Wat is RSI en wat zijn de kenmerken?
RSI is een bekende ziekte/aandoening die vooral de laatste jaren meer en meer aandacht krijgt. Het is een aandoening waar een groot deel van de mensen mee te maken krijgt, vaak zonder het door te hebben. Zoals bij de meeste aandoeningen is het tijdig signaleren belangrijk en voorkomen is beter dan genezen. Wat is RSI precies?
Wat is RSI?
RSI is een afkorting voor Repetitive Strain Injury en is een al omvattende naam voor klachten aan de handen, nek, schouders en armen. Het gaat hier om klachten die voortkomen uit het langdurig herhalen van dezelfde lichamelijke bewegingen. De meest bekende klacht die onder RSI valt is de muisarm, waarbij iemand door verkeerd langdurig gebruik van de computermuis lichamelijke klachten krijgt. Maar niet alleen computergebruikers kunnen last krijgen van RSI. Een klassiek voorbeeld van RSI is de schrijfkramp die monniken al kregen bij het vele schrijven. In deze tijd komt RSI ook voor bij beroepen als musici, kappers en zelfs tandartsen.
RSI heeft niet alleen te maken met het herhalen van dezelfde lichamelijke bewegingen. Het heeft ook te maken met de gehele levensstijl van een persoon. Stress, hoge werkdruk en werkbelasting spelen een grote rol bij het krijgen van RSI, maar ook de lichaamsbouw en de conditie van de persoon spelen een belangrijke rol.
Kenmerken RSI
RSI is onder te verdelen in drie verschillende fasen waarbij iemand in fase I in lichte mate last heeft van klachten terwijl in fase III helemaal niet meer kan werken. Het op tijd onderkennen van RSI is zeer belangrijk. Er zijn enkele kenmerken waar RSI aan te herkennen is onder te verdelen in de drie verschillende fasen:
Fase I:
Bij fase I van RSI ondervindt iemand lichte lichamelijke pijn en vooral vermoeidheid aan het einde van een werkdag of periode. De lichte pijn is nog makkelijk terug te dringen door het nemen van een pauze of een dag rustig aandoen en de klachten komen ook niet al te snel terug.
Fase II:
In deze fase II krijgt iemand last van een zwaar gevoel en zijn de oorzaken van de pijn ook minder duidelijk. De klachten zijn nog wel terug te dringen, maar met discipline. De klachten komen ook vaker voor en verdwijnen minder snel.
Fase III:
De pijn is voortdurend aanwezig en gaat niet meer weg. De oorzaak van de pijn is niet duidelijk en de klachten zijn verspreid over het gehele bovenlichaam. Iemand kan zijn dagelijkse werkzaamheden haast niet meer uitvoeren.
Risicofactoren RSI
RSI kan worden veroorzaakt door meerdere verschillende factoren die voor ieder mens weer verschillend is. Daarom is het ook belangrijk voor ieder zelf goed te kijken van zijn of haar eigen risico’s.
Persoonlijke situatie
RSI heeft niet alleen te maken met het herhalen van eentonige bewegingen, maar je gehele levensstijl heeft invloed op de kans op RSI. Het gaat om de manier waarop je in het leven staan en hoe je in het dagelijkse leven van zaken om gaat. Ben je erg trouw aan je werk en gemotiveerd? Wat voor eisen stel je aan het werk? Maar daarnaast heeft het ook te maken met je lichaamsbouw en je conditie. Daarnaast kan hypermobiliteit een belangrijke factor zijn, hiermee zijn je gewrichten beweeglijker dan bij andere mensen. Een kort overzicht van persoonlijke factoren die een rol kunnen spelen bij RSI:
- De lichaamsbouw van een persoon
- De conditie
- Hypermobiliteit
- Plichtgetrouwheid
- Hoge eisen stellen aan het werk
- Motivatie
Omgeving
Naast de persoonlijke factoren zijn er ook omgevingsfactoren van belang, waarbij ongunstige omstandigheden al snel invloed kunnen hebben op de houding. Een gespannen of verkrampte houding leidt tot een verminderde doorbloeding, maar ook andere factoren spelen een rol die invloed hebben op je manier van denken en doen. De manier waarop je samenwerkt met anderen en de bedrijfscultuur. Heb je veel sociale contacten? Hoe zit het met werkstress en heb je zeggenschap over je eigen werk? De volgende factoren kunnen een rol spelen bij RSI:
- De manier van samenwerken met anderen
- Cultuur in bedrijf
- Sociale contacten
- Zeggenschap over het werk
- Werkstress
- Werktempo door hoge werkdruk
- Hoge werkbelasting
Activiteiten
Als laatste zijn er de activiteitsfactoren die een invloed hebben op RSI. Het gaat hier om de bewegingen die je uitvoert. Iemand die tot 34 uur per week werkt, heeft 1,5 maal meer kans op RSI dan iemand die 20 uur werkt en iemand die langer dan 35 uur werkt wel 2 keer zoveel. Ook gebrek aan afwisseling van je taken kan de kans op RSI vergroten. Meer afwisseling tussen psychische en fysieke taken verminderen de kans op RSI. De volgende factoren verhogen de kans op RSI:
- Precisie bewegingen
- Eenzijdige bewegingen
- Langdurig in één houding werken
- Ongemakkelijk houding
- Gebrek aan afwisseling
Hoe is RSI tegen te gaan?
Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt zeker bij RSI. Het verminderen van de klachten van RSI is een langdurig proces en mensen die hier last van hebben, hebben dit vaak levenslang. Lichaamshouding en stress spelen een belangrijke rol in het krijgen van RSI. Wanneer de eerste kenmerken van RSI zich voordoen is het belangrijk om op je lichaamshouding te letten en meer afwisseling te vinden in het werk. Het vaker nemen van een pauze en ’s avonds niet meer achter de computer zitten kan helpen. In de tweede fase is het belangrijk om meer rust te gaan nemen en vooral meer lichaamsbeweging krijgt. In plaats van achter de televisie te zitten is het goed om te gaan lopen of fietsen. In de laatste fase zijn er therapieën die kunnen helpen om de problemen te verminderen. Een bezoek aan de huisarts is in alle fasen aan te bevelen.