Een bloedblaar, wat is het en wat moet ik doen?

Bloedblaren zijn misschien wel de meest pijnlijke blaren. Ze zijn dieper dan wrijvingsblaren. Bloedblaren gaan door een bloedvat heen waardoor ze zich met bloed vullen. De huid blijft intact, dus er ontstaat een blaasje. Bloedblaren ontstaan meestal door een spontane druk, zoals een slag met een zwaar object. In de mond ontstaan deze blaren door bijten. Bloedblaren genezen uit zichzelf, ze mogen nooit doorgeprikt worden aangezien ze dan ongecontroleerd kunnen gaan bloeden en kunnen infecteren.

Wat is een bloedblaar?

Een bloedblaar op de vinger / Bron: Eremitt, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een bloedblaar op de vinger / Bron: Eremitt, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Een bloedblaar is een blaar die zich opvult met bloed in plaats van een doorzichtige vloeistof. Het is een blaasje dat er in het begin rood uitziet. Later wordt hij donkerder, uiteindelijk verkleurt hij tot een zwart blaasje. Een bloedblaar is hetzelfde als een wrijvingsblaar (ook wel waterblaar), maar de verwonding zit dieper. Hierdoor wordt een bloedvat aangetast. De huid blijft intact, waardoor het bloed niet wegstroomt.

Hoe ontstaat een bloedblaar?

Een bloedblaar kan ontstaan op dezelfde manier als een wrijvingsblaar of drukblaar. Dit is door wrijving, vaak gedurende langere tijd. Doorgaans ontstaat een bloedblaar echter door een spontane kracht op de aangetaste plek. Een vinger tussen de deur is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van een bloedblaar. Zware objecten die op een hand of voet vallen zijn ook veelvoorkomende oorzaken, zeker wanneer geen bescherming wordt gebruikt.

In de mond

Bloedblaren in de mond komen regelmatig voor. Ze kunnen ontstaan door per ongeluk bijten op de wangen of op de tong, maar ook door het eten van hard voedsel zonder goed te kauwen. Bij bloedblaren in de mond is het niet altijd duidelijk hoe ze zijn ontstaan, omdat je het vaak pas later doorhebt. Het voordeel van bloedblaren in de mond is dat de kans op ontsteking klein is. Wanneer de blaar kapot gaat en begint te bloeden, is dit echter wel een groot probleem. De bloeding kan niet makkelijk gestopt worden.

Andere typen blaren

Behalve bloedblaren bestaan ook brandblaren en de eerder genoemde drukblaar, ook wel wrijvingsblaren. Wrijvingsblaren zijn de meest ‘standaard’ vorm van blaren. Ze lijken op bloedblaren, maar zijn minder diep. Het blaasje dat ontstaat vult zich niet met bloed, maar met een heldere vloeistof. Brandblaren zijn tweedegraads brandwonden, die doorgaans ontstaan door extreme temperaturen (warm of koud).

Bloedblaren voorkomen

Doordat bloedblaren meestal door een ongeluk komen, zijn ze soms slecht te voorkomen. Goed opletten is altijd aan te raden, maar een vinger tussen de deur is zo gebeurd. Wanneer je met zware voorwerpen of machines werkt kan het dragen van beschermende kleding een bloedblaar voorkomen. Met vuurwerk is het ook extra opletten, een explosie door vuurwerk kan gemakkelijk een bloedblaar veroorzaken.

