Hartkramp bij ouderen: ouderdomskwaaltje of toch niet?

Hartkramp bij ouderen: ouderdomskwaaltje of toch niet? Angina pectoris wordt ook wel hartkloppingen genoemd en kenmerkt zich als een drukkende pijn op de borst. Soms komen daar steken bij en kan het gevoel lange tijd aanhouden. Hartkloppingen of angina pectoris kan het gevolg zijn van stress en een ongezonde levensstijl. Vooral oudere mensen vormen een risicogroep. Waar letten wij op bij angina pectoris bij ouderen, oftewel hartkwalen bij de ouder wordende mens?

Hartkloppingen bij het ouder worden

Ouderen kunnen last krijgen van hartkloppingen. Deze hartkloppingen komen vaak spontaan en verdwijnen na een tijd net zo goed weer. Vaak komt daar benauwdheid op de borst bij en krijg je het gevoel dat je even niets meer kan. Deze benauwdheid komt natuurlijk ergens vandaan. Bij benauwdheid op de borst, of de zogenoemde hartkloppingen vernauwden de kransslagaderen op het hart zich tijdelijk. Door de vernauwing krijg het hart tijdelijk onvoldoende zuurstof en word je een beetje suf.

Vooral ouderen vormen een risicogroep betreft hartkramp. Ouderen kunnen last krijgen van versleten bloedvaten of bloedvaten die zich aan het vernauwen zijn. Vernauwing zorgt ervoor dat er minder bloed, en dus minder zuurstof de cellen van het hart bereiken. Als het hart minder zuurstof krijgt zal deze er na een bepaalde tijd op gaan reageren. Als reactie kan er dan een bepaalde kramp ontstaan of de bekende benauwdheid die je dan voelt op je borst.

Waardoor vernauwen je bloedvaten?

Je bloedvaten vernauwen zich natuurlijk niet zo maar. Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom je bloedvaten zich vernauwen. Een van de allerbekendste oorzaken is een ongezonde levensstijl. Je moet dan denken aan veel roken, veel ongezond voedsel tot je nemen en weinig beweging.

Ongezond voedsel en vernauwde bloedvaten

Ongezond voedsel bevat vaak veel vetten. Vetten zijn in principe niet altijd ongezond. Je hebt ook gezonde vetten die essentieel voor een goed gezondheid zijn. Slechte vetten bevatten, in tegenstelling tot gezonde vetten, veel verkeerde cholesterol. Simpel gezegd zorgt cholesterol er voor dat je bloedvaten zich van binnen gaan vernauwen. Vernauwen betekent dat er dus minder bloed door het bloedvat kan waardoor er dus ook minder voedingsstoffen en minder zuurstof naar het orgaan/spier of ander deel van het lichaam kan komen. De bloedvaten, kransslagaders op het hart, kunnen zich ook gaan vernauwen bij veel ongezond voedsel.

Als je bloedvaten zich daar gaan vernauwen komt het zuurstof niveau van het hart in het geding. Je hart dreigt op den duur onvoldoende zuurstof te krijgen en zuurstof is juist zo vreselijk belangrijk om je hart te laten kloppen.
Als je jong bent kan het dichtslibben nog geen ernstige gevolgen met zich mee brengen. Als je ouder bent maak je dus meer kans dat er aan de binnenkant van je aderen een laagje is ontwikkelt. Oudere maken dus meer kans op een benauwd gevoel en angina pectoris.

Wat kun je doen tegen vernauwde bloedvaten?

Als je kransslagaders al een beetje zijn dichtgeslibd kun je hier natuurlijk ook iets tegen doen. Eet bijvoorbeeld vooral gezonde vetten die er juist voor zorgen dat er minder vernauwing zal optreden.

Herkennen van angina pectoris

Vaak hebben mensen met hartkramp last van een benauwd gevoel als er lichamelijk inspanning is geweest. Het hart moet dan flink bloed door het lichaam pompen om alle organen en spieren van bloed te voorzien. Het hart is dus de motor van het lichaam. Als je bloedvaten een beetje dichtgeslibd is kan het hart niet optimaal functioneren. Je krijgt dan te weinig bloed en zuurstof naar de juiste plekken. Je wordt snel moe en raakt ook snel uitgeput. Vaak komt er dan een pijn vrij die zeer herkenbaar is. De pijn kan zich uitstralen naar je linkerarm en zelfs naar je kaak. De pijn kan zich ook uitstralen naar je rug en rechterarm. Vaak gaat de pijn over als je weer tot rust komt.

Door stress kun je last krijgen van hartkramp. Stress zorgt er voor dat je lichaam in een soort constante alertheid zit. Je lichaam is niet rustig en overmatig actief. Er is niet een bepaald punt aan te wijzen waarom stress hartkramp kan veroorzaken. Het devies luidt om bij grote en langdurige stress goed op te letten! Ouderen moeten direct aan de bel trekken als er sprake is van hartkramp. Bij hen kan het sneller overgaan in een hartaanval vanwege slechtere doorbloeding en verkalkte aderen. Bij twijfel moet je altijd je huisarts waarschuwen.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddrukAmlodipine: medicijn tegen hartkramp en hoge bloeddrukOver het algemeen voel je niet als je bloeddruk te hoog is. Het is geen ziekte, maar vergroot wel de kans op het krijgen…
Angina pectoris: (in)stabiele hartkramp v.s. hartinfarctAngina pectoris: (in)stabiele hartkramp v.s. hartinfarctGeregeld pijn op de borst met een drukkend gevoel na inspanning of bij medicijninname kan door stabiele hartkramp worden…
Angina pectoris: aderverstoppingAngina pectoris is een ziekte waarbij de kransslagader van het hart vernauwd of volledig afgesloten is. Het gevolg hierv…
Atenolol: medicijn tegen hoge bloeddrukAtenolol: medicijn tegen hoge bloeddrukEr zijn veel mensen die een hoge bloeddruk hebben zonder dat ze het weten. Je voelt er niets van, maar het vergroot de k…

Xanthelasma: verwijderen gele cholesterolbultjes rond ogenXanthelasma: verwijderen gele cholesterolbultjes rond ogenXanthelasma (xanthelasma palpebrarum) zijn cholesterolbultjes bij de ogen. Xanthelasma is een onschuldige, doch ontsiere…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.hartstichting.nl
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 19-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.