Brandend maagzuur of reflux voorkomen

Je weet wellicht al hoe het voelt om last te hebben van een brandend gevoel in je maag en slokdarm of hoe het voelt om pijn te hebben nadat je een uur of twee hebt gegeten, na een fysieke inspanning of bij het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen. Als dit zich maar een paar keer per jaar voordoet en van korte duur is, hoef je je geen zorgen te maken. Eén op zes Belgen heeft er echter wekelijks last van en dat is wel pathologisch. Symptomen van reflux zijn: brandend maagzuur, een geïrriteerde maag en slokdarm of een immense pijn achterin de borstkas. Alsof de pijn soms nog niet ondraaglijk genoeg is, kan je ook last hebben van andere klachten zoals buikpijn, boeren,opkomende voedsel, een hevige druk op de maag en last van misselijkheid. Hoe langer je er mee rondloopt, hoe erger het lijkt te worden.
Het 'brandend maagzuur', ook wel 'gastro-oesofagale reflux' genoemd, is een verteringszuur. Het hoort normaal gesproken alleen in de maag te zijn, maar kan `opspelen' en door je onbeschermde slokdarm omhoog vloeien. Bij gezonde mensen sluit deze klep zich direct nadat er voedsel via de slokdarm omhoog wil. Reflux schrijft men toe aan een zwakte van de sluitspier, de sfincter die de overgang tussen de slokdarm en de maag moet afsluiten om reflux te voorkomen. Aangezien de slokdarm niet bekleed is met een beschermend slijmvlies, zoals de maag, wordt de binnenkant ervan geïrriteerd door de maagsappen en krijgt men een brandend gevoel. De brandende steken die je voelt, worden veroorzaakt doordat de pijnzenuwen van de slokdarm zich rondom het hart bevinden.

Tips om reflux te voorkomen

Als je slokdarm langdurig wordt geconfronteerd met dat verteringszuur, kan er een irritatie ontstaan van de slokdarm, waarna een slokdarmontsteking ontstaat. Om slokdarmproblemen te voorkomen is het aangeraden om je aan enkele regels te houden wat voeding betreft.
 • Vooral na een zware, vette maaltijd kan de maaginhoud sneller terugvloeien in de slokdarm en komt er een verhoogde druk op de bovenste maagsluitspier. Vermijd copieuze maaltijden! Eet liever 5 keer per dag een lichte maaltijd, dan 2 keer een uitgebreide maaltijd.
 • Extra vezels in je voeding en rustig kauwen (30 x) helpen je maag.
 • Andere typische voedingsmiddelen die de sluitspier van de slokdarm aantasten zijn koffie, chocolade, bruisende dranken en alcohol. Alcohol en bruisende dranken kunnen ervoor zorgen dat slokdarmproblemen actiever worden.
 • Wees voorzichtig met pikante kruiden, ui, munt en honing die je maag extra onder druk zetten en daarna ook je slokdarm.
 • Verminder sterk de consumptie van koffie, alcohol en stop met roken. Stoppen met roken heeft bij veel patiënten de symptomen van reflux kunnen verminderen. Weet dat nicotine en teer de keel en de slokdarm irriteren.
 • Gebruik van medicatie en andere vrij te verkrijgen maagzuurremmers zijn een belasting voor het natuurlijke evenwicht tussen je organen. Ze tasten de leverfunctie aan, versnellen de opbouw van gifstoffen in je lichaam en vertragen de stofwisseling.
 • Intra-abdominale druk door obesitas en zwangerschap kunnen reflux in de hand werken. Extra lichte maaltijden zijn dan aan de orde. Je hoeft echt niet voor twee te eten, als je zwanger bent. Het is vooral de voedingswaarde van je eten die belangrijk is!
 • Te plat liggen en vooroverbuigen moeten in geval van brandend maagzuur vermeden worden. De hoofdsteun van het bed met 10 à 12 cm verhogen. Niet gaan slapen of gaan liggen met een volle maag.
 • Als laatste is er de functionele dyspepsie (indigestie), maagbreuk, gastritis, maagzweer (veroorzaakt door het Heliobacter pylorus virus). In dat geval helpen broccoli, alfalfa en propolissupplementen.
 • Geneesmiddelen zoals cortisone, benzodiazepines, xanthines, anticholinergica, NSAID zijn beter te vermijden als je last hebt van brandend maagzuur. NSAID (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) zijn prostaglandinesynthetaseremmers die een pijnstillende, koortswerende en ontstekingsremmende werking hebben en die niet behoren tot de groep van corticosteroïden. Voorbeelden hiervan zijn ibuprofen, diclofenac en acetylsalicylzuur (aspirine).
 • Te strakke kleding vermijden en gewicht verliezen helpt altijd!
 • Stress en angst vermijden of beheersen! Volg een cursus yoga of mindfulness.

Wat werkt wel

Een combinatie van:
 • Calciumcarbonaat
 • Magnesiumhydroxide
 • Gedehydrateerd aardappelsap
 • Kaliumcitraat
 • Munt

Calciumcarbonaat werkt tegen brandend maagzuur maar kan constipatie, winderigheid, oprispingen en een opgeblazen maag veroorzaken bij te hoge dosis. Om dit te vermijden moet een goed product tegen brandend maagzuur een niet te hoge dosis bevatten met kaliumcitraat als tegengewicht. Magnesiumhydroxide verhoogt de intestinale motiliteit en heeft een laxerend effect. Dat is van belang omdat een slechte darmwerking verteringsproblemen van de hoger gelegen verteringsorganen in de hand werkt. Gedehydrateerd aardappelsap neutraliseert het zuur door zijn alkaliteit, werkt kalmerend en ontstekingswerend. Het is al lang bekend dat de aardappel goed is bij maagzuur en zorgt voor een gemakkelijke vertering. Zelfs voor uitwendig gebruik kent de aardappel een medicinaal gebruik: brandwonden (zonnebrand), huidverzorging, acne, kalmerend bij reumatische aandoeningen en kneuzingen, vermoeide ogen en wallen onder de ogen. De essentiële olie van Munt (menthol) is pijnstillend, ontstekingswerend, krampwerend en ontlast een overgeprikkeld maag-darmsysteem.
© 2011 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Barrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxBarrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxEen Barrett-oesofagus of Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij de wand van de slokdarm (oesophagus) schade oploopt…
Wat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenWat is reflux bij baby's - de symptomen, soorten, gevolgenHet terugstromen van maagzuur in de slokdarm wordt reflux genoemd. Dit ontstaat doordat de spier die moet voorkomen dat…
Slokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingSlokdarmzweer: Oorzaken en symptomen van zweervormingDe slokdarm is de buis die de keel met de maag verbindt. Bij een slokdarmzweer is er schade opgetreden in het slijmvlies…
Dieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxDieet bij slokdarmproblemen: voedingsadvies bij refluxSlokdarmontsteking is een mogelijke complicatie van de vervelende aandoening reflux. Hierbij heb je last van een brander…

Citrusflavonen en tocotriënolen: effect op cholesterolHet verlagen van een verhoogd cholesterolgehalte is een belangrijk onderdeel van de preventie of behandeling van harten…
LensimplantatieLensimplantatieEen lensimplantatie is een kleine chirurgische ingreep. Er wordt een kunstlens in het oog aangebracht. Een veilige en ef…
Bronnen en referenties
 • Kwartaalmagazine 'Licht op je gezondheid'
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.