Cryptorchisme: behandeling, vruchtbaarheid, mens of hond

Cryptorchisme: behandeling, vruchtbaarheid, mens of hond Cryptorchisme betekent het niet indalen van één of beiden zaadballen. Deze aandoening komt vooral voor bij te vroeg geboren jongetjes. Wanneer het kind niet tijdig wordt behandeld, wordt de vruchtbaarheid aangetast. Cryptorchisme komt voor bij de mens, maar is ook een bekend verschijnsel bij de hond.

Cryptorchisme

Dit verschijnsel is het niet indalen van één of beide zaadballen in de balzak. De zaadballen blijven achter in de buikholte of het lieskanaal. Normaal gesproken dalen de zaadballen al vóór de geboorte in. Wanneer dit niet is gebeurd, dalen ze vaak tijdens het eerste levensjaar alsnog in. Soms komt het ook voor dat de zaadballen wel zijn ingedaald maar makkelijk terug schieten het lieskanaal in. Dit heet rectractiele testis. Een beweeglijke zaadbal zal in de meeste gevallen tijdens de puberteit vast gaan zitten in de balzak en daar blijven. Soms ook schiet de beweeglijke zaadbal terug in het lieskanaal en blijft daar vast zitten. Er is dan weer sprake van cryptochisme. De oorzaak is vaan een mechanische belemmering zoals een vernauwing, of een stoornis in het hormonale evenwicht. Bij te vroeg geboren jongetjes komt deze aandoening vaker voor.

Invloed op de vruchtbaarheid

Wanneer de zaadballen niet in de balzak zitten, kunnen deze geen zaadcellen produceren. De temperatuur in et lichaam is namelijk te hoog voor de productie van zaadcellen. Buiten het lichaam, in de balzak, ligt de temperatuur lager, wat ideaal is voor zaadcellen. Bij niet ingedaalde zaadballen is er dan ook sprake van onvruchtbaarheid.

Wanneer één zaadbal niet ingedaald is, kan de man vruchtbaar zijn, soms iets verminderd. Vaak geeft het toch geen belemmering en zal een stel op de normale manier een baby kunnen verwekken. Bij het terugschieten van een zaadbal is er vaak geen probleem, de man kan deze meestal zelf terugduwen de balzak in. Over het algemeen schieten de zaadballen alleen terug het lieskanaal in bij koud weer.

De testosteronspiegel met één ingedaalde zaadbal wordt niet tot nauwelijks aangetast, bij beide niet ingedaalde zaadballen geeft dit wel problemen. Een ander voorkomend probleem bij niet ingedaalde zaadballen is een verhoogde kans op de ontwikkeling van kanker. Deze ligt bij cryptorchisme twintig tot veertig maal hoger.

Cryptorchisme behandelen

In Nederland controleert het GGD of consultatiebureau regelmatig of de zaadballen al zijn ingedaald. Wanneer dit na het eerste levensjaar nog iet gebeurd is, wordt er doorverwezen naar het ziekenhuis. Over het algemeen wordt een kind voor zijn tweede levensjaar hieraan behandeld. Een latere behandeling kan als gevolg hebben dat de vruchtbaarheid wordt aangetast.

De behandeling kan bestaan uit het toedienen van hormonen. Dit is het HCG hormoon, ook bekend van zwangere vrouwen. Hiermee wordt de indaling op gang gebracht. Wanneer deze kuur niet aanslaat, zal men overgaan tot een chirurgische ingreep. Deze gebeurt het liefst voor het elfde jaar, maar vaak nog veel eerder. De zaadballen worden door de chirurg in de balzak vastgemaakt, zodat deze niet meer los kunnen schieten. In somige gevallen wordt erover gesproken om de niet ingedaalde zaadbal te verwijderen, vooral na het elfde jaar. Dit heeft als reden dat de teruggebrachte zaadbal, net als bij de niet ingedaalde, een verhoogd risico geeft op kanker. Een jongen met één zaadbal die wel in de balzak zit, zal geen last ondervinden van het ontbreken van een zaadbal.

Bij de hond komt het ook voor

Cryptorchisme is bekend bij de mens, maar kan ook voorkomen bij de hond. Een hond waar niet mee gefokt wordt, zal weinig last hebben hiervan. Bij de hond dienen de zaadballen voor de vierde levensmaand te zijn ingedaald. Wanneer dit na deze vier maanden niet is gebeurd, is er sprake van cryptorchisme. Deze afwijking is bij honden erfelijk. Soms tonen deze honden een gedragsafwijking zoals agressief gedrag. Net als bij de mens, zorgt een niet ingedaald zaadbal ook bij de hond voor een verhoogd risico op kanker. De hond kan met hormonen worden behandeld om de indaling te stimuleren. Vaak wordt er gekozen voor een sterilisatie: de aangedane zaadbal wordt verwijderd. Wanneer de hond één goede zaadbal over houdt, is deze nog steeds vruchtbaar, maar kan de aandoening wel doorgeven aan zijn nageslacht.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cryptorchisme: niet indalen teelballen en onvruchtbaarheidCryptorchisme: niet indalen teelballen en onvruchtbaarheidNadat het kind ter wereld is gekomen, zitten de teelballen soms nog niet in de balzak. Het duurt namelijk nog een paar m…
Niet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingNiet-ingedaalde zaadbal(len): soorten, diagnose, behandelingJongetjes die op tijd worden geboren horen twee zaadballen in de balzak te hebben. De testikels worden gevormd in de bui…
Niet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingNiet ingedaalde teelbal (zaadbal): oorzaak, behandelingEen niet ingedaalde teelbal is een teelbal die is achtergebleven in het lieskanaal of in de buikholte. In de normale ont…
Niet ingedaalde teelballen: operatie en vruchtbaarheidNiet ingedaalde teelballen: operatie en vruchtbaarheidNiet ingedaalde teelballen duidt erop dat tijdens de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder, de teelballen (soms één…

Mondhoekeczeem: geïrriteerde en gescheurde mondhoekMondhoekeczeem: geïrriteerde en gescheurde mondhoekMondhoekeczeem is een vaak chronische en soms acute ontsteking van de mondhoeken. De aandoening staat ook bekend als che…
Kwallenbeet of kwallensteek: symptomen en behandelingKwallenbeet of kwallensteek: symptomen en behandelingKwallen zijn ongewervelde holtedieren die grotendeels uit water bestaan. De meeste soorten soorten zijn doorzichtig, wat…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/cryptorchisme-bij-honden/2/actueel/1379
Reactie

Doekele Hendriks, 21-03-2013
Honden met cryptorchidie zijn niet agressiever dan honden met ingedaalde testikels.
Ook de kans op teelbalkanker is niet verhoogd, dit werd vroeger wel gedacht, maar is door gedegen onderzoek achterhaald, wel is duidelijk dat een tumor in een niet ingetreden testkel pas veel later wordt opgemerkt dan in een ingetreden bal. Een hengst met cryptorchidie is wel sexueel overactief en wordt daardoor een klophengst genoemd.
Doekele Hendriks, dierenarts. Reactie infoteur, 22-03-2013
De kans op teelbalkanker is wel verhoogd bij cryptorchidie, dit gegeven is nog steeds niet tegengesproken.
http://adc.bmj.com/content/early/2012/11/09/archdischild-2012-302051

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 22-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.