LDN, een veelbelovend medicijn

LDN, een veelbelovend medicijn LDN, Low Dose Naltrexone, is een middel dat kan zorgen voor vermindering van pijn en het stimuleert en versterkt het immuunsysteem. Hierdoor kan het bij veel aandoeningen een positief effect hebben.

Low Dose Naltrexone

In 1984 is Naltrexone 50 mg goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration). Naltrexone werd oorspronkelijk gebruikt met als doel het helpen van heroïne of opiumverslaafden. Het effect van deze drugs wordt door de Naltrexone geblokkeerd. Door het blokkeren van de opioïde receptoren, blokkeert ook de receptie van de opioïde-hormonen die onze hersenen en bijnieren produceren, namelijk bèta-endorfine en metenkephalin. Veel weefsels in het lichaam bevatten receptoren voor deze stoffen, waaronder vrijwel elke cel in ons immuunsysteem.

In 1985 ontdekte een neuroloog genaamd Bernard Bihari de gevolgen van een veel kleinere dosis Naltrexone (ongeveer 3 mg per dag) op het afweersysteem. Het kon de reactie op de infectie met HIV verbeteren. In 1990 ontdekte hij dat ook patiënten met kanker (bijvoorbeeld lymfoom of pancreaskanker) of een auto-immuunziekte (zoals Lupus) kunnen profiteren van het effect van LDN.

In de loop der jaren is er steeds meer onderzoek verricht en zijn de resultaten en ervaringen verrassend.

Hoe werkt LDN precies?

De lage dosis Naltrexone (3 - 4,5 mg) zorgt voor een tijdelijke blokkade(tussen de 2 - 4 uur) van de opioïde receptoren in de hersenen. Hierdoor wordt er extra endorfine aangemaakt wat een pijnstillend effect heeft en het immuunsysteem versterkt, de lichaamseigen natuurlijk afweer wordt geactiveerd. Ons lichaam maakt zijn eigen opiumachtige en cannabis-achtige pijnstillende stoffen. Door LDN gaat het lichaam meer van deze stoffen maken en daarnaast ook meer van de genoemde receptoren voor de eigen pijnstillende stoffen, een upregulatie van de opiaatreceptoren. LDN wordt ingenomen voor het slapengaan, na 21.00 uur. De werking valt dan samen met de biologische klok van de endorfine, die s nachts rond 02.00-04.00 uur pieken.

Bij welke ziekten is LDN effectief?

Dr Bernard Bihari en verschillende andere artsen en onderzoekers hebben de gunstige effecten van LDN op veel ziekten beschreven. Bij vele soorten kanker, ALS, MS, ziekte van Bechterew, ziekte van Behçet , Alzheimer, Parkinson, Autisme, CVS/ME, Fibromyalgie, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), COPD, Endometriose, HIV/AIDS, Psoriasis, Reuma, Neuropathische pijn, PMS.

Kanker
Medio 2004 had Dr Bihari 300 patiënten met kanker behandeld die niet reageerden op de standaardbehandelingen. Na 4 tot 6 maanden behandeling met LDN, had 50% een stilstand in de groei van kanker. Daarvan had meer dan een derde objectieve tekenen van een verkleining van de tumor.

Auto-immuunziekten
Binnen de groep van patiënten met een auto-immuunziekte heeft een ieder gereageerd op de LDN, de progressie van hun ziekte werd een halt toegeroepen. Bij veel patiënten was er een duidelijke remissie bij de uiting en symptomen van de ziekte. Het grootste aantal patiënten binnen deze groep zijn mensen met multiple sclerose, van wie er ongeveer 400 waren in de praktijk van Dr Bihari's. Minder dan 1% van deze patiënten heeft een nieuwe aanval van MS gehad, terwijl zij hun reguliere dosis LDN namen.

HIV / AIDS
In 2003 had Dr Bihari 350 AIDS-patiënten onder behandeling die LDN in combinatie met de reguliere AIDS-therapieën kregen. Ten opzichte van de voorgaande 7 jaren, had meer dan 85% geen detecteerbare niveaus van het HIV-virus (wat een veel hoger slagingspercentage is dan de meeste huidige AIDS-behandelingen). Er waren ook geen noemenswaardige bijwerkingen. Er zijn ook HIV/AIDS-patiënten die jarenlang symptoomvrij waren met alleen gebruik van LDN.

