Voorkom de Repetitive Strain Injury, ofwel RSI (KANS)

Voorkom de Repetitive Strain Injury, ofwel RSI (KANS) Probeer RSI-klachten te voorkomen door goed te letten op de arbeidsomstandigheden (arbo). RSI is geen ziekte, maar een letsel en een vervelende aandoening met pijnklachten. RSI is een verzamelnaam van klachten in nek, rug, armen en handen. Hoe herkent u RSI, wat zijn de symptomen van RSI en wat kunt u er aan doen. Vele factoren spelen een rol. Steeds de zelfde handeling verrichten, maar ook stress bijvoorbeeld. Of uw houding bij het gebruik van een laptop. RSI verloopt in fasen. Wat zijn de meest voorkomende klachten bij RSI? Grijp in voordat het chronisch wordt.

KANS (Klachten Arm, Nek en/of Schouder)=RSI


Wat is RSI?

RSI valt onder de verzamelnaam Klachten Arm, Nek en/of Schouder, KANS. De Repetitive Strain Injury, RSI, is niet alleen een aandoening die veel voorkomt bij de computeraars en de gebruikers van een laptop. Deze beeldschermwerkers maken weliswaar een grote kans op een muisarm en kromme rug, maar ook andere beroepsgroepen lijden onder RSI. Bekende voorbeelden zijn:
 • De kappers;
 • Stukadoors;
 • Musici;
 • Cassières;
 • Typiste;
 • De lopende band medewerkers.

Sporten gevoelig voor RSI

Enkele sporten die bekend zijn om hun klachten zijn aan schouder of arm (tennisarm) zijn:
 • Golf;
 • Tennis.

RSI is een verzamelnaam

RSI is een verzamelnaam voor klachten die worden veroorzaakt door:
 • Zich steeds herhalende bewegingen.
 • Een langdurige statische houding.

Voorkom de Repetitive Strain Injury

RSI komt veel voor. Bekende oorzaken van RSI zijn:
 • Een te hoge werkdruk. Neem voldoende pauzes tijdens het werk. Onvoldoende pauzes en hoge werkdruk leiden tot een gespannen lichaamshouding.
 • Stress. Zorg voor voldoende ontspanning en beweging.
 • Een onprettige werksfeer. Wie bovendien alleen maar hoeft te doen wat gezegd wordt en zo bij wijze van spreken geleefd word, heeft een grotere kan op klachten.

Bovendien geven onderzoeken aan dat vrouwen, jonge kinderen en studenten bevattelijker zijn om RSI te krijgen dan andere groepen. Dit gaat samen met een vaak verminderde conditie, de lichaamsbouw en plichtsgetrouwheid. Hoe nauwkeuriger men dingen in een zelfde houding doet en herhaalt, en hoe minder de conditie is, hoe groter de kans op het krijgen van RSI.

De symptomen van RSI

Vele klachten zijn mogelijk, en dan nog op vele plaatsen van het menselijk lichaam. Kenmerkend is dat de klachten meer dan zes weken aanhouden. Bekende symptomen van RSI zijn:
 • Pijn en vermoeidheid in vingers, handen, polsen, ellebogen, armen, schouders of nek. De klachten kunnen ook nog wel eens verhuizen van plek. Circa 15 % van de RSI klachten betreft de arm, nek of schouder.
 • Tintelingen en/of doofheid.
 • Stijfheid.
 • Verminderde kracht in een bepaald lichaamsdeel. Minder grijpvermogen.
 • Chronische pijn.
 • Zwellingen.

De meest voorkomende klachten

De meest voorkomende klachten en symptomen zijn ook als volgt weer te geven:

1. Carpal Tunnel Syndrome

De Carpal Tunnel Syndrome bij RSI ontstaat als de zenuwen naar de hand bekneld zijn. Het komt veel voor op de werkvloer en zorgt voor pijn, gevoelloosheid en een tintelend gevoel in sommige vingers.

2. Epicondylitis

Bij Epicondylitis krijgt u een brandend gevoel in de elleboog, rond de elleboog en in de bovenarm. Deze vorm van RSI zien we veel bij gebruikers van een computermuis en elektriciens.

3. Tendonitis

Tendonitis is een RSI die in elke pees van het lichaam voor kan komen, maar zien we Tendonitis het vaakst rond de schouder. Het geeft het gevoel alsof een schouders vast zit.

4. Epicondylitis

Ook Epicondylitis leidt tot een branderig gevoel in en rond de elleboog. Ook deze vorm van RSI komt veel voor bij het gebruik van een computermuis en bij elektriciens.

