Menstruatieproblemen: onderzoek, cijfers en oplossingen

Menstruatieproblemen: onderzoek, cijfers en oplossingen Terecht voor veel vrouwen in de ergernis-toptien: die belachelijke tv-reclames voor maandverband, vol vlindertjes, bloemetjes en blij rondspringende vrouwen. Ook uit recent onderzoek blijkt weer: menstruatie is geen feest, en voor veel vrouwen zelfs een lijdensweg. Gelukkig valt hier iets aan te doen, zij het dat elke oplossing een prijs heeft. Over het onderzoek, de feiten en de oplossingen. Erger je je ook zo aan die reclames voor maandverband, vol vlindertjes, bloemetjes en blij rondspringende vrouwen? Ongetwijfeld worden die gemaakt door mensen die zelf niet menstrueren. Want zo'n feest is het niet. Integendeel. Vrouwen moeten er veel voor overhebben dat zij de 'wieg van de hele mensheid' meedragen. Dat blijkt ook maar weer uit onderzoek van Hologic Benelux. Niet minder dan de helft van de Nederlandse vrouwen heeft last (gehad) van overmatig bloedverlies tijdens haar menstruatie. Menstruatie is historisch gezien - tenminste in de westerse cultuur - een bron van taboe en schaamte. Tot op de dag van vandaag denken veel vrouwen dat ze in stilte moeten lijden, en dat het er bij hoort. Ruim de helft van de in het onderzoek ondervraagde vrouwen hebben voor het probleem rond hun ongesteldheid dan ook nog geen oplossing gevonden. Of eigenlijk, vaak nog geen oplossing gezocht. Want 'zo veel vrouwen hebben hier last van..' Gelukkig is er ook al bijna 30 procent van de vrouwen die stelt dat hun probleem een medische aandoening betreft, waarvoor een oplossing moet worden gezocht.

In de familie

Uit het onderzoek blijkt dat volgens veel van de vrouwen die last hebben van overmatig bloedverlies, dit probleem vaker voorkomt in de familie. Wat zijn de menstruatieproblemen die als het akeligst worden ervaren? Volgens het onderzoek staan buikpijn en de kans op doorlekken op één. Bijna één op de twee vrouwen noemt buikpijn (44 procent), maar met 40 procent komt doorlekken heel snel daarna als vervelendst probleem. Eén op de drie vrouwen vindt aan de menstruatie gerelateerde hoofdpijn of migraine, stemmingswisselingen of langer dan 5 dagen ongesteld zijn het allervervelendst.

Zegt u het maar?

Kijk, dan blijkt wel dat er vandaag de dag wel iets is veranderd aan het taboe van de menstruatie. Want van de ondervraagde vrouwen praat de grote meerderheid, namelijk 80 procent, wel openlijk over menstruatieproblemen met hun omgeving. Dat zijn vaak wel de goede bekenden en intimi: 72 procent bepraat de problemen met vriendinnen en vrienden. Heel opvallend is dat de levenspartner niet op de eerste plek komt als vertrouweling: 60 procent van de vrouwen bespreekt menstruatieproblemen met haar partner. Slechts 23 procent stapt met het probleem naar de huisarts. Het onderzoek toont aan dat vrouwen die kampen met hevig menstrueel bloedverlies vaker met anderen over hun menstruatieproblemen praten dan vrouwen die daar geen last van hebben.

Oplossingen voor hevig menstrueel bloedverlies

Slechts 42 procent van de vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, heeft een oplossing gevonden. Waar sprake is van een oplossing, heeft nota bene meestal degene geholpen die vrouwen het minst vaak raadplegen: huisarts of gynaecoloog. Bij ruim twee vijfde van de ondervraagde vrouwen verstreek een periode van minder dan twee jaar tussen het ontstaan van het probleem en het vinden van een oplossing. Er waren wel al aardig wat jaren van menstrueren overheen gegaan, want de gemiddelde leeftijd waarop de bewuste oplossing werd gevonden was 35 jaar. 80 procent had toen geen kinderwens (meer). Dat hangt samen met het feit dat er wel degelijk oplossingen bestaan, maar dat die vaak een eventuele kinderwens flink dwarsbomen. Zo was voor 18 procent van de vrouwen medicatie, zoals de pil, de oplossing voor de problemen. Op afstand, namelijk met 11 procent, volgde een veel minder bekende oplossing: het Mirena-spiraaltje. 3 procent, vermoedelijk degenen met de meest onleefbare menstruatieklachten, liet zelfs operatief de baarmoeder verwijderen.

Minder ingrijpend

Er is nog maar 3 procent van de vrouwen die de oplossing heeft gekozen van het laten verwijderen van het baarmoederslijmvlies, wat ook wel endometriumablatie heet. Endometriumablatie is nog niet zo bekend. Het is zoals elke oplossing een stap die eigen voor- en nadelen heeft. Zo moet je geen kinderwens meer hebben, want je verbreekt het menstruatieproces met alle gevolgen van dien. Maar het is wel een minder ingrijpende oplossing voor hevig menstrueel bloedverlies dan bijvoorbeeld baarmoederverwijdering. Ook vermijd je de bijwerkingen van behandelingen waar hormonen aan te pas komen. Hoe werkt endometriumablatie? De menstruatiecyclus is feitelijk een proces waarbij de slijmvliesbekle­ding van de baarmoederholte (endome­trium) in een periode van ongeveer een maand wordt opgebouwd en weer afgebroken. Het afstoten van die bekledinglaag is de menstruatie. Als de slijmvliesbekleding van de baarmoeder wordt weggenomen (ofwel ablatie), vermindert of verdwijnt de menstruatie. Je hormonale cyclus blijft wel intact.

NovaSure: hoe en wat

NovaSure is een poliklinische behandeling. De gynaecoloog verwijdert onder plaatselijke of algehele verdoving het slijmvlies van de baarmoederwand via een nauwkeurige hoeveelheid radiofrequentie-energie. De behandeling zelf duurt maximaal 2 minuten. Inmiddels voeren ruim 80 Nederlandse ziekenhuizen de NovaSure-methode uit. De methode wordt vergoed door de meeste ziektekostenverzekeraars.
© 2011 - 2021 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Novasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieNovasure-behandeling: bij zere en heftige menstruatieVeel last hebben van de menstruatie of heel heftige bloedingen tijdens de ongesteldheid. Een deel van de vrouwen heeft e…
Alles over de MirenaDe Mirena is het hormoonspiraaltje. Dit wordt ingebracht in door een arts en vervolgens hoef je 5 jaar lang niet meer aa…
Mirena: 5 jaar of langer?Mirena: 5 jaar of langer?De Mirena-spiraal heeft een gegarandeerde werking van 5 jaar. Maar wat als de Mirena langer blijft zitten? Dit komt wel…
De Mirena, ontworpen en bewezenDe Mirena, ontworpen en bewezenDe Mirena is een relatief nieuw anticonceptiemiddel, veel mensen kennen het nog niet en dat terwijl het voor sommige men…

Erythema Exsudativum Multiforme minor + major: behandelingErythema Exsudativum Multiforme minor + major: behandelingErythema Exsudativum Multiforme (EEM) is een acute, zelfgenezende, en soms terugkerende huidaandoening, waarbij rode vle…
Abdijsiroop als huismiddelAbdijsiroop als huismiddelAbdijsiroop, een zoete hoestdrank die makkelijk aan kinderen gegeven kan worden. Vroeger dacht men dat abdijsiroop een w…
Bronnen en referenties
  • Persbericht NovaSure
  • Cara Louwman Communicatie Advies
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.