Centrale zenuwstelsel
Er zijn gunstige effecten van LDN op het verloop van de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, ALS, en primaire laterale sclerose. Dr Jaquelyn McCandless heeft een zeer positief effect van de LDN gevonden bij kinderen met autisme (in de juiste dosering verlaagd en toegepast).

Hoe kan LDN zon grote impact hebben op zoveel aandoeningen?

Alle genoemde aandoeningen delen allemaal een bepaalde functie, namelijk dat het immuunsysteem een centrale rol speelt.

Bijwerkingen

LDN heeft vrijwel geen bijwerkingen. Bij aanvang van het gebruik kunnen er slaapproblemen en misselijkheid voorkomen. Meestal is dit na 1 week over, anders kan de dosering verlaagd worden.

Belangrijk

  • Omdat LDN de opiaat-receptor blokkeert, kunnen mensen die pijnstillende of verdovende medicatie (bijvoorbeeld Tramadol, Morfine, Percocet, Duragesic of medicatie met codeïne) gebruiken geen LDN tot zich nemen totdat het geneesmiddel helemaal uit het lichaam is verdwenen.
  • Bij mensen met schildklierproblemen en hiervoor medicatie gebruiken moet de LDN met de laagste dosering worden aangehouden. Het kan zijn dat de dosering van de medicatie voor de schildklier al snel aangepast moet worden.
  • Bij een volledige dosis Naltrexone kunnen er negatieve effecten zijn bij mensen met een leveraandoening. Bij experimenten was dit bij 300 mg per dag.
  • Mensen die orgaantransplantaties hebben ondergaan worden gewaarschuwd tegen het gebruik van LDN, omdat die het effect van de al gebruikte medicatie kan tegengaan.

Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professionele medische hulp of advies. Raadpleeg altijd een arts bij een medische aandoening of als u overweegt LDN te gaan gebruiken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Low Dose Naltrexone(LDN)LDN staat voor Low Dose Naltrexone. Het is een middel om je immuunsysteem te versterken. Dit zal leiden tot minder klach…
Neuropathische pijnNeuropathische pijn, ook bekend als zenuwpijn, ontstaat door acuut of chronisch letsel van het zenuwstelsel. Door bescha…
Gecombineerde medicatie tegen obesitas (ernstig overgewicht)Gecombineerde medicatie tegen obesitas (ernstig overgewicht)De huidige bestaande obesitas medicatie zorgt weliswaar voor een reductie in het lichaamsgewicht, maar minder dan zowel…
Wat is fibromyalgie?Wat is fibromyalgie?Fibromyalgie komt redelijk vaak voor in de populatie, bij zo'n 1 à 2% van de bevolking. Het syndroom, wat gekenmerkt wor…

Duizeligheid en draaierigheidDuizeligheid en draaierigheidWanneer men last heeft van duizeligheid of draaierigheid krijgt men het gevoel dat alles rondom zich beweegt en licht in…
Vermoeidheid na een virusVermoeidheid na een virusVermoeidheid is een lastige klacht en ook de huisarts weet er niet altijd raad mee. Met name vermoeidheid na een virus k…
Bronnen en referenties
  • http://www.lowdosenaltrexone.org/
Reacties

Adnoru, 21-03-2014
Beste,
Waar of hoe kan ik LDN krijgen of bestellen en wat kost het middel?

Alvastbedankt,

Mvg Reactie infoteur, 14-04-2014
Als je via google zoekt op 'LDN' kan je veel informatie vinden, ook waar het te verkrijgen is.

Jelle Koornstra, 19-03-2014
Beste mensen, ik gebruik al jaren durogesic, de laatste jaren 100 u/g per 2 of 3 dagen, als de pijn te erg wordt tramadol 50 erbij, diclofenac 50 dagelijks en een tal andere middelen wo zolpidemtartraat voor het slapen met amytriptiline. Zou dit middel wat voor mij zijn, en wat moet ik er voor laten? Met vr Gr. Jelle Reactie infoteur, 14-04-2014
Er is op internet veel te vinden over LDN, ook vele ervaringen. Door er veel over te lezen en het zo verder te onderzoeken zal je wellicht te weten komen of het middel wat voor je kan betekenen.

Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.