Migraine en kruiden
Migraine of demi-crâne, halve schedel, zoals de Fransen zeggen, is een kwaal met vele en soms onduidelijke oorzaken. Door de diversiteit aan oorzaken onderscheiden we momenteel ruim 40 verschillende types van migraine
Zo kan migraine ontstaan door vaatvernauwing in het hoofd, maar even zo goed door vaatverwijding. Ook stress, allergieën, hormonale invloeden en spijsverteringsklachten spelen een rol bij migraine. Het is nogal duidelijk dat je migraine niet alleen met wat kruiden kan oplossen. En als je al medicinale planten gebruikt, zullen dat afhankelijk van de oorzaak heel verschillende planten zijn. In die zin bestaan er geen echte migrainekruiden, Toch is er één plant die specifiek is en veel gebruikt wordt en dat is het moederkruid.
Basiskruid Tanacetum parthenium
Tanacetum parthenium, het moederkruid, een oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstige plant, is de laatste jaren sterk in de belangstelling vanwege de succesvolle toepassing bij migraine. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bij ongeveer 70% van de patiënten de aanvallen zowel qua intensiteit als frequentie verminderen tot zelfs geheel verdwijnen. De in het moederkruid voorkomende parthenoliden worden nog steeds uitvoerig onderzocht op hun werkingsmechanismen. Aangetoond werd onder andere een remmende werking op de biosynthese van bepaalde prostaglandinen, waaronder thromboxane A2, dat een samentrekkende werking op arteriële bloedvaten heeft. Verder vermindert moederkruid de samentrekkende invloed van adrenaline, histamine en serotonine op de bloedvatwand. Uit voorzorg wordt moederkruid in de zwangerschap en bij borstvoeding beter niet gebruikt.
Stress en migraine: adaptogenen
Stress kan bij migraine ook een rol spelen. Het stressniveau is dusdanig hoog geworden is, dat stress niet meer vitaliserend, maar daarentegen destructief is gaan werken. Voornamelijk hypothalamus-hypofyse-bijnieren speelt hierin een cruciale rol. Vooral de hoge adrenalinespiegel moet binnen de perken gehouden worden. Binnen de fytotherapie kent men intussen de adaptogenen, een groep van kruiden, die er voor zorgen dat we spanningen beter aankunnen.
Eleutherococcus senticosus, de Siberische ginseng, ontdekt in de onmetelijke wouden van Siberië beschikt over uitgesproken adaptogene werkingen. In testen blijkt het uithoudingsvermogen toe te nemen, een sneller herstel na fysieke en psychische inspanning en een verhoging van de stresstolerantie. Met adaptogenen kunnen we een zware werkdruk, geluidsoverlast, hitte en emotionele belasting beter verdragen. Uiteraard kan Eleuterococcus nooit een verstandiger leefwijze vervangen!
Zenuwversterkende kruiden zoals sint janskruid, citroenmelisse en lavendel hebben een harmoniserende werking op het vegetatieve zenuwstelsel, op het evenwicht tussen sympaticus en parasympaticus. Ook deze zenuwversterkende kruiden of nervina kunnen bij migraine behulpzaam zijn.
Migraine en de spijsvertering: bitterstofplanten
Elke natuurgeneeskundige weet hoe belangrijk een goede lever- en galfunctie is voor de algehele stofwisseling, het functioneren van het spijsverteringsstelsel, de doorbloeding van de buikorganen, de stoelgang en de ondersteuning van de lever bij de verwerking van gifstoffen. Evenzoveel factoren die in het ziektebeeld van migraine een rol kunnen spelen. Enkele belangrijke lverplanten zijn: Silybum marianum (mariadistel), Taraxacum officinale (paardebloem) en Mentha x piperita (pepermunt). Vooral deze munt is nhuttig bij migraine met als oorzaak een slechte spijsvertering.
Een mogelijk kruidenmengsel bij migraine
Bij een migrainepatroon, waarbij vooral stress de oorzaak is, kan het onderstaande kruidenadvies gegeven worden.
- Ginseng of Siberische ginseng
- Paardenbloemwortel
- Sint-janskruid
- Pepermunt
Neem van deze tinctuur 3x daags 15 druppels in telkens met 1 capsule of tablet van het moederkruid. Innemen met een beetje water, ongeveer 15 minuten voor de maaltijd.