Hersenkneuzing en nazorg door NAH

Hersenkneuzing en nazorg door NAH Bij een hersenkneuzing raakt (in tegenstelling tot een hersenschudding) het hersenweefsel beschadigd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een ongeval. Bij zo’n kneuzing duurt het verlies van het bewustzijn minstens vijftien minuten. Na een eventuele ziekenhuisopname is het meestal van groot belang dat een patiënt verdere begeleiding krijgt. Die nazorg bij een niet aangeboren hersenletsel kan gebeuren door deskundigen zoals bijvoorbeeld die van de BrabantZorg.

CT-scan of MRI-scan

Er vinden per jaar ongeveer 16.000 ziekenhuisopnames plaats van mensen met hersenletsel. Het aantal ongevallen met hersenletsel tot gevolg is echter veel groter, omdat een aantal slachtoffers alleen naar de huisarts gaat of zelfs gewoon thuis blijft na een ongeval. Een hersenkneuzing wordt veroorzaakt doordat door de klap een beurse plek in de hersenen ontstaat waar zich bloed en vocht opeenhopen waardoor de hersenen worden weggedrukt. De ernst van de hersenkneuzing kan op twee manieren bepaald worden. Dit kan met een CT-scan waardoor met behulp van röntgenstralen een beeld van de hersenen wordt gemaakt. Een tweede methode is door middel van een MRI-scan waarbij met magnetische velden foto’s van de hersenen worden gemaakt.

Behandeling patiënt

Patiënten met een hersenkneuzing worden altijd in het ziekenhuis opgenomen en in ernstige gevallen op de intensive care in de gaten gehouden waarbij monitoren de vitale functies controleren. Als er sprake is van een niet goed werkende bloedsomloop wordt met een infuus vocht of bloed toegediend. Verder is volledige rust van groot belang voor de patiënt. Soms is het noodzakelijk dat de patiënt kunstmatig beademd wordt en bij gevaar voor infectie wordt antibiotica toegediend. Uiteraard richt zich de behandeling tevens op eventueel ander opgelopen letsel.

Klachten en gevolgen

Na een hersenkneuzing treden vaak klachten op als hoofdpijn en duizeligheid en kunnen zich ook neurologische stoornissen voordoen zoals verlammingen. De ernst daarvan is mede afhankelijk van de plaats van de beschadiging in de hersenen en de zwaarte van de kneuzing. Een aantal gevolgen treedt bij veel patiënten op zoals geheugenstoornissen, moeheid en aandachtsstoornissen. De eerste dagen na het ongeluk is de snelheid van de informatieverwerking veel lager dan normaal. Door beschadiging van de kleine hersenen kan een stoornis in de spiercoördinatie optreden.

Begeleiding door NAH

Herstel na een hersenkneuzing varieert van volledig herstel tot blijvende ernstige handicaps. Om patiënten bij hun herstel in de chronische fase te ondersteunen zijn bij BrabantZorg Niet Aangeboren Hersenletsel consulenten in dienst. De belangrijkste doelen van de consulenten zijn het geven van adviezen aan mensen met een niet aangeboren hersenletsel en hun omgeving en het bieden van een luisterend oor. Door de maatschappij wordt namelijk niet altijd het juiste begrip opgebracht voor de beperkingen waarmee mensen met een hersenletsel worden geconfronteerd. De NAH is van mening dat goede voorlichting van groot belang is voor volledige acceptatie binnen onze maatschappij. De behandeling en begeleiding van de NAH is gericht op:
 • verbeteren van de lichamelijke conditie alsmede het mobiliseren,
 • verbeteren van communicatie,
 • leren gebruiken van aanpassingen,
 • trainen van praktische vaardigheden,
 • leren omgaan met cognitieve stoornissen,
 • inzicht krijgen in de mogelijkheden en beperkingen,
 • verwerking van het verlies van mogelijkheden,
 • zingeving,
 • trainen van sociale vaardigheden,
 • invullen van vrije tijd,
 • schoolonderzoek en -advies, realiseren van scholing,
 • arbeidsrevalidatie onderzoek en -advies,
 • arbeidsgewenning,
 • begeleiding naar en op het werk.

Omgeving van patiënt

Ook vinden de consulenten van de NAH het van groot belang dat de vriendenkring en de directe relaties van de revalidant, zoals ouders, verzorgers, partners, broers en zusters op de hoogte zijn van het revalidatie programma, omdat ook zij erg veel te verduren krijgen en bij de ondersteuning kunnen helpen.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hersenkneuzing, wat zijn de verschijnselen?Hersenkneuzing, wat zijn de verschijnselen?Bij een hersenkneuzing, officieel contusio cerebri genaamd, is het weefsel van de hersenen beschadigd. Een hersenkneuzin…
EHBO bij een hersenschudding en hersenkneuzingEHBO bij een hersenschudding en hersenkneuzingGeheugenverlies en bewusteloosheid zijn twee kenmerkende symptomen die verschijnen bij een patiënt met een hersenschuddi…
Hersenschudding: symptomen en behandelingHersenschudding: symptomen en behandelingEen hersenschudding treedt vaak op na een ongeval, waarbij de hersenen gedurende korte tijd door elkaar geschud zijn. De…
Schedel- en hersenletsels: een overzichtSchedel- en hersenletsels: een overzichtDe hersenen zijn zowaar ons belangrijkste orgaan. Een mogelijke beschadiging ervan heeft voor ons dan ook verstrekkende…

Nierkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNierkanker: symptomen, oorzaak, behandeling en prognoseNierkanker symptomen ontstaan vaak later in het ziekteproces. De symptomen van nierkanker kunnen bestaan uit bloed in de…
Leaky Gut Syndroom, lekkende darmLeaky Gut Syndroom, lekkende darmLeaky Gut betekent ‘lekkende darm’, dit ontstaat doordat bepaalde onverteerde voedingsstoffen een ontsteking hebben vero…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Bron: www.nah-algemeen.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.