Oefeningen voor draaiduizeligheid, BPPV of BPPD

Oefeningen voor draaiduizeligheid, BPPV of BPPD Draaiduizeligheid is een aandoening waar veel mensen last van hebben. De oorzaak ligt in loszittende oorsteentjes. Als deze oorsteentje losbreken door bijvoorbeeld een ongeluk of een ontsteking kunnen we last krijgen van duizeligheid en/of een draaierig gevoel. Er zijn verschillende oefeningen om dit verhelpen, hierbij is het doel de steentjes te verplaatsen naar een minder gevoelige plek.

Wat is BPPV of BPPD?

BPPV is een afkorting voor: Benigne Paroxysmal Positional Vertigo. BPPD staat voor het zelfde en is een afkorting voor: Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid. BPPD kenmerkt zich in een plotseling optredende draaiduizeligheid na verandering van positie van het hoofd. Meestal houdt deze duizeling niet langer aan dan 1minuut. De duizeling wordt veroorzaakt door loszittende oorsteentjes. In het binnenoor. De steentjes kunnen losraken door bijvoorbeeld een ongeluk of infectie. Normaal bevinden de steentjes zich op een vaste plek, maar eenmaal losgekomen kunnen ze zich verplaatsen naar plekken waar ze een verkeerde invloed uitoefenen. Zo kunnen de steentje belanden in ons evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan geeft prikkels door aan onze hersenen om zo onze positie te bepalen. Deze informatie wordt doorgegeven via trilharen in het evenwichtsorgaan, omdat de trilharen normaal alleen worden beïnvloed door de vloeistof die er langs loopt werkt dit systeem vrijwel altijd prefect, maar bij BPPD is dit niet het geval. De loszittende steentjes kunnen nu de trilharen ook beïnvloeden, waardoor er verkeerde informatie, via de trilharen, wordt doorgegeven aan onze hersenen. Dit kan ernstige duizeligheid veroorzaken. Er zijn manieren om de steentjes te verplaatsen naar een minder gevoelige locatie om zo de invloed van de steentjes op de trilharen te verkleinen. Draaiduizeligheid heeft geen invloed op het gehoor.

Wat voor oefeningen kan ik thuis doen?

Om te zorgen dat de steentje zich verplaatsen naar een minder gevoelige plek moet je een arts of specialist bezoeken om begeleiding te geven. Hij of zij is hierin gespecialiseerd en voorkomt verkeerde bewegingen enzovoorts. Meestal bestaat de behandeling uit de Epley Manoeuvre, gevolgd door thuisoefeningen. Het is altijd raadzaam niet , zonder iemand mee te nemen, een arts te bezoeken in verband met duizeligheid die zich na de oefening nog kan voortzetten.

Wat is de Epley Manoeuvre?

De Epley Manoeuvre is effectief bij ongeveer 80% van de mensen en is eenvoudig uit te voeren. Het bestaat uit een aaneensluiting van verandering van posities met als doel de oorsteentjes te verplaatsen. Mocht de Epley Manoeuvre nog niet volledig effectief zijn, dan wordt er meestal overgestapt op vervolgoefeningen. Dit zijn vaak de oefeningen van Branndt-Daroff. Ook deze oefeningen moeten eerst onder begeleiding van een arts of specialist worden uitgevoerd. Als de duizeligheid en/of een draaierig gevoel weer terug komen, wordt meestal de behandeling herhaald.

Hoe voer je een Epley Manoeuvre uit?

Dit is een voorbeeld voor het linker oor, voer deze behandeling niet uit zonder begeleiding van arts, specialist of fysiotherapeut. Het is enkel bedoeld om je een beeld te geven van de eigenlijke eenvoud van de behandeling. Er komen geen naalden, of andere minder fijne dingen aan te pas. Er is dus vrijwel geen reden om er mee te blijven rondlopen.
  • Stap 1: Neem plaats op een bed, met het hoofd naar links gedraaid en leg achter je een kussen neer, leg het kussen op een positie dat als je gaat liggen het onder de schouders ligt.
  • Stap 2: Ga in een keer liggen, houd het hoofd hierbij naar links gedraaid. Omdat het kussen nu onder de schouder ligt, hangt je hoofd een beetje naar beneden. Blijf nu 30 seconden zo liggen.
  • Stap 3: Draai je hoofd naar rechts, zonder het op te tillen, je blijft dus liggen. Blijf opnieuw 30 seconden in deze positie liggen.
  • Stap 4: Draai je hoofd nu nog verder naar rechts, hierbij draai je het bovenlichaam mee. Blijf weer 30 seconden in deze positie liggen.
  • Stap 5: Ga nu in een keer, rechtop zitten op de zijkant van het bed.

Deze stappen moeten meestal meerdere keren per dag worden herhaald. Om de steentjes goed te verplaatsen en je van de duizeligheid af te helpen.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duizeligheid, soms zelf te behandelenBPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) is een duizeligheid die acuut ontstaat na een bepaalde beweging die mees…
Wat doen tegen duizeligheid?Wat doen tegen duizeligheid?Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal do…
Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Licht en draaierig gevoel in het hoofd: wat kan het zijn?Een licht, zweverig en of duizelig gevoel in het hoofd kan erg vervelend zijn. Je kan je slecht op dingen concentreren w…
Acute duizeligheidBij duizeligheid heb je het gevoel dat je uit evenwicht bent ten opzichte van je omgeving. Het evenwicht wordt geregeld…

Opvliegers overgang: symptomen, oorzaken en voorkomenOpvliegers overgang: symptomen, oorzaken en voorkomenOpvliegers of vapeurs komen tijdens de overgang heel vaak voor. Opvliegers of hot flushes zijn het meest karakteristieke…
Compartimentsyndroom: oorzaak, symptomen en behandelingHet compartimentsyndroom is een aandoening waarbij een compartiment (van weefsel) zodanig opzwelt dat de bloedtoevoer wo…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.