Haarproblemen: Wat is hypertrichose?
Bij hypertrichose ontstaat er te veel haar op plekken waar dat normaal niet voorkomt. Dit kan op bepaalde lichaamsdelen gebeuren (gelokaliseerde hypertrichose), maar ook over het hele lichaam (gegeneraliseerde hypertrichose).
Hoe ontstaat hypertrichose?
De oorzaak van hypertrichose ligt over het algemeen in erfelijke en hormonale factoren. Ook leeftijd en geslacht kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Daarnaast kan hypertrichose veroorzaakt worden door bepaalde ziektes, als bijwerking van medicijnen of na een ongeluk (bijvoorbeeld onder gipsverband). Ziekten waarbij hypertrichose kan ontstaan zijn onder andere anorexia nervosa, Multiple Sclerose (MS) en schildklieraandoeningen.
Bij pasgeboren baby’s, vooral wanneer ze te vroeg geboren zijn, is hypertrichose een normaal en tijdelijk verschijnsel. Na een aantal weken is de beharing van de baby dan weer normaal.
Behandeling van hypertrichose
Allereerst zal een arts onderzoeken wat de oorzaak is van het ontstaan van de hypertrichose. Hij zal nagaan of er sprake is van een bepaalde aandoening, door te vragen naar het ontstaan van de hypertrichose en door lichamelijk onderzoek. De arts zal, als het een vrouw betreft, ook nagaan hoe de menstruele cyclus verloopt. Verder kan bloedonderzoek worden gedaan wanneer gedacht wordt aan een hormonale stoornis.
Als de oorzaak van hypertrichose kan worden vastgesteld, dan zal de behandeling zich richten op de onderliggende oorzaak. Als de oorzaak wordt behandeld, dan verdwijnt meestal ook de overbeharing.
Wanneer de oorzaak van de hypertrichose niet is te achterhalen of onbehandelbaar blijkt, dan kan iets worden gedaan aan de overbeharing zelf. Er wordt dan een methode ingezet om de haren definitief te verwijderen. Dit kan alleen door het vernietigen van de haarzakjes. Dit gebeurt door middel van elektrische epileren of foto-epilatie.
Elektrisch epileren
Bij elektrisch epileren wordt via een naaldje stroom geleid naar het haarzakje, die het vernietigd. Aan elektrisch epileren kleven aardig wat nadelen. Ten eerste is het een langdurige behandeling, variërend van een aantal maanden tot een aantal jaar. Ook wordt de behandeling over het algemeen als pijnlijk ervaren. De behandeling kan verder tot gevolg hebben dat de huid rood wordt en opgaat zetten en ook kunnen er korstjes ontstaan. Er bestaat daarnaast een kans op littekenvorming als gevolg van de behandeling.
Foto-epilatie
Bij foto-epilatie wordt middels licht geprobeerd het haar definitief te verwijderen. Doordat het pigment van de huid de hoge energie van het licht opneemt, kan het haarzakje vernietigd worden. Ook foto-epilatie kent een aantal nadelen. Ten eerste lukt het meestal niet de overbeharing volledig te verwijderen. Verder is foto-epilatie niet echt pijnlijk, maar wel kan een branderig gevoel ontstaan met zwelling en roodheid. Meestal verdwijnt dit weer snel. Verder kan oppervlakkige verbranding van de huid ontstaan, wat meestal ook weer snel verdwijnt. Tenslotte zijn pigmentverschuiving en ontstoken haarzakjes mogelijk als gevolg van de behandeling. Het grootste nadeel van deze behandeling is echter dat het werken met laser en licht nog niet wettelijk geregeld is en dat deze kostbare behandeling door maar weinig zorgverzekeraars wordt vergoed.
© 2011 - 2024 Multivalue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overbeharing bij vrouwenEr zijn nogal wat vrouwen die de haren weg laten halen. Enerzijds omdat ze het gewoon mooier vinden en anderzijds dat ze…
Functie van haarHet is zo vanzelfsprekend dat je haar hebt. De een wat meer de ander wat minder, maar de meeste mensen hebben haar. Wat…
Last van een koortslip?Een koortslip is een zeer vervelende en pijnlijke virusinfectie van de huid op of rondom de lippen. Behalve pijnlijk en…
Bronnen en referenties
- Everdingen, J. van & Dom, G. (2002) 'Haar'. Den Haag: Consumentenbond.