Bloedblaren behandelen

Een bloedblaar kan het beste met rust gelaten worden. Een bloedblaar mag nooit worden doorgeprikt, aangezien de kans op infectie erg groot is. Wanneer je hem doorprikt, zal hij daarbij gaan bloeden. Deze bloeding is moeilijk te stoppen. Een bloedblaar geneest vanzelf, mits hij voldoende kans krijgt. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om het genezen te bevorderen.
Koude toepassen: Houd de plek onder koud water of leg er ijs op. Dit verkoelt de wond. Het helpt niet in de genezing, maar voelt wel beter.
Druk toepassen: Door druk aan te brengen op de blaar wordt de zwelling verminderd. Er kan geen bloed meer uit het bloedvat lekken, waardoor de blaar niet opzwelt. Druk kan worden toegepast door een drukverband of door met de handpalm op de plek te duwen.
Bitterzout: Door bitterzout op te lossen in water en dit over de blaar te smeren, vermindert de zwelling. Dit vermindert de pijn enigszins en maakt het aangenamer om een hand of voet te gebruiken.
Verband: Leg tenminste elke dag een schoon verband aan of plak er een schone pleister op. Indien nodig kun je dit vaker doen.

Verder gaan?

In sommige gevallen moet je verder gaan zelfs als je een bloedblaar hebt. Bijvoorbeeld bij een bloedblaar op de voet, kun je niet altijd stoppen met lopen. Het beste kun je proberen de pijn te negeren en op een normale wijze verder te lopen. Ontlast de plek niet, want dit gaat ten koste van je andere voet. Eventueel kun je een speciale blarenpleister plakken.

Naar de dokter

Met een normale bloedblaar hoef je niet naar de dokter. Hij geneest uit zichzelf. Wanneer je niet weet waardoor een bloedblaar is ontstaan, is het wel aan te raden een afspraak met de huisarts te maken. Spontaan ontstane bloedblaren kunnen wijzen op meer ernstige aandoeningen. Ook wanneer de blaar op een bijzonder onaangename plek zit, kan een doktersbezoek helpen. Denk hierbij aan het gezicht of plekken waar kleding langs schuurt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedblaar: een blaasjeBloedblaar: een blaasjeEen bloedblaar kan soms erg pijnlijk zijn. Wanneer de bloedblaar op een plek zit die veel gebruikt wordt, zoals de voet…
Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Wat is een bloedblaar en hoe te behandelen?Een bloedblaar kan er heftig uitzien maar dat is vaak niet het geval, het namelijk een plekje dat ontstaan is door wrijv…

Duizeligheid, soms zelf te behandelenBPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) is een duizeligheid die acuut ontstaat na een bepaalde beweging die mees…
Anale fissuur: pijnlijk, bloedend scheurtje in de anusAnale fissuur: pijnlijk, bloedend scheurtje in de anusEen anale fissuur is een scheurtje of wondje in de huid of het slijmvlies van de anus. Het is een onschuldige aandoening…
Bronnen en referenties
  • www.rodekruis.nl
  • www.netdokter.nl
  • www.dokter.nl
  • www.goeievraag.nl
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Eremitt, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

M. Maassen, 02-12-2014
Er wordt iets gezegd op de website over doktersbezoek bij spontaan ontstane bloedblaren. Ik heb nu een bloedblaar in mijn handpalm zonder pijn. Ik weet absoluut niet waardoor de bloedblaar is ontstaan. Reactie infoteur, 14-12-2014
Eenmalig kan het zijn dat u niet doorhad hoe de blaar is ontstaan. Maar als de blaar zonder reden ontstaat kan er meer aan de hand zijn.
Weet u zeker dat het om een bloedblaar gaat? Meestal doen deze namelijk wel pijn. Sommige vormen van eczeem kunnen op blaren lijken.

Vivian, 10-05-2013
Kunnen blaren met betaling oplossing gedept worden? In het bijzonder bloedblaren?
Hoe kan ik een open gesprongen bloedblaren behandelen? Zou ik betadine gazen hiervoor kunnen gebruiken? Reactie infoteur, 14-04-2014
Ja, je kunt ze met een betadine oplossing deppen, maar als ze nog dicht zijn kan er geen infectie inkomen. Deppen vergroot dan vooral de kans dat ze opengaan. Als ze opengesprongen zijn, is een gaasje met ontsmettingsmiddel een goede oplossing.

Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.