overspoelen, waardoor de suiker, nodig voor de energievoorziening van de cellen, toch wordt opgenomen. Totdat de insuline-producerende cellen van de alvleesklier uitgeput raken. Dan stijgen de suikerwaarden in het bloed, en is de diabetes daar.

Ouderdomsdiabetes of ouderdoms-suiker

Lange tijd noemde men deze vorm van suiker ouderdomssuiker. Weliswaar komt diabetes type 2 volgens onderzoekers bij 60-plussers met 18 tot 28 % nog steeds veel vaker voor dan bij 40 - tot 59-jarigen (4 tot 10 %), maar inmiddels worden ook steeds meer jongeren erdoor getroffen, ja zelfs kinderen. Het is grotendeels de schuld van onze levenswijze. Mensen zitten urenlang voor de tv of achter hun computer en de hang naar fastfood kent geen grenzen. Ook te veel stress jaagt de bloedsuikerspiegel de hoogte in.

Gevolgschade diabetes

Een verhoogde bloedsuikerspiegel tast op den duur bloedvaten en zenuwen aan. Hoe en waar die schade precies ontstaat, kan wetenschappelijk nog niet onomstotelijk worden aangetoond. Maar vast staat wel dat het risico van bijvoorbeeld een hartaanval en zenuw- of netvliesbeschadiging al in een vroeg stadium kunnen optreden. Al in het voorstadium van diabetes kan schade aan het lichaam worden aangericht. Onderzoek bevestigt dat veel mensen al lang voor de diagnose een gevolgschade hebben.

Risicogroepen jaarlijks op glucose testen

Risicopatiënten op elk jaar op glucose testen. Volgens sommige deskundigen zou het zinvol zijn om patiënten al in een voorstadium van diabetes als chronisch ziek aan te merken, zelfs als dat een enorme belasting binnen de gezondheidszorg zou vormen. In dat verband wordt ervoor gepleit om risicogroepen aan een jaarlijkse test op glucose te onderwerpen. Dat zou dan kunnen gelden voor:
  • mensen met type 2 diabetes onder verwanten;
  • mensen met overgewicht;
  • patiënten met hoge bloeddruk;
  • mensen met stoornissen in de vetstofwisseling.

Zodra de betrokkenen weten dat ze risico lopen, kunnen ze dit tegengaan door een verandering van levensstijl.

Geschoolde diabetici gaan beter om met hun diabetes

Het devies "de dokter weet wel een oplossing" gaat niet op. Want die heeft vandaag de dag nauwelijks nog tijd voor zijn patiënten. Gemiddeld slechts 3 uur per jaar brengen diabetici door in de spreekkamer van de huisarts, zo is becijferd. Voor het overige zijn diabetespatiënten voornamelijk hun eigen arts en moeten ze:
  • eraan denken om hun medicijnen te nemen;
  • eventueel in staat zijn om de dosering aan te passen;
  • regelmatig bewegen en gezond eten om overgewicht te voorkomen;
  • leren om stress te verminderen.

Eigen initiatief en kennis zijn daarbij vereist. Kennis die bijvoorbeeld opgedaan kan worden tijdens speciale trainingen voor diabetici. "Geschoolde" diabetes-patiënten kunnen beter omgaan met hun diabetes, zo wordt bevestigd door onderzoek.

Aantal diabetespatiënten neemt schrikbarend toe

Uit een onderzoek van de Internationale Diabetesfederatie in 2011 bleek dat het aantal diabetespatiënten in de voorbije 3 decennia was verdubbeld. In juni 2011 leden er wereldwijd circa 366 miljoen (!) mensen aan de ziekte en hun aantal neemt alleen nog maar toe. De federatie merkte op dat momenteel elke 7 seconden iemand aan diabetes overlijdt. Wie meer wil weten over de ziekte diabetes en de daaraan verbonden risico's zal op de website van Gezondheidsplein.nl ongetwijfeld begrijpelijke en betrouwbare informatie vinden.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Ik heb ouderdomssuiker, mag ik nu geen suiker meer?Als je suikerziekte (diabetes) hebt zit je vaak met veel vragen: ‘wat mag ik nog eten?’, ‘mag ik nog snoep eten?’, hoe z…
Glucose en glucose-testersGlucose en glucose-testersGlucose meten we om te zien of onze bloedsuikerspiegel binnen de referentiewaarden ligt, onder meer als diabetes mellitu…
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…

Migraine en kruidenMigraine of demi-crâne, halve schedel, zoals de Fransen zeggen, is een kwaal met vele en soms onduidelijke oorzaken. Doo…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…
Bronnen en referenties
Reactie

J. Dummer, 05-04-2011
Artikel lijkt me duidelijk, lees helaas niets over de groep zwangeren/diabetes (zwangersschapsdiabetes) en eventuele noodzakelijke controles die bij deze groep gedaan kunnen worden. Wellicht een (ander) interessant item! Reactie infoteur, 05-04-2011
Dank voor de suggestie!

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 03-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.