Drie fasen van RSI

We onderscheiden drie fasen in de ontwikkeling van van RSI:
 1. In fase 1 van RSI is er sprake van lichte pijn, bent u vermoeid aan einde dag of periode en lijkt er een duidelijke oorzaak van uw klachten te zijn. U kunt nog gewoon dagelijkse werken en de pijn met paracetamol terugdringen. De klachten ontstaan pas na urenlang werken en verdwijnen weer na wat rust.
 2. In fase 2 van RSI kost het allemaal meer moeite. De klachten doen zich vaker voor. Ze komen en gaan, de oorzaak van de pijn is daarmee ook minder duidelijk. Nu kan de pijn zich ook s nachts openbaren en kost het meer moeite om de pijn te ledigen. In het tweede stadium verdwijnen de klachten niet langer na het nemen van rustpauzes, maar houden langer aan. In het tweede stadium verdwijnen de klachten niet langer na het nemen van rustpauzes, maar houden langer aan.
 3. In fase 3 van RSI is de pijn bijna constant aanwezig. U hebt slaapproblemen en klachten verspreid over uw bovenlichaam. Daarmee is dagelijks door werken nauwelijks meer mogelijk geworden. In stadium 3 hebt u bijna altijd pijn, ook als u s nachts rustig in uw bed ligt.

Wat te doen? Behandelings RSI

Er zijn een groot aantal acties die u kunt ondernemen om de klachten te verminderen, waarbij voorkomen natuurlijk beter is dan genezen. Kijk waar u zelf veranderingen kunt aan brengen in:

1. Werktijden, werkdruk en stress

Zorg voor regelmatige pauzes, en wisselt het werk af. Na bijvoorbeeld twee uur beeldschermwerk moet u een pauze nemen van tien minuten. Ook in die 10 minuten zou u nog andere werkzaamheden kunnen doen. Let wel: andere werkzaamheden. Of haalt u zelf eens uw koffie, maak zelf een kopietje, en zo verder. Per dag moet u niet meer dan zes uur achter een beeldscherm werken. Bekende valkuil is dat men zich op het werk aan deze regel houdt, en eenmaal thuisgekomen weer verder gaat achter de pc. Overigens gelden voor laptops en notebooks nog veel kortere werktijden. De limiet is dan zon twee uur per dag. Overigens zijn er ook hulpmiddelen om u te waarschuwen zoals warmte gevoelige muis stickers en software. Bij elke beroepsgroep is een pauze schema te maken, en is het mogelijk om wat afwisseling in de werkzaamheden aan te brengen. Let er dus op hoeveel stress u aankunt.

2. De werkplek

Zorg voor ergonomisch verantwoorde werkplek en voorkom dat u steeds dezelfde handeling moet verrichten. Als u aan een tafel zit, moet de hoek tussen boven- en onderarm groter zijn dan 90%. Houdt uw handen hoger dan de ellebogen. Vermijdt tocht, en koop een goede bureaustoel. Neem het liefst ook een ergonomisch toetsenbord.

3. De werkwijze

Zorg voor een goede werksfeer. Onnodige stress en een slechte werksfeer zorgen voor een verkramping van spieren en daarmee een verhoogde kans op RSI. Veel RSI klachten ontstaan bij het in korte tijd en onder grote druk verrichten van veel werk Zorg dan ook voor de juiste prioriteiten. Waardering doet wonderen, maar is meestal niet voldoende. Duidelijk is ook dat hier meerdere taken zijn weggelegd voor zowel de werkgever als werknemer.

4. Beroepen met extra risico voor RSI

RSI komt vaker voor in beroepen als:
 • Typiste en beroepen met veel beeldschermwerk. Berucht is de muisarm.
 • Beroepen met steeds dezelfde houding of bewegingen, zoals golf, tennis, lopende band werk.
 • Postbode.
 • Musici.
 • De slager.
 • Een caissière.
 • Een inpakker.
 • Metselaar.
 • Stratenmaker.

Slot

Eventuele pijnklachten moet wel serieus moet nemen. Jaarlijks heeft 36 procent van de Nederlanders wel eens last van RSI- klachten (arm, nek en/of schouder). Zoals aangegeven wordt RSI meestal fasegewijs opgebouwd. Hoe eerder u ingrijpt, hoe beter.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Behandeling RSI: acupunctuurBehandeling RSI: acupunctuurSommige behandelingen voor RSI pakken slechts de symptomen aan. Acupunctuur doet meer. Acupunctuur kijkt ook naar het ve…
ABBE: oorzaak, klachten, behandeling en preventieABBE, oftewel Aandoeningen van het Bewegingsapparaat in Bovenste Extremiteiten, is de moderne naam voor RSI (Repetitive…
RSI - spierkrampen klachtenRSI - spierkrampen klachtenRSI is een term voor een verzameling van klachten en aandoeningen die op kunnen treden in de bovenrug, nek- en schouderg…
Spondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingSpondylose: oorzaken, symptomen, diagnose en behandelingSpondylose is een chronische aandoening van de wervelkolom. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van spondyl…

Mexicaanse griep werd officieel een pandemieMexicaanse griep werd officieel een pandemieDe Mexicaanse griep werd in 2009 en 2010 tot pandemie uitgeroepen en heeft vele slachtoffers gemaakt. In Nederland stier…
Hemofilie: bloedstoornis door gendefectHemofilie: bloedstoornis door gendefectWat is hemofilie voor ziekte? Hemofilie is een bloedziekte, een bloedstoornis en een stollingsziekte. De bloedstollingsz…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.