Hemofilie: bloedstoornis door gendefect

Wat is hemofilie voor aandoening?
Hemofilie is een aangeboren afwijking van de bloedstolling, waardoor bloedingen langer duren dan normaal. De oorzaak hiervan is een tekort aan of het volledig ontbreken van een stollingsfactor in het bloed. Bij een tekort aan stollingsfactor VIII spreekt men van Hemofilie A, bij een tekort aan factor IX spreekt men van Hemofilie B. Beide vormen van hemofilie komen in verschillende gradaties van ernst voor. In de westerse wereld heeft 1 op de 10.000 mannen Hemofilie, waarvan driekwart lijdt aan Hemofilie A en 25 % aan Hemofilie B. Vrouwen krijgen de ziekte niet, maar kunnen het defecte gen, waar ze zelf dus geen last van ondervinden, wel doorgeven aan hun kinderen. Een kind heeft een kans van 50% om het defecte gen te erven, maar alleen bij een jongen kan het zich ook uiten als bloederziekte.Symptomen van hemofilie
Afhankelijk van de ernst van de Hemofilie zijn in meer of mindere mate de volgende symptomen waarneembaar:- Het snel krijgen van blauwe plekken, ook bij het licht aanstoten.
- Het plotseling en pijnlijk opzwellen van spieren en gewrichten door interne bloedingen.
- Het aanhoudend blijven bloeden bij een verwonding of kleine operatie door te weinig vermogen tot bloedstolling.
- Het eventueel hebben van bloed in de urine.
- U hebt hemofilie A, B of C.
Het is niet zo dat een kleine verwonding per definitie zal leiden tot het doodbloeden van de patiënt, maar het kan wel meerdere dagen duren voordat de huid helemaal dicht is. Anderzijds kunnen interne bloedingen wel zeer ernstige gevolgen hebben en niet behandelen van ernstige vormen van Hemofilie kan wel degelijk leiden tot de dood.