Wat is een eiwitallergie?
Eén van de meest voorkomende allergieën in Nederland is eiwitallergie. De naam roept nog wel eens wat verwarring op, want zo'n allergie hoeft helemaal niets met eieren te maken te hebben. In dit artikel vind je alles over een eitwitallergie. Hoe ontstaat deze allergie en wat is eraan te doen?Wat houd een eiwitallergie in?
Een allergie is een reactie van het afweersysteem, gericht tegen niet-schadelijke stoffen. Er zijn verschillende soorten eiwitallergie: de meest voorkomende is die voor caseïne (melkeiwit) en gluten (eiwitten uit graangewassen). Die laatste wordt ook gluten-intolerantie of coeliakie genoemd. Daarnaast bestaat kippenei-eiwitallergie en soja-eiwitallergie. Ook kunnen mensen allergische reacties krijgen van eiwitten in pinda’s, vis en schaaldieren.Koemelkallergie word vaak verward met lactose-intolerantie. Bij lactose-intolerantie wordt de melksuiker in koemelk niet verteerd. Het dieet dat voor de twee aandoeningen wordt voorgeschreven lijkt wel op ekaar.
Je kunt niet allergisch zijn voor eiwitten, ofwel proteïnen, in het algemeen. Het gaat altijd om een specifiek soort.
Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren en vormen de belangrijkste bouwstoffen van het lichaam. Ze zorgen onder meer voor vertering van voedingsstoffen, verdediging van het lichaam tegen bacteriën en het onderhoud van de spieren. Ook hormonen en boodschapperstoffen in de hersenen zijn eiwitten.